Unge og virksomheder mødes i nyt science-fritidstilbud

Børn og unge går til svømning, guitar og fodbold. Skal de ikke også gå til science?

Det synes Tønder Ungdomsskole, som sammen med innovationshuset Mind Factory by Ecco i Tønder netop har fået midler fra Villum Fonden til et science-orienteret fritidstilbud ved navn MakerKaravanen.

Tilbuddet består i aktiviteter som for eksempel robotprogrammering, 3D-print eller brug af droner i samarbejde med lokale erhvervsdrivende som eksempelvis en landmand, en traktorforhandler eller en digital kunstner. I mødet med fagprofessionelle kan de unge opdage, hvor science findes i deres interesser og hvor science findes i uddannelse og job, idet de erhvervsdrivende kan bringe deres egen uddannelse og karrierevej i spil over for de unge.

- Vi er begejstrede over at have fået midlerne fra Villum Fonden, for det er så vigtigt at gøre unge nysgerrige efter at lege og skabe med nye teknologier med udgangspunkt i deres alderstypiske interesser, siger leder af Tønder Ungdomsskole Mikkel Brander.

- På længere sigt skal det give dem mod til at søge uddannelser og jobs med et science-indhold, som de måske har anset for at være for svære eller for kedelige til dem.

Tilbuddet er et kørende tilbud, som vil holde til i fire uger ad gangen i hver af Tønder Kommunes fire centerbyer Skærbæk, Toftlund, Løgumkloster og Tønder. I hver by samarbejdes med en lokal virksomhed eller organisation, hvor en bestemt teknologi spiller en rolle. I MakerKaravanen skal der også skabes et rum til at forældre og anden familie møder de nye teknologier med de unge i løbet af et karavane-forløb.

Fakta
Villum Fonden har bevilget 24 mio. kr. til initiativer landet over, der skal gøre sjovt og virkelighedsnært for børn og unge at integrere science i deres hverdag og lave science-aktiviteter med venner og familie i fritiden. Udover MakerKaravanen har 23 andre projekter i hele landet fået midler. Det er både offentlige institutioner som SFO'er, fritidsklubber og ungdomsskoler, og det er frivillige organisationer, som vil give deres passion for natur og teknologi videre til børn og unge.