Privat pasningsordning i Tønder Kommune
Som godkendt pasningsordning er der jf. lovgivningen og jf. lokale retningslinjer, rammer for godkendelse af private pasningspersoner.
Her kan du læse nærmere om hvilken praksis. der er gældende i Tønder Kommune.
Gældende rammer
Du kan vælge at få dit barn passet i en privat pasningsordning, som er godkendt efter Dagtilbudslovens §§ 78, 79, 80 og 81.
§ 78
Etablering og drift af private pasningsordninger, der drives uden offentlige midler og finansieres helt eller delvis ved betaling fra forældrene, kræver tilladelse fra kommunalbestyrelsen, hvis der modtages flere end to børn.
Stk. 2. Kommunalbestyrelsen skal føre tilsyn med forholdene i den private pasningsordning.
§ 79
Ved privat pasningsordning i et privat hjem, kan der gives tilladelse til pasning af op til fem børn.
Stk. 2. Der kan gives tilladelse til at modtage op til 10 børn, når pasningen varetages af flere personer.
Dagtilbudsloven om tilskud til privat pasningsordning.
§ 80
Kommunalbestyrelsen skal give forældre med børn i alderen 24 uger og indtil barnets skolestart mulighed for at vælge et økonomisk tilskud til en privat pasningsordning, i stedet for at benytte en plads i et kommunalt dagtilbud.
Kommunalbestyrelsen kan beslutte at give et tilskud til en privat pasningsordning til forældre med børn under 24 uger. Tønder Kommune giver ikke tilskud til privat pasningsordning, når barnet er under 24 uger.
§ 81
Kommunalbestyrelsen skal godkende aftalen om pasning mellem forældre og den private pasningsordning og føre løbende tilsyn med ordningen.
En privat pasningsordning kan være
En selvstændig erhvervsdrivende
- En juridisk person, i form af aktie- og anpartsselskaber, fonde og selvejende institutioner, foreninger eller andre virksomheder, som indgår aftale med forældre omkring pasning af et eller flere børn.
En privat pasningsordning kan etableres som en dagplejelignende ordning i hjemlige omgivelser for op til max 10 børn eller som en institutionslignende ordning i andre godkendte lokaler.
En privat pasningsordning kan være en person, der er
- ejer af den private pasningsordning
- ansat i en privat pasningsordning
- ansat af forældre til at passe et eller flere børn fra en eller flere familier.
Private pasningsordninger indgår ikke i kommunens forsyningspligt. Kommunen kan derfor heller ikke disponere over pladser i en privat pasningsordning. De private pasningsordninger drives uden offentlige tilskud og er alene finansieret af forældrebetalingen og eventuelle tilskud fra privat side.
Der er ingen regler om optagelse, forældrebetaling og forældreindflydelse i en privat pasningsordning.
Du kan få tilskud til betalingen efter Dagtilbudslovens § 80. Tønder Kommune skal godkende den konkrete pasningsaftale mellem dig som forældre og den private pasningsordning. Det er den private pasningsordnings ansvar at sørge for, at de nødvendige myndighedskrav er opfyldt, og godkendelser foreligger inden opstart.
Formålsbestemmelserne i dagtilbudsloven § 1, gælder for privat pasning:
§ 1
Formålet med denne lov er, at
- fremme børns og unges trivsel, udvikling og læring gennem dag-, fritids- og klubtilbud samt andre socialpædagogiske fritidstilbud
- give familien fleksibilitet og valgmuligheder med hensyn til forskellige typer af tilbud og tilskud, så familien så vidt muligt kan tilrettelægge familie- og arbejdsliv efter familiens behov og ønsker
- forebygge negativ social arv og eksklusion, ved at de pædagogiske tilbud er en integreret del af både kommunens samlede generelle tilbud til børn og unge og af den forebyggende og støttende indsats over for børn og unge med behov for en særlig indsats, herunder børn og unge med nedsat psykisk og fysisk funktionsevne
- skabe sammenhæng og kontinuitet mellem tilbuddene og gøre overgange mellem tilbuddene sammenhængende og alderssvarende udfordrende for børnene.
