Hvad er en ledsagerordning?
Formålet med en ledsagerordning er at du som borger med et nedsat funktionsniveau, kan deltage i aktiviteter udenfor dit hjem. Aktiviteter som du ønsker at deltage i.
Hvis dit varigt nedsatte funktionsniveau bevirker at du ikke kan færdes alene udenfor dit hjem, har Tønder Kommune mulighed for, i henhold til servicelovens § 97, at tilbyde dig en ledsagerordning.
Du har et nedsat funktionsniveau, hvis du eksempelvis er kørestolsbruger, eller på anden måde bevægelseshandicappet, udviklingshæmmet, blind eller stærkt svagtseende.
En ledsagerordning kan tilbydes hvis du er mellem 18-67 år. Du beholder dog din ledsagerordning udover det 67. år, hvis du har fået den bevilget inden du fyldte 67 år.
En ledsagerordning betyder at du kan få 15 timers ledsagelse, om måneden, til aktiviteter som du ønsker at deltage i. Bor du i et botilbud, hvor du modtager støtte fra botilbuddets personale, kan du få 9 timers ledsagelse pr. måned.
Vi kan tilbyde dig en ledsager fra vores ledsagerkorps. I særlige tilfælde er der også mulighed for, at du selv kan udpege din ledsager. Hvis du selv udpeger din ledsager, skal Tønder Kommune godkende ledsageren. Ledsageren må ikke være nært beslægtet med dig eksempelvis din ægtefælle, dine forældre, dine søskende mm.
Hvordan starter en ledsagerordning op?
Du kan ansøge elektronisk via kommunens selvbetjeningsløsning eller henvende dig telefonisk til Myndighedsafdelingen Voksen Socialområdet, og forespørge hvorvidt der er mulighed for at få en ledsagerordning. Myndighedsafdelingen behandler efterfølgende din ansøgning.
Såfremt du bliver bevilget en ledsagerordning, vil du modtage en afgørelse, der indeholder oplysninger om antallet af timer, og fra hvornår det er gældende. Denne afgørelse gives samtidigt til myndighedsafdelingens administrative medarbejder, som hurtigst muligt, finder en ledsager til dig, fra vores ledsagerkorps.
Den udpegede ledsager kontakter dig efterfølgende, med henblik på at aftale et møde, hjemme hos dig, hvor I kan finde frem til, om I kan fungere sammen, og hvordan ledsagelsen skal foregå.
Hvordan fungerer en ledsagerordning i praksis?
Når du sammen med ledsageren er blevet enig om, at vedkommende kan være din ledsager, bliver ledsageren tilknyttet dig. Du oplyser din ledsager om, hvilke aktiviteter du ønsker ledsagelse til. I tilfælde hvor ledsageren ikke kan imødekomme alle ønsker, vil du få tilknyttet flere ledsagere. Oftest vil du dog højst have to faste ledsagere tilknyttet.
Hvis du ønsker at ændre aftaler omkring en aktivitet, må du gerne kontakte din ledsager, og lave nye aftaler.
Hvis din/dine faste ledsager/ledsagere skulle være forhindret i at ledsage dig, kan du kontakte Myndighedsafdelingen Voksen Socialområdet, som vil forsøge at finde en afløser, der kan ledsage dig til din aktivitet.
Hvad er dit ansvar, når du har en ledsagerordning?
Administration af de bevilgede timer.
Det betyder, at du selv er ansvarlig for, at de tilkendte timer bliver brugt, samt at du ikke bruger flere timer, end de bevilgede. Ved et eventuelt overforbrug af timer bliver overforbruget reguleret, i efterfølgende måned.
Aflysning eller ændring i forbindelse med din ledsagelse, skal altid gøres i god tid, og direkte til din ledsager. Hvis du ikke aflyser eller ændrer din aftalte tid inden din ledsager er mødt op hos dig, vil dine timer, som er afsat til aktiviteten, blive fratrukket de tilkendte timer pr. måned
Bilforsikring er et krav, såfremt du ønsker at din ledsager, skal anvende din bil. Forsikringen skal dække eventuelle skader på din bil, forvoldt af ledsageren, samt den skade din ledsager eventuelt pådrager sig. Tønder Kommune betaler ikke bilforsikringen – og heller ikke eventuel selvrisiko.
