De fleste kender mursejlerne for at flyve i flok hen over og mellem byens tage på en varm sommerdag i juni-juli, samtidig med at fuglene udsender et karakteristisk højtonet skrig - lyden af sommer.
Mursejleren kendes fra svalerne på, at den er helt ensfarvet mørkebrun (har dog en hvid strube) og har længere og seglformede vinger tilpasset til hurtig, konstant flyvning. Mursejlerne er altid på farten og lander kun for at yngle. Når de sover er det kun med halvdelen af hjernen, mens den anden er vågen.
Læs mere om mursejlere på Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside.

Hvordan bidrager projektet til at realisere vores fælles klimamål?

I 2023 blev mursejlerne rødlistet som næsten truet på basis af bl.a. Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) optællinger. Tilbagegangen skyldes blandt andet at vi mennesker er blevet rigtig dygtige til at energirenovere og energiforbedre vores bygninger. Mursejleren yngler nemlig i sprækker i vores gamle huse, bygninger, etageejendomme, skoler og kirker. Den energirenoverede eller klimaneutrale bygning efterlader ingen sprækker - faktisk sættes der som standard et fuglegitter op netop for at forhindre fuglene adgang.

I takt med at vi energirenoverer og forbedrer vores bygningsmasse, får mursejleren altså i stigende grad brug for, at vi hjælper dem på vej ved at bygge og opsætte rede- og ynglekasser rundt om i Tønder Kommune.

Hvad forventer vi?

  •  At I laver og ophænger minimum fem redekasser til mursejlere efter anvisning

Hvordan kommer vi i gang?

  • I skal selv bygge redekasserne fra bunden. En mursejles redekasse skal udfærdiges på en særlig måde. Indflyvningshullet skal være smalt og for at hjæpe mursejleren på vej, skal der helst etableres en lille fordybning til reden. Mursejleren samler nemlig alt det materiale den skal bruge i luften. Den samler fjer, løv og andet redemateriale mens det flyver rundt. En fordybning vil gøre det nemmere at udnytte det svært indsamlede materiale. Følg denne byggevejledning. Download Silvias manual til redekasser
  • Kontakt Tønder Kommune for at arrangere et besøg af en naturkonsulent som vil komme ud og hjælpe med krav, tips og tricks til ophængning af redekasserne.
  • Tilmeld jer via linket hvis jeres landsby/by ønsker at deltage i denne indsats. Sæt kryds ved de indsatser I har besluttet jer for at deltage i.
    Kommunen vil kontakte jeres kontaktperson og aftale starttidspunkt for jeres indsats.
  • Husk at registrere jeres arbejde og dele fotos på klimaprojekt hjemmesiden, som I modtager et link til når I har tilmeldt jer

Kontakt og samarbejde

Mikkel Blønd Vestergaard Klimakoordinator
Telefon 21 29 62 18
Karin Lorenzen Kjærgaard Landdistriktskoordinator
Telefon 22 25 76 49
Eva Duedahl Klimakoordinator
Telefon 29 34 84 42