Den private pasningsordnings navn fastsættes af den enkelte pasningsordning. Dagtilbudsloven § 78a kræver dog, at betegnelsen ”privat pasningsordning” skal indgå i navnet.
I Dagtilbudsloven er der påbud i forhold til betegnelsen, sådan at det er tydeligt for forældre, at der ikke er tale om et kommunalt dagtilbud. Det gælder i forhold til alle officielle dokumenter, hjemmesider, sociale medier og skiltning m.m.
Det fremgår af § 81, stk. 2 at kommunen skal orientere forældrene om forskellen mellem privat pasning og dagtilbud.
Den person, der varetager pasningsordningen til dit barn, er ikke ansat af kommunen.
Den private pasningsordning skal jfr. § 81a tilrettelægges, så den fremmer børns læring gennem trygge læringsmiljøer. Arbejdet med læringsmiljøer skal indholdsmæssigt stå mål med kravene til læring og læringsmiljøer i kommunale dagtilbud. Arbejdet med læringsmiljøer i den enkelte private pasningsordning skal tage udgangspunkt i børnegruppens sammensætning og børnenes forskellige forudsætninger.
Det indebærer blandt andet, at læringsforståelsen i den private pasningsordning vil skulle bygge på et bredt læringsbegreb, der understøtter børns kropslige og motoriske, sociale, emotionelle og kognitive læring og dannelse.
Den private pasningsordning skal endvidere tilrettelægges, så børn sikres medbestemmelse, medansvar og forståelse for demokrati. Den private pasningsordning skal som led heri bidrage til at udvikle børns selvstændighed, evner til at indgå i forpligtende fællesskaber og samhørighed med og integration i det danske samfund.
Hovedsproget i private pasningsordninger skal være dansk. Dette gælder ikke ordninger oprettet af det tyske mindretal.
Kommunalbestyrelsen kan i helt særlige tilfælde godkende, at hovedsproget kan være et andet end dansk, såfremt det vurderes ikke at have integrationsmæssige konsekvenser.
Derudover er der krav om, at den private passer
- skal være fyldt 18 år
- skal have straffe- og børneattest uden forhold, der hindrer pasning af børn på forsvarlig vis
- skal have arbejdstilladelse, såfremt personen kommer fra et land uden for EU/EØS
- skal tale dansk som hovedsprog og fremvise dokumentation for gennemført af-gangseksamen for 9. klasse i dansk, med minimum karakteren 2, bestået ”Prøve i Dansk 2”, eller et tilsvarende niveau.
Den private pasningsordning skal
- Give samtykke til at Tønder Kommune indhenter offentlig straffeattest og børneattest på alle over 15 år, der bor i husstanden.
Den private pasningsordning godkendes af Tønder Kommune ved en individuel samtale ud fra personens personlige og faglige kvalifikationer og sundhedsforhold. Ligeledes skal de fysiske rammer godkendes.
I samtalen indgår nedenstående temaer.
Begrundelse for ansøgningen
- Kendskab til ordningen om privat pasning
- Kendskab til at fremme barnets personlige-, sproglige-, og sociale udvikling
- Kendskab til børns behov i forhold til deres alder
- Egne forventninger og normer til arbejdet med børn
- Ansøgerens bud på og beskrivelse af dagligdagen
- Samarbejdsevner i forhold til opgaven
- Tanker og forslag til at rekvirere hjælp, hvis der opstår problemer
- Forældresamarbejde – ideer til metode og indhold
- Kendskab til regler vedrørende rygning og hygiejnebestemmelser
- Kendskab til regler vedrørende tavshedspligt og underretningspligt
- Kendskab til regler om magtanvendelse
- Kendskab til regler efter Persondataforordningen
Tønder Kommune stiller følgende krav til de fysiske rammer og sundhedsmæssige forhold i den private pasningsordning. Enhver ændring i forhold til godkendte fysiske rammer skal godkendes af Tønder Kommune.
Forsikringer som anbefales
- Gyldig erhvervsansvarsforsikring
- Gyldig tillægsforsikring – eventuel til kørsel med børn
- Sygeforsikring i tilfælde af længerevarende sygdom
Tønder Kommune godkender private pasningsordninger efter samme retningslinjer og kriterier som kommunale dagplejere, jf. Dagtilbudslovens § 21 stk. 2 og 3, når der er tale om en dagplejelignende pasningsordning.
