I Tønder Kommune har vi rettet fokus på vores stedbundne kvaliteter, der handler om alt det unikke, det vil sige, alt det andre ikke har og som ikke kan flyttes.

Det er her Tønder Kommune for alvor adskiller sig fra andre kommuner, og hvor vi derfor har særlige strategiske muligheder. Vores beliggenhed som nabo til Tyskland og med Nationalpark Vadehavet langs hele vestkysten er noget helt enestående. Dertil kommer en lang række kvaliteter i form af kunst, kultur, historie og lokalt producerede fødevarer. Vi vil videreudvikle den grønne profil og tænke den ind i forhold til for eksempel energi, klimasikring, biodiversitet og økologi.

1. Naturkvalitets- og biodiversitetsplan

Med en naturkvalitets- og biodiversitetsplan vil Tønder Kommune lægge en retning for, hvordan vi på fornuftig og rationel vis kan udvikle naturen i kommunen. Kommunen vil med planen gøre status over, hvor langt vi er i forhold til at bevare biodiversiteten i Tønder Kommune. Samtidig vil planen vise, hvad vi kan gøre for at bevare og øge biodiversiteten på forskellige naturtyper.

Diverse indsatser kan herved målrettes og bidrage til at ressourcer bliver benyttet forsvarligt og netop der, hvor det giver mest værdi. Helt overordnet vil vi arbejde for at gøre den eksisterende natur bedre og mere robust, så også de sårbare og sjældne arter får en chance. Forbedringer kan gennemføres på eksisterende naturarealer eller gennem udvidelser, etableringen af bufferområder, økologiske forbindelser mv. Rammen danner det Grønne Danmarkskort, som udgør en del af kommuneplanen.

Naturkvalitets- og biodiversitetsplanen vil indgå som et element sammen med kommunens øvrige planlægning.

Initiativ
Kommunalbestyrelsen har den 26. august 2020 bevilget 0,6 mio. kr. til udarbejdelsen af en naturkvalitets- og biodiversitetsplan. Arbejdet er i fuld gang og forventes afsluttet ultimo 2021.

2. Formidling

Et vigtigt delmål i arbejdet med at fremme biodiversiteten er at øge borgernes viden om naturkvalitet og biodiversitet og deres viden om, hvorfor det er nødvendigt at gøre en ekstra indsats for at stoppe tabet af biodiversitet. Formidlingen skal gøre naturkvalitet og biodiversitet til en fælles sag, og det vil være en direkte fortsættelse af den gode samskabelse vi har haft gennem mange år med lodsejere, naturplejere og frivillige.


Initiativ
Der gennemføres bland andet borgermøder for involvering i udarbejdelse af naturkvalitets- og biodiversitetsplan og for at give inspiration til tiltag på private arealer.

3. Naturvejledning og Tøndermarskens Naturskole

Nationalpark Vadehavet og Tøndermarsken rummer natur- og kulturværdier i verdensklasse og er derfor at finde i verdens fineste liga - UNESCOs liste over verdensarv. Nationalpark Vadehavet udgør, sammen med den hollandske og tyske del, et unikt marsk-, geest- og tidevandsområde med et sammenhængende og uadskilleligt økosystem, der er fuld af liv og dynamik. At formidle disse værdier udgør en meget vigtig opgave, hvorfor alle, herunder især børn, skal have muligheden for at stifte bekendtskab med og lære om de livsbetingelser, der hersker for mennesker, flora og fauna i vadehavsområdet.

Initiativ
Tønder Kommune har ansat to naturvejledere og etableret Tøndermarskens Naturskole direkte ved Vidåslusen, der bidrager til at få flere ud i naturen og øge forståelsen for vores fantastiske natur, kultur og historie gennem aktiv formidling og undervisning.

4. Pjecer om biodiversitet og uddeling af frøposer

Tønder Kommune har udarbejdet i alt tre forskellige pjecer om biodiversitet (fremme biodiversitet i haver, fremme biodiversitet i sommerhusområder samt generelle værktøjer til at øge biodiversiteten), der blev uddelt sammen med frøposer ved specifikke ”biodiversitets-arrangementer”.

Initiativ
Biodiversitets-arrangementer i Toftlund, Skærbæk, Løgumkloster, Bredebro, Tønder og Tøndermarskens Naturskole i perioden 28. maj 2021 til 30. maj 2021.

