Muligheder i et aktivt seniorliv
I Tønder Kommune er der mange muligheder for at holde sig aktiv, når arbejdslivet er lagt på hylden og en ny tilværelse træder i stedet. Vi samarbejder med de frivillige sociale foreninger om forskellige indsatser.
Se listen over frivillige sociale foreninger i Tønder Kommune
Vi samarbejder også med DGI og kan tilbyde kurser for kommende instruktører til for eksempel stolemotion, og fitnessinstruktør.
Kontakt aktivitetskoordinator Inga Benzon på tlf. 24 63 57 96 eller e-mail inbe4@toender.dk og hør nærmere om mulighederne.
Søg tilskud til foreningens aktiviteter
Vi har desuden mulighed for at støtte de frivillige sociale foreninger med midler fra paragraf 18 og 79.
I Tønder Kommune er der fem aktivitetscentre placeret rundt om i kommunen.
Er du pensionist, førtidspensionist, efterlønsmodtager eller under 60 år og står udenfor arbejdsmarkedet, kan du deltage i centrenes aktiviteter.
Formålet med aktivitetscentrene er, at de skal bidrage til at sikre brugernes trivsel og livskvalitet både gennem motion og socialt samvær.
Tilbuddene kan for eksempel være klubarbejde, undervisning, foredrag, studiekredsarbejde eller senioridræt. Tilbuddene varierer fra sted til sted.
Kontakt aktivitetscentrene for at få nærmere oplysninger om netop deres aktiviteter:
SeniorCenter Tønder
Læs mere om SeniorCenter Tønder eller kontakt formand Broder Brodersen på telefon 51 94 87 42 eller næstformand Paul Skøtt på telefon 30 54 12 34.
Aktivitetshuset S.E.A. Skærbæk
Læs mere om Aktivitetshuset eller kontakt formand Rigmor Olsen på telefon 22 57 60 06 eller hjembo@bbsyd.dk.
Bredebro Ældre- og Aktivitetscenter
Kontakt Ove Madsen på telefon 74 71 18 15 eller madsen-vimpel@post.tele.dk
Center Royal, Løgumkloster
Læs mere om Center Royal eller kontakt centret på telefon 74 74 53 72 eller kontor@centerroyal.dk.
Æ Træfpunkt, Toftlund
Læs mere om Æ Træfpunkt eller kontakt formanden på kontakt@traefpunktet.dk
Vil du gerne gøre en forskel for mennesker, der oplever ensomhed i Tønder Kommune? Så er der inspiration at hente i Idékataloget. Du kan for eksempel
- lægge en invitation i postkassen til en aktivitet for eksempel at drikke en kop kaffe, middagsinvitation eller cykeltur sammen
- invitere til en gåtur
- tage vedkommende med i den forening du selv kommer i.
Idéerne er mange til, hvordan du kan hjælpe en medborger ud af ensomheden og ind i et fællesskab.
Der er lavet et idékatalog med erfaringer, ideer og inspiration til hvordan vi alle kan være med til at forebygge og afhjælpe ensomhed i Tønder Kommune. Idékataloget er lavet på baggrund af drøftelserne fra en temaaften i projektet "Stærkere fællesskaber – mindre ensomhed". Der var deltagere fra en række foreninger, aktivitetscentre, kirker og menighedsråd, samt fra Tønder Kommune.
Projektet "Stærkere fællesskaber – mindre ensomhed" har til formål at skabe et grundlag for at frivillige i samarbejde med Tønder Kommune kan iværksætte indsatser og initiativer, der kan medvirke til at forebygge og afhjælpe ensomhed blandt borgere i Tønder Kommune.
Er du fyldt 75 år, skal kommunen tilbyde dig et forebyggende hjemmebesøg. Vi sender et brev til dig, når vi gerne vil besøge dig.
Herefter tilbydes du et hjemmebesøg igen, når du fylder 80 år. Du er naturligvis altid velkommen til at kontakte de forebyggende ældrerådgivere, hvis du har brug for et besøg.
