Natura 2000
På EU-niveau arbejdes der på at beskytte en række plante- og dyrearter og en række naturtyper, der er karakteristiske eller sjældne på europæisk plan.
I Danmark er der udpeget 246 Natura 2000 områder, der dækker godt 8% af landets areal. I Tønder Kommune er der 6 Natura 2000 områder, med et samlet areal på 34.123 ha. Det er 19% af kommunens landareal.
Natura 2000 områder i Tønder Kommune
Tønder Kommune rummer mange værdifulde naturområder og med sine 6 Natura 2000 områder, er Tønder en af de kommuner i landet, der har flest Natura 2000 områder.
Læs mere
Danmark har gennem EU's, habitatdirektiv og fuglebeskyttelsesdirektiv forpligtet sig til at arbejde for at beskytte og bevare de truede naturværdier. Med det mål at stoppe forringelser af naturens mangfoldighed inden år 2010, blev der i perioden 1998-2006 udpeget et netværk af såkaldte Natura 2000 områder i hele Europa. Natura 2000 områderne omfatter habitatområder, fuglebeskyttelsesområde og Ramsarområder.
De udpegede områder, rummer særligt store eller vigtige arealer med naturtyperne eller levesteder for de truede arter. For hvert område er der angivet en liste over de arter og naturtyper, som området er udpeget for at beskytte. Denne liste kaldes områdets udpegningsgrundlag.
Natura 2000 områderne er udpeget, fordi det er her, der i særlig grad findes naturværdier, der er vigtige at bevare for eftertiden. Her findes en mangfoldighed af arter og naturtyper, der på hver deres måde er med til at kendetegne den danske natur.
Nogle naturtyper som højmoser, klitter og heder er måske ret udbredte i vores hjørne af landet, men da de er sjældne andre steder, har vi en særlig forpligtelse til at passe på dem. Nogle arter er truede og sjældne, og trænger til en indsats overalt hvor de findes, for at de ikke helt skal forsvinde fra den danske natur. Det gælder for eksempel for arter som hvid stork og tinksmed.
Den største trussel mod en rig og varieret natur er, at der mangler tilstrækkelige store udyrkede områder. I Natura 2000 områderne har man skabt rammerne for, at naturen kan få et mere målrettet løft, der også kan forplante sig udenfor områderne. Derfor er indsatsen i Natura 2000 områderne afgørende for, at vi fremover kan bevare en varieret natur med de mange forskellige dyr og planter som vi kender fra vores egen og vores forældres barndom.
Tønder Kommune har mange skønne naturværdier. De er til gavn for både dyr, borgere og turismen i kommunen. Blandt vores vigtigste naturværdier kan nævnes:
Vadehavet
Vadehavet er Danmarks største Natura 2000-område og strækker sig over 4 kommuner. Vadehavet er mest kendt for sin betydning som leve- og rasteområde for en lang række gæs, ænder, terner og vadefugle. Området rummer også meget store arealer med strandeng og strandrørsump, og på Rømø findes et spændende dynamisk klit-landskab med mange forskellige klitnaturtyper. Her findes også kommunens eneste forekomster af den truede naturtype rigkær.
Højmoser
En af de meget sjældne naturtyper i Europa er højmoserne. I Tønder Kommune har der tidligere været mange store højmoser, og selvom der er gennem de seneste 100-200 år er sket en afvanding og opdyrkning af højmoserne, findes der stadig værdifuld højmosenatur i kommunen. Der findes højmoser i 4 Natura 2000 områder; Draved Mose, Hønning Mose, Sølsted Mose og Kogsbøl/Skast Mose.
Fugle
Vadehavets store fugleflokke er noget, der kendetegner marsken og Vadehavet i kommunens vestlige del. Længere inde i landet er det skovenes, engenes og mosernes fuglearter, der er omfattet af Natura 2000 områdernes udpegningsgrundlag.