I vurderingen af det enkelte hjems egnethed må der lægges vægt på, om forholdene i det pågældende hjem er velegnede til at kunne varetage pasningsopgaven og sikre et hensigtsmæssigt udviklingsforløb hos de optagne børn, ligesom forholdene skal være sundhedsmæssigt forsvarlige.
Fysiske rammer indendørs - krav og kriterier
- Lokalerne skal være godkendt til beboelse
- De fysiske rammer skal primært indrettes i stueplan
- Området hvor børnene opholder sig skal ligge i rimelig nærhed af køkken og toiletfaciliteter
- Området, hvor børnene opholder sig, skal være indrettet og rumme muligheder for leg og aktiviteter
- Der skal være dagslys i området, hvor børnene opholder sig
- Puslefaciliteter skal enten være på badeværelset eller et separat rum (køkken godkendes ikke til formålet)
- Vinduer og terrassedøre skal være børnesikrede
- Trapper og afsatser skal være afskærmet
- Forebyggelse af skader i forhold til brændeovn, komfur, elektriske hjælpemidler eller andre varmekilder skal være etableret
- Vaskemidler/kemikalier og skarpe genstande skal være placeret uden for børns ræk-kevidde
- Der bør kunne anvises separat rum til sovebørn
- Der skal der være monteret røgalarm i alle de rum, hvor børnene opholder sig
- Krav vedr. de fysiske rammer og sikkerhed er fastsat med baggrund i Sundhedsstyrelsens anbefalinger om forebyggelse og sundhedsfremme for børn inden for hygiejne, miljø og sikkerhed, Dagtilbudsvejledningen samt bygnings– og brandmyndighedernes krav.
Der er ingen specifikke pladskrav i forhold til størrelsen af det antal m2 der skal være til rådighed i pasningsordningen. De fysiske rammer skal tilgodese de forskellige aktiviteter, som naturligt indgår i arbejdet med børn, og skal kunne indrettes fleksibelt.
Ved godkendelse foretages en vurdering af de fysiske rammer set i forhold til antal af børn.
Fysiske rammer udendørs - krav og kriterier
- Sikkerhedsmæssig forsvarlig indhegning af udeareal, som benyttes til leg
- Kældertrapper, lysninger m.m. skal være afskærmet
- Legeredskaber skal være sikre og i god stand
- Vaskemidler/kemikalier og skarpe genstande skal være placeret uden for børns ræk-kevidde
- Fiskedamme, springvand, pool skal være indhegnet, min. 1,2 meter højt hegn og hegnet skal være af en beskaffenhed, så børnene ikke kan forcere det
- Drivhus som er lavet af glas skal være afskærmet for børnene med hegn.
Sundhedsmæssige forhold - krav og kriterier
- Særlig opmærksomhed vedrørende allergi og hygiejne ved husdyr på pasningsstedet.
- Hunde, katte og andre husdyr m.m. skal have et særligt opholdssted og må ikke opholde sig sammen med børnene uden voksent opsyn, og det må kun være i kortere tid ad gangen. Dyrets mad- og vandskål skal være udenfor børnenes rækkevidde.
- Der må ikke ryges indendørs i åbningstiden, og aldrig i områder godkendt til børne-pasningen
- Det anbefales ikke at have stearinlys tændt, når børnene er til stede på grund af udledning af micropartikler
Institutionslignende pasningsordning
Er der tale om en institutionslignende pasningsordning, hvor der er mere end 10 børn, er kravene til de fysiske rammer identiske med kravene til daginstitutioner, og kræver bygningsmyndighedens tilladelse.
Hvis du vælger at indgå en aftale med, eller selv ansætte, en privat passer om at passe dit barn i dit hjem, gælder der de samme godkendelseskriterier i forhold til tilrettelæggelse af og indholdet i den private pasningsordning. Ved godkendelse vurderes om den private passer, uanset alder, kan leve op til de krav der stilles i lovgivningen.