Kondolencebesøg
Har du mistet din ægtefælle eller samlever, tilbyder vi at komme ud og besøge dig og gennem samtale hjælpe dig videre i en svær situation.
Psykisk sårbare fra 65 år
Vi tilbyder også besøg til psykisk sårbare borgere fra 65 år. Kontakt de forebyggende medarbejdere for at høre nærmere.
Fælles for alle tre typer besøg er, at samtalen foregår i dit eget hjem. Formålet med et hjemmebesøg er, at du og ældrerådgiveren sammen kan drøfte din aktuelle livssituation, og dit eventuelle behov for hjælp til at håndtere din hverdag.
Under samtalen kan I gennemgå dine livsforhold. Det kan for eksempel være din hverdag, trivsel, sociale netværk, bolig, økonomi og sundhedstilstand. Hvis du allerede modtager både personlig pleje og praktisk hjælp, kan kommunen undlade det årlige besøg.
Tavshedspligt
Vi er underlagt tavshedspligt, og du bestemmer selv, om du vil tage imod tilbuddet om besøg. Fravælger du besøget, kan du altid senere bede om et forebyggende hjemmebesøg.
Kontakt en af de forebyggende ældrerådgivere – vi har telefontid fra kl. 8-9 på alle hverdage
- Helle Buhl, 74 92 94 92
- Marianne Demant, 74 92 94 89
Det er aldrig for sent at begynde med at træne. Din krop vil elske dig for det. Hverdagen kan blive lettere og humøret højere. Du kan deltage i træning tæt på, hvor du bor. Træningen varetages af en træningsassistent fra Sundhedsafdelingen og foregår på mindre hold.
Træningen er til dig, der er over 65 år og som
- mangler kræfter og gerne vil styrke dem
- har problemer med balancen
- lige er begyndt at bruge rollator.
Træningen foregår to gange om ugen i en periode på tre måneder.
Du bliver testet i starten og i slutningen af træningsforløbet. For at du får mest ud af træningen, forventer vi, at du er motiveret for selv at fortsætte med at træne, når vi har afsluttet træningsforløb.
Gør noget godt for dig selv - kom til forebyggende træning. Det bliver sjovt og hyggeligt.
Kontakt forebyggende træner
Jonna Hjelmholm tlf. 20 53 20 84
Vil du gerne give en hånd med til at løse opgaver, der kan spænde bredt fra bestyrelsesarbejde til spiseven eller måske instruktør i en forening? Frivilligt arbejde er meningsfyldt og det er dejligt at kunne hjælpe, hvor der er brug for det. Det styrker din trivsel at bidrage med netop din hjælp til fællesskabet.
I Tønder Kommune er der rig mulighed for at yde frivilligt arbejde i frivillige sociale foreninger, kulturelle foreninger eller i idrætsforeninger.
Læs mere om dine muligheder for at blive frivillig
Du kan også kontakte Frivilligcenter Tønder via hjemmesiden eller på mobil 60 24 73 00.
Selskab til maden giver appetit på livet. Bliv spiseven eller spisevært!
Bliv spisevært
Har du indimellem lyst til mere selskab, så inviter en spiseven. Du skal være pensionist og bo i Tønder Kommune. Du skal ikke visiteres eller godkendes til ordningen.
Du får
- en gæst i dit hjem én gang om ugen
- hyggeligt samvær med den samme spiseven hver gang
- mad til to personer – du betaler kun for dig selv.
Bliv spiseven
Har du tid og lyst til godt selskab over middagsbordet? Vil du gøre nogen glade? Kan du lide at spise med andre?
Du får
- muligheden for, at spise et måltid mad sammen med en borger
- fællesskab og netværksarrangementer med andre spisevenner
- projektet betaler for dit måltid.
Spisevenordningen er frivillig. Har du lyst til at blive spiseven eller vide mere om ordningen, så kontakt Frivilligcenter Tønder på tlf. 60 24 73 00.