Tønder Skulpturhave indvies med fem nye skulpturer

Med præsentationen af fem nye skulpturer indvies Tønder Skulpturhave fredag den 25. maj. Dermed når antallet af skulpturer i og omkring Mølledammen og Amtmandens have 15 styk, og det populære udflugtsmål er komplet.

Skulpturhaven i og omkring Mølledammen og Amtmandens have er et yndet udflugtsmål for både turister og tøndringer.
 
Hidtil har de besøgende kunnet nyde synet af ti skulpturer i alle størrelse, men snart bliver det i forvejen imponerende repertoire udvidet med yderligere fem skulpturer.
 
Præsentationen af de fem nye skulpturer sker ved et stort arrangement, som samtidig markerer indvielsen af skulpturparken, der efter ti års arbejde nu er komplet.
 
Bag arbejdet med etablering af Tønder Skulpturhave står Tønder By- og Handelsstandsforenings kunstudvalg og Kunstmuseet i Tønder.
 
- I Tønder Skulpturhave samles natur, kultur og kunst i skøn forening. Her går både turister og naboer hver dag på opdagelse. Der er derfor ingen tvivl om, at Tønder Skulpturhave er en stor gevinst for hele Tønder Kommune, udtaler Tønders borgmester Henrik Frandsen og fortsætter.
 
- Takket være en flot indsats fra kunstudvalgets side og støtte fra de mange samarbejdspartnere og fonde kan vi nu stolt præsentere den færdige udgave af Tønder Skulpturhave. Og alle er naturligvis velkomne til indvielsen.
 
Selve indvielsen sker på den store græsplæne i Amtmandens Have fredag den 25. maj kl. 15.00 med taler af borgmester Henrik Frandsen, formanden for Kunstudvalget Solveig Andersen og Næstformanden for Kunstudvalget Ove Mogensen.
 
I anledning af indvielsen vil der være opstillet en pølsevogn ved Skulpturhaven, hvorfra alle kvit og frit kan nyde en forfriskning og en grillpølse.
 
Fakta:
I 2008 nedsatte Tønder Handelsstandsforening et kunstudvalg. Startkapitalen lød dengang på 75.000 kr. fra Tønder Handelsstandsforenings 100 års jubilæum.
 
Kunstudvalgets formål er at arbejde for kunstnerisk udsmykning af det offentlige byrum i Tønder. I tæt samarbejde med bl.a. Ny Carlsbergfondet og Kunstmuseet i Tønder blev planen for Tønder Skulpturpark lagt. Første værk, statuen "Emma" udført af Lisbeth Nielsen, blev opstillet i Søndergade i 2009. Siden er de øvrige værker kommet til, så Skulpurhaven i dag omfatter hele 15 skulpturer af både danske og internationale kunstnere.

Ud over formand Solveig Andersen har kunstudvalget i alle år bestået af tidligere leder af kunstmuseet i Tønder, Ove Mogensen, direktør ved Tønder Kommune Keld I. Hansen, tidligere Handelsskoleforstander Poul Erik Vestergård Frandsen og advokat Anders C. Hansen.  
 
De fem nye skulpturer er udført af billedhuggerne Willy Ørskov, Eva Sørensen, Gert Nielsen, Eigil Westergaard og Ole Christensen.