Ved godkendelse af de fysiske rammer, som i dette tilfælde vil være i dit hjem, foretages sikkerhedsmæssige vurderinger.
Såfremt flere forældre går sammen om at ansætte en person i et af forældrenes hjem, skal de fysiske rammer godkendes efter samme rammer som private pasningsordninger under dagplejelignende forhold.
En privat passer, ansat af dig i dit hjem, må gerne være under 18 år.
Tønder Kommune skal godkende den private pasningsordning. Hvis den private pasningsordning ligger i en anden kommune, er det bopælskommunen der godkender pasningsstedet/personen. Det er den private pasningsordnings opgave at indhente de nødvendige tilladelser fra for eksempel bygnings- og brandmyndighederne.
Ansøgning om godkendelse af privat pasningsordning som selvstændig erhvervsdrivende eller anden juridisk person.
En juridisk person kan være aktie- og anpartsselskaber, fonde og selvejende institutioner, foreninger eller andre virksomheder.
Ansøgningen om godkendelse som privat pasningsordning skal indsendes til Tønder Kommune. Tønder Kommune tilstræber en hurtig sagsbehandling ved ønsket om etablering af en privat pasningsordning.
Sagsbehandlingstiden er afhængig af sagens kompleksitet og ansøgerens opfyldelse af krav til oprettelse, og vil typisk være på ca. en måned.
I ansøgningen skal der blandt andet fremgå følgende:
- Hvem der ansøger om godkendelse
- Hvilken virksomhedstype søges godkendt
- Hvordan leves der op til gældende krav om arbejdet med læringsmiljøer
- Hvordan leves der op til gældende krav om at børns medbestemmelse, medansvar og forståelse for demokrati
- Hvordan den private pasningsordning bidrager til at udvikle børns selvstændighed, samt evner til at indgå i forpligtende fællesskaber og integration i det danske sam-fund.
- Familiens sammensætning (ved dagplejelignende forhold)
- Boligtype og hvilke rum der ønskes anvendt til børnepasningen
- Kontaktoplysninger
Når Tønder Kommune har modtaget din ansøgning, vil du blive kontaktet med henblik på godkendelse af de fysiske rammer og en personlig samtale.
Afvisning af godkendelse
Tønder Kommune kan afvise at godkende en privat pasningsordning, hvis den efter en kon-kret vurdering ikke lever op til gældende krav eller der er andre forhold, som ikke kan sikre en forsvarlig pasning.
Ansøger vil blive partshørt i sagen, med 14 dages høringsfrist jf. Forvaltningsloven § 19, inden den endelige afgørelse træffes af kommunen.
Jf. Dagtilbudslovens § 81 stk. 1, kan afgørelsen ikke indbringes for anden administrativ myndighed.
Tilladelse
Tønder Kommune udsteder en skriftlig godkendelse til at drive en privat pasningsordning, hvori følgende fremgår:
- Hvem tilladelsen er givet til
- Hvor mange børn, der maksimum kan optages i pasningsordningen
- Angivelse af godkendte fysiske områder
- Gældende pligter, herunder tavshedspligt, underretningspligt.
Det fremgår af Dagtilbudslovens § 81 stk. 3 at
kommunen kan tilbagekalde en godkendelse, hvis det, gennem det løbende tilsyn, konstateres, at den private pasningsordning ikke praktiseres i overensstemmelse med den indgåede pasningsaftale og kravene til en privat pasningsordning.
Ansøger vil blive partshørt i sagen, med 14 dages høringsfrist jf. Forvaltningsloven § 19, inden den endelige afgørelse træffes af kommunen.
Jf. Dagtilbudslovens § 81 stk. 1, kan afgørelsen ikke indbringes for anden administrativ myndighed.
Ønsker den private pasningsordning at benytte vikar, skal vikaren godkendes af Tønder Kommune. Godkendelse sker ved en personlig samtale, og er forudsat at offentlig straffeattest og børneattest er uden forhold der hindrer pasnings af børn på forsvarlig vis. Som forældre skal du altid informeres forud ved brug af vikar.