Muligheder ved en ledsagerordning
Kørsel i ledsagerens bil er muligt, såfremt din ledsager godkender dette. Du skal betale din ledsager for brug af vedkommendes bil, ved at betale statens høje takst på kr. 3,44 kr. pr. kørt kilometer (takst i 2021). Din ledsager og dig afregner selv, betaling af kørte kilometer, efter ovenstående takst.
Opsparing af timer er muligt. Det betyder for dig at du kan spare timer op, til at bruge din ledsager til f.eks. en koncert, en fodboldlandskamp eller aktiviteter der kræver en lang transporttid mm. Når det er tilfældet, skal du give besked til kontaktpersonen i Myndighedsafdelingen Voksen Socialområdet at du, i et bestemt antal måneder, ikke bruger dine bevilgede timer, fordi du vil spare op til en bestemt begivenhed. Der er kun mulighed for, at spare timer sammen indenfor seks måneder. Kommunen gør status på dine opsparede timer. Anvender du ikke de opsparede timer, indenfor de seks måneder, bliver de nulstillet/bortfalder.
Tilskud til udgifter i forbindelse med at have en ledsager kan søges separat i Myndighedsafdelingen for Voksen Socialområdet. Tilskuddet er lovmæssigt fastlagt til at være på 937 kr. pr. år (takst i 2021). Formålet med tilskuddet er at din ledsager ikke må have udgifter i forbindelse med at ledsage dig. En deltagelse fra ledsageren i en aktivitet, som for eksempel en tur i biografen, deltagelse ved et foredrag, kørsel i ledsagerens bil, betaling af busbillet osv., skal betales af dig. Et tilkendt tilskud bliver udbetalt på din NemKonto én gang årligt. Tilskuddet skal ansøges på ny hvert år.
Hvilke opgaver har din ledsager?
Ledsageren fungerer som en ”levende spadserestok”, der skal bringe dig fra et sted til et andet. Der er fastlagt et regelsæt for hvad en ledsager må gøre, og ikke må gøre, i forhold til dig:
Ledsageren må
- ledsage dig til besøg hos din familie, dine venner og sociale aktiviteter, som du ønsker at deltage i
- hjælpe dig med at blive køre,- og gå klar. Det kan f.eks. være hjælp med kørepose, fodtøj og overtøj
- ledsageren kan støtte dig når du går med-, eller uden, gangredskab (stokke, rollator
mm.) og/eller skubbe din kørestol - køre din bil eller tage dig med i sin egen bil
- være dig behjælpelig med almindelig dagligdags, specielle og personlige indkøb. Indkøbene skal kunne transporteres forsvarligt hjem af dig og din ledsager
- støtte og hjælpe dig, når du er kørestolsbruger, med at flytte dig fra din kørestol til et transportmiddel, eller til en anden stol
- støtte dig ved toiletbesøg, dog kun ved evt. forflytning eller knappe bukser op. Resten skal du selv kunne gøre
- hjælpe dig i spisesituationer ved for eksempel at skære maden ud.
Ledsageren må ikke
- foretage personløft
- udføre plejeopgaver eller andre opgaver i forbindelse med personlig hygiejne som for eksempel lægge dig i seng, klippe dine negle, rede dit hår osv.
- udføre husligt arbejde i dit hjem, herunder rengøring, vande blomster og pudse vinduer
- fungere som din bostøtte (§85) eller besøgsven
- påføres udgifter i forbindelse med at ledsage dig.
Nyttige oplysninger og links
Ledsagerkort og handicapkørsel
(her kan du søge om at din ledsager kan komme gratis med eller opnå rabat på offentlig servicetrafik).
Flextrafik
Tlf. 76 60 86 08. Mandag - søndag kl. 8 - 20. Senest to timer før ønsket afhentning