5. Lokalråd i Tønder Kommune

Der er bevilget i alt 50.000 kr. til et ”landsbyforløb”, hvor foreningen Praktisk Økologi og en lokal ”vild have konsulent” vil undervise 6 landsbyer i at øge biodiversiteten. Herunder at lade græs og blomster gro, men også med simple hverdagsændringer at realisere klimaindsatser gennem bl.a. info om madspild, genbrug og upcycling.

Eksempler på lokale initiativer
Udlevering af frøblandinger til private samt etablering af blomsterstriber. Landmænd har sået honningblandinger og sat skilte op ”pluk en buket og tænk på din lokale landmand”. Besøg af ”vild have konsulent” hos interesserede borgere.

6. Vandløbs- og naturprojekter

LIFE Wadden Sea Birds

I LIFE Nature projektet Wadden Sea Birds arbejder Tønder Kommune på at skabe et nyt naturområde med levesteder til gavn for især vadehavets ynglefugle. Projektområdet inden for havdiget ved Vidåslusen udgør et område på ca. 250 hektar. Desuden skal projektet skabe forbedringer i et eksisterende naturområde syd for grænsen i Tyskland. Stiftung Naturschutz Schleswig-Holstein, Den Danske Naturfond, Naturstyrelsen Vadehavet og Nationalpark Vadehavet er partnere i projektet, som også økonomisk støttes af 5. Juni Fonden og Den Europæiske Kommission.

LIFE Højmose (Raised bogs in Denmark)
Tønder Kommune varetager den overordnede projektledelse for EU LIFE-projektet ”Højmoser i Danmark”, som omfatter restaurering af 10 højmoseområder i Danmark. Hovedparten af de få tilbageværende områder i Vesteuropa med den tidligere almindelige naturtype højmose er i en ugunstig tilstand. En betydelig del af projektet omfatter restaurering af godt 300 hektar højmose i Kongens Mose ved Løgumkloster og Hønning Mose ved Toftlund.

Formålet med projektet er at skabe gunstige forhold for naturtypen og dermed genskabe eller forbedre livsbetingelserne for de planter, insekter, dyr og fugle, der er knyttet til højmosen. Restaureringen af højmoseområderne giver desuden en positiv klimaeffekt, dels fordi højmoserne kan binde store mængder CO2, og dels fordi moseområderne kan tilbageholde nedbør og dermed reducere risikoen for oversvømmelser i nedenfor liggende områder.

Vandløbsrestaurering
Vandløbsprojekter, der fremmer biodiversiteten i kommunens vandløb. Der er siden 2020 restaureret 13 vandløb fordelt over fire vandløbssystemer. Samlet har det skabt forbedringer i over 50 kilometer vandløb. Vi arbejder både med projekter i vandplanen og med frivillige projekter i samarbejde med lystfiskerforeninger, lodsejere og fonde.

Kogsbøl Mose
Som led i et større lavbundsprojekt er 52 hektar blevet omdannet til levesteder for bl.a. vadefugle og padder, idet der er etableret permanente vandflader, herunder mudderbanke, og nye vandhuller.

7. Pulje til biodiversitetsfremmende tiltag

Som led i Tønder Kommunes deltagelse i dysten har Tønder Kommune etableret en pulje på i alt 150.000 kr. Puljemidlerne kan søges af lokale borgere, virksomheder, foreninger og fællesskaber inden for Tønder Kommunes geografiske område og skal bruges på at udføre mindre projekter, der øger biodiversiteten i kommunen. Projekterne skal være udført inden udgangen af 2022.

8. Konkurrence om private initiativer

Kommunen vil opfordre privatpersoner til at indsende deres eget biodiversitetsfremmende projekt - ledsaget af fotos, beskrivelser mv. Medio 2022 vil kommunen kåre en vinder, dvs. ”det bedste private projekt”.

9. Etablering af blomsterenge

Tønder Kommune har siden efteråret 2020 eksperimenteret med at etablere vilde blomsterenge på enkelte kommunale arealer i Tønder og Toftlund. Der blev ligeledes sået i foråret 2021, således kommunen kan observere evt. forskelle. Derudover vil der løbende blive suppleret med yderligere steder.