Brug af vikar i en privat pasningsordning vil være af midlertidig karakter som for eksempel i forbindelse med børnepasserens ferie, kursusdeltagelse og almindeligt sygefravær. Kun godkendte vikarer må passe børn i godkendte fysiske rammer. Den private pasningsordning har arbejdsgiverforpligtelsen.
Der er mulighed for at ansætte en medarbejder, hvis man har en godkendt privat pasningsordning. Hvis medarbejderen indgår i pasningen af børn, stilles der de samme krav til medarbejderen, som til godkendelse af private pasningsordninger i øvrigt. Tønder Kommune indhenter offentlig straffeattest og børneattest.
Den private pasningsordning har selv ansvaret for at få børn til sin pasningsordning.
Den private pasningsordning beslutter, hvem der indgås aftale med og forældrenes betaling for pasningen.
Tønder Kommune kan godkende en privat pasningsordning op til fem børn.
I private pasningsordninger, der er godkendt til at passe færre end fem børn, kan der for en kortere periode, (op til tre måneder) gives dispensation til et ekstra barn.
Der skal som udgangspunkt i ansøgning om tilskud og Tønder Kommunes godkendelsesskema, indgås en aftale mellem dig og din private pasningsordning om pasningsforholdet.
Pasningsaftalen underskrives af jer begge og vedhæftes den digitale ansøgning i Tønder Kommunes selvbetjeningsløsning, Digital Pladsanvisning.
Tønder kommune skal have ansøgningen senest en måned før barnets startdato, da der ikke udbetales tilskud med tilbagevirkende kraft.
Det er forældrene der er ansvarlige for udarbejdelse og indsendelse af pasningsaftalen. Det er Tønder Kommune, der er ansvarlig for godkendelse af pasningsforholdet
Der gives tilskud, når aftalen er godkendt af Tønder Kommune. Der gives ikke tilskud med tilbagevirkende kraft. Godkendelsesaftalen kan hentes på Tønder Kommunes hjemmeside.
Hvis dit barn stopper før den aftalte dato, skal Tønder Kommune orienteres via mail til Pladsanvisningen. Relevante oplysninger skal sendes med sikker post, læs mere under afsnittet med kontaktoplysninger og postadresser.
Tønder Kommune skal orienteres af den private pasningsordning, hvis et indmeldt barn er fraværende mere end seks sammenhængende uger.
Barnets bopælskommune har godkendelsesforpligtigelsen, tilsynsforpligtelsen og tilskudsforpligtelsen.
Det betyder, at hvis en privat pasningsordning har børn fra flere kommuner, kan der gælde forskellige rammer og kriterier ligesom der kan blive ført tilsyn af flere kommuner.
Tønder Kommune samarbejder med Haderslev, Aabenraa og Kolding Kommune omkring tilsyn hos den private børnepasser.
Hvis en privat pasningsordning ophører, skal det meddeles skriftligt til Tønder Kommune via e-mail. Såfremt en privat pasningsordning ikke har indskrevet børn i et år, betragtes pasningsordningen som ophørt, og der skal ske ny godkendelse.
I Tønder Kommune udbetales der tilskud for 12 måneder, uanset om den private pasningsordning holder ferielukket. Det skal fremgå i pasningsaftalen med forældrene hvis den private pasningsordning holder lukkedage.
Sker der ændringer i den indgåede pasningsaftale, skal en ny pasningsaftale godkendes af Tønder Kommune. En ændring af godkendelsesgrundlaget kan for eksempelk være det godkendte børnetal, flytning til ny bopæl, periodisk ophør, ændring af opsigelsesvarsel, timetal, forældrenes betaling, åbningstider eller lukkedage m.m.
Pasningsforholdet godkendes som udgangspunkt til det ansøgte modul. Modulerne er 10 - 19 timer, 20 - 32 timer og 33 - 48 timer. Tilskuddet bliver revurderet, hvis antallet af barnets faktiske fremmøde i pasningen er mindre end de ansøgte timer.
Det skal fremgå af pasningsaftalen med hvilke varsler, henholdsvis forældrene og den private pasningsordning kan opsige aftalen.
