Unge i Tønder skal tættere på erhvervslivet

Virksomhederne har travlt, og flere af dem kunne godt bruge en medarbejder eller to mere, men det kan være svært at få fat i en ledig faglært medarbejder. Derfor har Dansk Byggeri Sydjylland og Tønder Kommune en fælles ambition om, at alle eleverne i folkeskolen skal i erhvervspraktik og f.eks. på byggepladsbesøg eller have besøg i klasselokalet af en håndværksmester, der kan gøre dem nysgerrige på erhvervsuddannelserne.
 
- Vi står over for en kommende mangel på faglærte, og samarbejdet med erhvervslivet er nøglen til, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse. Vi gør allerede en del, men vi skal i de kommende år gøre endnu mere for at få fat i de unge i folkeskolen, så de får øjnene op for, at også med en erhvervsuddannelse går man en lys fremtid i møde, siger borgmester i Tønder Kommune, Henrik Frandsen.
 
- Flere virksomheder i Syd- og Sønderjylland oplever allerede, at det er svært at finde folk, særligt med den rette uddannelse. Og det er klart, at hvis virksomhederne må sige nej tak til opgaver, fordi de mangler medarbejdere, så går det ud over væksten både i virksomheden og i vores lokalområde. Derfor er det vigtigt, at både vi som branche og kommunerne i fællesskab forsøger at få både unge og ledige til at vælge en fremtid i byggebranchen, siger formand for Dansk Byggeri Sydjylland, Michael Mathiesen og glæder sig samtidig over, at der nu er kommet endnu bedre muligheder for at ansætte voksenlærlinge. Jobcenter Tønder har taget handsken op med en kampagne, der netop skal få flere voksenlærlinge i gang.
 
Folkeskolen har en vigtig rolle

Dansk Byggeri Sydjylland og Tønder Kommune er enige om, at netop folkeskolen er vigtig i arbejdet med at sikre, at de lokale virksomheder også i fremtiden kan få de medarbejdere, de har brug for.
 
- I Dansk Byggeri har vi en virksomhedsbank, hvor håndværksmestre stiller sig til rådighed, når folkeskoler gerne vil have en håndværker ud og holde oplæg. Jeg håber, at alle skolerne vil gøre brug af den mulighed, eller bruge faget ”åben skole” til at besøge en byggeplads. Når eleverne forlader klasseværelset og møder virkeligheden, så sker er altid noget positivt, siger Michael Mathiesen.
 
De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at over 20 procent af virksomhederne i Region Syddanmark forgæves har forsøgt at finde nye medarbejdere.
 
- Vi skal allerede nu tage hånd om den udfordring, og med fælles hjælp er jeg sikker på, at vi kan gøre en forskel, som kan mærkes i fremtiden, siger Henrik Frandsen.
 
Dansk Byggeri Sydjylland og Tønder Kommune har netop holdt deres årlige dialogmøde, hvor også Rene Weiland og Claus Christiansen fra Dansk Byggeris lokalforening i Tønder deltog.