Tønder bliver mere erhvervsvenlig

Tønder Kommune er blevet endnu mere erhvervsvenlig. Det viser Dansk Byggeris nyeste kommuneanalyse.

I analysen bliver samtlige 98 kommuner i landet målt på en række forskellige forhold, som har betydning for erhvervslivets muligheder for at skabe vækst og udvikling.

I den nye analyse tager Tønder Kommune samlet set et spring fra en 20. plads sidste år til en placering som nr. 15 i år. Det er en udvikling, som glæder borgmester Henrik Frandsen.

- Det er helt afgørende både for vores serviceniveau og vores udviklingsmuligheder, at erhvervslivet har gode betingelser og rammevilkår. Når virksomhederne oplever kommunen som en kompetent og handlekraftig medspiller, understøttes mulighederne for at skabe vækst. Vi er nu blandt de 15 mest erhvervsvenlige kommuner i landet, og jeg ser fremgangen som udtryk for, at samspillet fungerer rigtig godt, siger Henrik Frandsen.

Blandt de bedst til byggesager

Et af de forhold, der især har betydning for erhvervslivets bedømmelse af det offentlige som samarbejdspartner, er den tid, det tager at behandle byggesager. Her ligger Tønder Kommune helt i top.

 - Kun fire kommuner i landet har en sagsbehandlingstid på under syv dage. Vi er en af de fire. At vi er så langt fremme her, er resultatet af en bevidst strategi, hvor vi arbejder målrettet på at yde optimal service med både hurtig og effektiv sagsbehandling, når virksomhederne henvender sig til os, siger borgmesteren.

Opkrævning af dækningsafgift har også betydning for virksomhedernes bedømmelse af den kommunale erhvervsvenlighed. Dækningsafgift er en skat, kommunerne kan pålægge erhvervsejendomme, hvis de ønsker det. I modsætning til en række andre kommuner har Tønder valgt ikke at opkræve dækningsafgift.

Langtidsledighed er ligeledes et vigtigt forhold i analysen. Jo længere tid en person går ledig, jo sværere er det at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Derfor har langtidsledigheden betydning både for erhvervslivets rekrutteringsmulighed og for de ledige selv.

Tønder Kommune er en af de kommuner, hvor andelen af langtidsledige er allerlavest, nemlig mindre end 0,4 pct.

- Vi fører en aktiv beskæftigelsespolitik, hvor jobcentret arbejder tæt sammen med erhvervslivet om at få så mange ledige som muligt i job. Det er lykkedes i stor udstrækning, og derfor scorer vi rigtig godt også på dette parameter, siger borgmester Henrik Frandsen.

Dansk Byggeri har i lavet kommuneanalyser de seneste seks år.

Se den samlede analyserapport her