Tønder er i front med grønne dagtilbud til børn

Mange af Sønderjyllands børn kommer hjem fra børnehave eller dagpleje med røde kinder og jord under neglene. Hele tre sønderjyske kommuner, Tønder, Aabenraa og Haderslev, er at finde på Friluftsrådets top fem over de kommuner, der har kunnet hejse Friluftsrådets grønne flag flest steder i 2016.

Det grønne flag gives til dagtilbud, der arbejder med friluftsliv, natur og miljø i dagligdagen, som en del af Friluftsrådets program Grønne Spirer.

Tønder Kommune topper listen på en delt førsteplads med Randers Kommune. Randers Kommune har 21 grønne flag, som er givet til 8 institutioner og 13 dagplejegrupper, og Tønder har også 21, som er givet til 20 institutioner og én dagplejegruppe. Tønder Kommune er dermed den kommune der har flest certificerede daginstitutioner og dermed det største antal deltagende børn.

”Vi er glade for at se, at de sønderjyske kommuner prioriterer konkrete udeaktiviteter og læring inden for natur og friluftsliv til de 0-6-årige børn. Forskning viser, at kommunernes satsning er godt givet ud. For eksempel er børn, der tilbringer mere tid i naturen mindre syge, bedre motorisk, bedre til at koncentrere sig, mere opfindsomme og har en mindre konfliktfyldt hverdag,” siger Ida Kryger, projektkoordinator for Grønne Spirer i Friluftsrådet.

Aabenraa Kommune kommer ind på en tredjeplads i den samlede opgørelse. Aabenraa Kommune er antallet af naturdagplejere det største i landet med hele 112 certificerede dagplejere i 2016 fordelt på 14 grupper.

Haderslev indtager fjerdepladsen med 14 grønne flag, og også Sønderborg Kommune er godt med. Her er der blevet hejst 12 flag i 3 institutioner og 9 dagplejegrupper med 32 dagplejere. Dermed kommer kommunen ind på en sjetteplads.

350 flag uddelt
I 2016 har Friluftsrådets Grønne Spirer tildelt 350 grønne flag til 200 daginstitutioner og 150 dagplejergrupper, der består af i alt cirka 1200 dagplejere. Det er en lille stigning i forhold til sidste år.

For at hejse det grønne flag for dagtilbud, skal institutionen eller dagplejergruppen først og fremmest lave gode, lærerige natur- eller miljøaktiviteter og have fælles oplevelser i naturen året. Derudover skal institutionerne lave en grøn handleplan, to af de ansatte skal deltage i Friluftsrådets ’Grønne Spirer’-kursus, og de skal dele ud af deres erfaringer.

Læs mere om Friluftsrådets Grønne Spirer på www.gronnespirer.dk.

 

Top 5 over kommuner, der har modtaget Grønt Flag til dagtilbud

1. Tønder: 21 grønne flag til 20 institutioner og 1 dagplejegruppe med i alt 19 dagplejere
1. Randers: 21 grønne flag til 8 institutioner og 13 dagplejegrupper med i alt 73 dagplejere.
2. Aalborg: 18 grønne flag til 12 institutioner og 6 dagplejegrupper med i alt 30 dagplejere.
3. Aabenraa: 15 grønne flag til 1 institution og 14 dagplejegrupper med i alt 112 dagplejere.
4. Haderslev: 14 grønne flag til 5 institutioner og 9 dagplejegrupper med i alt 65 dagplejere.
5. Herning: 13 grønne flag til 11 institutioner og 2 dagplejegrupper med i alt 5 dagplejere.