En borgerlig eller en kirkelig vielse
I kan blive viet borgerligt på rådhuset, ved en kirkelig vielse i folkekirken eller viet i et andet godkendt og anerkendt trossamfund.
I kan læse mere herom ved at vælge menupunkterne herunder. Der står blandt andet, hvordan I kan blive viet i udlandet, eller hvordan det kan lade sig gøre, hvis I bor i udlandet, og gerne vil vies i Tønder.
Vigtig information når I vil giftes
- I skal begge have et personnummer og MitID og kunne anvende selvbetjeningsløsningen
- Hvis kun én af jer har et personnummer, ringer I til Vielsesafdelingen på 74 92 92 92, og vi sender blanketten "Ægteskabserklæring" til jer (findes på dansk, tysk og engelsk)
Kommunen undersøger, om I opfylder betingelserne for at blive gift med hinanden, og udsteder en prøvelsesattest.
Hvis I skal giftes uden for kommunen (altså i en anden dansk kommune), i en kirke eller i et godkendt trossamfund, sender vi prøvelsesattesten til begges digitale post - ellers pr. post. Prøvelsesattesten skal I aflevere til vielsesmyndigheden.
Hvis I skal giftes hos kommunen, bliver prøvelsesattesten ikke sendt.
I skal være opmærksomme på, at prøvelsesattesten kan blive for gammel. Den udløber fire måneder efter, at den er udstedt.
En borgerlig vielse foretages af borgmesteren eller en anden person, som borgmesteren har bemyndiget til det. I kan frit vælge, hvilken kommune I vil giftes i.
I Tønder Kommune foregår vielserne i Den Gamle Amtsrådssal, Jomfrustien 8, 1. sal, over for rådhuset. Vi vier mandag - fredag i rådhusets åbningstid.
Endvidere er der mulighed for at blive viet lørdag mellem kl. 9 og 12, dog ikke lørdage i forbindelse med helligdage mv. og ej heller mellem jul og nytår.
Borgmesteren kan tillade, at vielsen foregår et andet sted end i Amtsrådssalen.
En vielse skal overværes af to vidner. Hvis I ikke selv sørger for vidner, stiller kommunen vidner til rådighed (gælder ikke uden for rådhusets åbningstid).
Straks efter vielsen får I udleveret vielsesattesten.
Vigtigt: Hvis I vil giftes i en anden kommune end den, I bor i, skal I selv henvende jer til denne kommune og aftale et vielsestidspunkt, før I udfylder ægteskabserklæringen.
Offentlige myndigheder, der trækker oplysninger fra CPR, for eksempel SKAT, får automatisk besked om jeres vielse.
Hvis I vil giftes i en kirke, skal I henvende jer til præsten i den kirke, hvor I vil giftes, og aftale et tidspunkt, før I udfylder ægteskabserklæringen. I skal aflevere prøvelsesattesten, som jeres kommune udsteder, til præsten.
Vielse kan finde sted i folkekirken, hvis én af jer er medlem af den danske folkekirke.
Offentlige myndigheder, der trækker oplysninger fra CPR, for eksempel SKAT, får automatisk besked om jeres vielse.
Hvis I vil giftes i et andet trossamfund, skal I kontakte trossamfundet og aftale et tidspunkt, før I udfylder ægteskabserklæringen. Vielse kan finde sted inden for det godkendte trossamfund, hvis én af jer hører til trossamfundet, og hvis trossamfundet har præster, som har vielsesbemyndigelse.
Vielse i udlandet af udenlandsk myndighed
Hvis I vil giftes i et andet land af dets vielsesmyndighed, skal I selv undersøge reglerne for at blive gift i det pågældende land.
Hvis myndighederne i det land, hvor I ønsker at blive gift, kræver det, kan jeres bopælskommune udstede en ægteskabsattest, der bekræfter, at I kan indgå ægteskab efter dansk lovgivning.
Hvis I bor i udlandet, skal I kontakte Familieretshuset
Gå til Familieretshusets hjemmeside her
De udenlandske myndigheder kan eventuelt forlange, at ægteskabsattesten er legaliseret eller apostillepåtegnet. Dette kan I få gjort hos Udenrigsministeriet i København (per post eller ved personlig henvendelse).
Efter vielsen i udlandet
Vi anbefaler, at I sørger for at få den udenlandske vielsesattest legaliseret i det land, hvor vielsen har fundet sted, inden I vender hjem til Danmark. En legalisering skal foregå i det land, hvor vielsesattesten er udstedt.
Vigtigt: Efter vielsen skal ægteskabet registreres i Danmark. I skal derfor aflevere en kopi af vielsesattesten til borgerservice i bopælskommunen eller den kommune, I sidst har boet i, i Danmark. Hvis vielsesattesten ikke er på dansk, tysk eller engelsk, skal den oversættes. Oversættelsen skal foretages af en godkendt oversætter.
Hvis I er danske statsborgere og bor i udlandet, kan I stadig blive gift i Tønder Kommune. I skal udfylde en ægteskabserklæring og sende de nødvendige dokumenter til os
I Tønder Kommune foregår vielserne i Den Gamle Amtsrådssal, Jomfrustien 8, 1. sal, overfor rådhuset. Vi vier mandag – fredag i rådhusets åbningstid. Endvidere er der mulighed for at blive viet lørdag mellem kl. 9 og 12, dog ikke lørdag i forbindelse med helligdage mv. og ej heller mellem jul og nytår.