Højmoserne er vigtige levesteder for en række fuglearter som sortterne, rørhøg, tinksmed, mosehornugle og trane. Arter som rørhøg, hedehøg og mosehornugle er på udpegningsgrundlaget i de fleste af områderne. Rørhøg er den mest almindelige art, mens hedehøg og mosehornugle er mere sjældne. Flere arter som tinksmed og sortterne er forsvundet fra områderne, men målet er at sikre velegnede levesteder for arterne, så de kan indvandre til områderne igen.
Tranen er i fremgang i området og yngler nu fast i Draved Mose, og i Lindet skov yngler stor hornugle og hvepsevåge.
Vandløb
Vandløbene og ådalene rummer store naturværdier og landskabelige værdier. De store vandløb Brede Å og Vidåen er en del af Natura 2000 området Vadehavet. Åerne med vandplanter og smådyr er levested for de sjældne fiskearter, flod- og bæklampret og snæbel. Også odderen lever her og er generelt i fremgang på landsplan. Den meget sjældne fisk dyndsmerling lever i mudrede grøfter og er på udpegningsgrundlaget i Sølsted Mose og i Vidå-systemet. Vandløbenes vandkvalitet og fysiske forhold sikres gennem kommunens vandplan.
Skove
Draved Skov, Linnet Skov og Mandbjerg skov er store værdifulde skovområder med en række karakteristiske skovnaturtyper. Størstedelen af skovene er ejet af staten og indsatsen for skovnaturtyperne bliver sikret af Naturstyrelsens drift og plejeplaner.
Miljøstyrelsen offentliggjorde den 3. juli 2023 tredje generation af Natura 2000-planer for de 250 Natura 2000-områder i Danmark. Planerne beskriver målene for det enkelte Natura 2000-område og fastlægger de indsatser, der skal ske inden for planperioden 2022–27.
Det overordnede mål er at sikre eller genoprette en gunstig bevaringsstatus for de naturtyper og arter i områderne, som er omfattet af habitatdirektivet og fuglebeskyttelsesdirektivet. Natura 2000-planerne kan ses på Miljøstyrelsens hjemmeside www.mst.dk.
Ud fra Natura 2000-planerne har kommunerne og Miljøstyrelsen udarbejdet Natura 2000-handleplaner for de enkelte Natura 2000-områder. Handleplanerne skal medvirke til at gennemføre Natura 2000-planerne for de enkelte områder.
Miljøstyrelsen har ansvaret for de skovbevoksede fredskovspligtige arealer, mens kommunerne har ansvaret for de lysåbne naturtyper og de ikke fredskovspligtige skovbevoksede arealer.
Tønder Kommune har været ansvarlig for udarbejdelsen af fem Natura 2000-handleplaner for Natura 2000- områder beliggende kommunen. Tre af disse planer er udarbejdet i samarbejde med Miljøstyrelsen og to er udarbejdet med vores nabokommuner. De fem Natura 2000-områder er:
• Nr. 89 Vadehavet
• Nr. 93 Lindet Skov, Hønning Mose, Hønning Plantage og Lovrup Skov
• Nr. 99 Kongens Mose og Draved Skov
• Nr. 100 Sølsted Mose
• Nr. 103 Kogsbøl og Skast Mose
De fem handleplaner offentliggøres hermed.
- Natura 2000-handleplan 2022-27 for Vadehavet
- Hvidbog for handleplanen for Vadehavet
- Natura 2000-handleplan 2022-237 for Kongens Mose og Draved Skov
- Hvidbog for handleplanen for Kongens Mose og Draved Skov
- Natura 2000-handleplan for 2022-27 for Lindet Skov, Hønning Mose, Hønning Plantage og Lovrup Skov
- Hvidbog for handleplanen for Lindet Skov, Hønning Mose, Hønning Plantage og Lovrup Skov
- Natura 2000-handleplan 2022-27 for Sølsted Mose
- Hvidbog for handleplanen for Sølsted Mose
- Natura 2000-handleplan for 2022-27 for Kogsbøl og Skast Mose
- Hvidbog for handleplanen for Kogsbøl og Skast Mose