Opsigelsesvarslerne er ikke ens i de private pasningsordninger, og for at sikre lige vilkår, anbefaler Tønder Kommune, at de private pasningsordninger følger samme opsigelsesfrister som for kommunale tilbud. Det vil sige, opsigelse kan ske til den første i en måned.
Opsigelsesvarslet er juridisk bindende for begge parter og kan alene ændres ved enighed, eller hvis godkendelsen af den private pasningsordning inddrages.
I forbindelse med opsigelse fra en privat pasningsordning, er børn, der har været optaget i en privat pasningsordning, sikret en plads i et kommunalt dagtilbud senest løbende måned fra den dato plus en måned. Du skal kontakte Pladsanvisningen for at blive skrevet op til en plads i et andet tilbud.
Jf. Dagtilbudsloven kan du ikke få tilskud til to pladser til det samme barn. Hvis en privat pasningsordningsgodkendelse bliver inddraget, er Tønder Kommune forpligtet til at skaffe plads til børnene i et dagtilbud hurtigst muligt – dog senest inden for en måned.
Tønder Kommune fører tilsyn med private pasningsordninger efter gældende lovgivning. Tilsyn føres både som anmeldte og uanmeldte.
Tønder Kommune har tilsynsaftaler med andre kommuner. Det betyder, at hvis barnet er i pasning i anden kommune end bopælskommunen, bliver tilsynet varetaget af pasningskommunen.
Som godkendt privat pasningsordning efter Dagtilbudslovens §§ 78, 79, 80 og 81, er du forpligtet til at underrette Tønder Kommunes dagplejeleder eller din tilsynsførende dagplejekonsulent, hvis du oplever forhold, der giver anledning til bekymring for de børn, som er godkendt til pasning hos dig.
Dette kan for eksempel være tvivl om
- barnets trivsel, herunder kost, hygiejne, og forhold i hjemmet som påvirker barnet
- barnets udvikling, herunder motorisk, sprogligt, social og personlig udvikling
- familiens samspil, hvis der er mistanke om vold, enhver form for misbrug eller mistrivsel - det være sig fysisk eller psykisk.
Som godkendt privat pasningsordning har du en skærpet underretningspligt. Det betyder, at du har pligt til at underrette Tønder Kommune om alle forhold, der har, eller kan have, en negativ indflydelse på barnets trivsel og udvikling.
Misligholdelse af ovenstående vil omgående føre til at din godkendelse inddrages.
Den, som virker, eller har virket i offentlig tjeneste eller hverv, og som uberettiget videregiver eller udnytter fortrolige oplysninger, hvortil den pågældende i den forbindelse har fået kendskab, straffes med bøde eller fængsel indtil seks måneder
Begås det i stk. 1 nævnte forhold med forsæt til at skaffe sig eller andre uberettiget vinding, eller foreligger der i øvrigt særligt skærpende omstændigheder, kan straffen stige til fængsel indtil to år. Som særligt skærpende omstændighed anses navnlig tilfælde, hvor videregivelsen eller udnyttelsen er sket under sådanne omstændigheder, at det påfører andre en betydelig skade eller indebærer en særlig risiko herfor.
En oplysning er fortrolig, når den ved lov eller anden gyldig bestemmelse er betegnet som sådan, eller når det i øvrigt er nødvendigt at hemmeligholde den for at varetage væsentlige hensyn til offentlige eller private interesser.
Den private pasningsordning er selv forpligtet til at samarbejde omkring økonomiske vilkår – og Tønder Kommune orienterer SKAT vedrørende vederlag.
Henvendelse i forhold til godkendelse og spørgsmål af pædagogisk karakter skal ske til dagplejen i Tønder Kommune.
Postadresser – personfølsom post
Al post, som indeholder personfølsomme oplysninger (navn, adresse, cpr-nummer mv.), skal sendes til Tønder Kommune via sikker digital post.
Send sikker mail via borger.dk
Almindelige forespørgsler
Almindelige forespørgsler, eller beskeder til skole og dagtilbud vedrørende privat pasningsordning uden personfølsomme oplysninger, kan e-mailes til:
fielin@toender.dk
Kontaktperson for Private pasningsordninger
Dagplejekonsulent Fie Linnet
Tlf. 24 78 64 20
E-mail fielin7@toender.dk