Hvordan bidrager projektet til at realisere vores fælles klimamål? Vi har ikke kun en klimakrise men også en biodiversitetskrise, som vi skal løse. Vilde, klimavenlige haver viser hvordan løsningerne heldigvis kan gå hånd i hånd.
Vilde haver kan også være klimavenlige haver, der suger mere CO2 ud af atmosfæren end opdyrkede haver. Når vi lader haveaffaldet (for eksempel grene, kviste, blade og afslået græs) blive i haven, giver det føde og levesteder til havens insekter og holder på CO2´en som lagres i jorden som humus. Og når vi planter flere træer og buske i haven, kan der bindes mere CO2. Med andre ord, jo mere plantemateriale der er i haven, jo mere CO2 er den i stand til at lagre .
Hvad forventer vi?
- At I etablerer minimum 50 m2 klimavenligt bed - enten samlet eller fordelt i landsbyen/byen. I skal anvende en frøblanding som består af lokale egnstyper, så blomsterne passer tilsvarende til danske insekter og dyreliv. I kan få sådan en frøblanding udleveret af kommunen.
Hvordan kommer vi i gang?
- Vilde, klimavenlige haver kan laves mange steder - vejkanter, egen have, kolonihaver, skolernes have, plejehjemmets have og mange andre steder. Og selv et par bede kan på sigt gøre en stor forskel.
- Ved henvendelse til kommunens klimakoordinatorer får I udleveret en frøblanding til 50 m²
vildt, klimavenligt bed. - Der findes flere manualer til at komme godt i gang med de vilde, klimavenlige haver og bede på internettet. (tjek f.eks. linkene nedenunder til Danmarks Naturfredningsforening og Idenyt)
- Tilmeld jer via linket hvis jeres landsby/by ønsker at deltage i denne indsats. Sæt kryds ved de indsatser I har besluttet jer for at deltage i.
Kommunen vil kontakte jeres kontaktperson og aftale starttidspunkt for jeres indsats. - Husk at registrere jeres arbejde og dele fotos på klimaprojekt hjemmesiden, som I modtager et link til når I har tilmeldt jer.