Samarbejde på tværs skal give unge bedre uddannelsesvejledning 

​​​​​​​Tønder Kommune arbejder sammen med ungdomsuddannelserne i kommunen samt erhvervslivet om at gøre unges uddannelsesvejledning bedre og lettere tilgængelig. De første initiativer er sat i søen.

Når unge har brug for vejledning omkring uddannelse, så skal hjælpen være let tilgængelig. Både de unge, forældre og de voksne omkring dem skal ikke være i tvivl om, hvor og hos hvem man kan få uddannelsesvejledning. Derudover skal vejledningen være sammenhængende og med en tydelig rød tråd fra man møder uddannelsesvejledningen første gang i folkeskolen, til man står med sit uddannelsesbevis i hånden.
Det er kort og godt hvad projektet ”Vejledningsindsatsen på tværs” handler om.

Projektet er et samarbejde mellem Tønder Kommune, de lokale ungdomsuddannelser samt erhvervslivet. Alle tre parter arbejder med vejledning af unge i forhold til uddannelse. Tønder Kommune står for UU-vejledningen, som består af uddannelsesmateriale til grundskolerne samt individuel vejledning til børn og unge i folkeskolerne, der er vurderet ”ikke uddannelsesparate”, mens både ungdomsuddannelserne og erhvervslivet har vejledning for unge, der enten er i gang med eller overvejer at starte en ungdomsuddannelse.

- I projektet kigger vi på, om ressourcerne bliver brugt på den mest hensigtsmæssige måde. Eksempelvis er det sådan, at vi som kommune ikke er forpligtiget til at give vejledning til de elever i folkeskolen, som er uddannelsesparate. Men at være uddannelsesparat, betyder ikke at man nødvendigvis er ”valgparat” og derfor har vi en ambition om, at de også skal kunne vejledes, hvis de har behov for det, siger Allan Skjøth, der er formand for Udvalget for Unge I Uddannelse.

Projektet skal også resultere i, at der kommer mere vidensdeling og fællesskab blandt alle dem, der arbejder med vejledning af unge. Vejledningen skal også gøres mere synlig og tilgængelig, og det kan samarbejdet på tværs også være med til at understøtte.

- Når en ung for eksempel ønsker vejledning omkring en bestemt uddannelse, så skal den unge kunne tage kontakt til en voksen, som kan sende den unge videre til en relevant vejleder. Man kan også forestille sig, at en ung er tilknyttet for eksempel misbrugscenteret, har en ungekonsulent eller måske bare snakker med sin dansklærer, så alle skal vide hvor den unge kan få hjælp til at komme i gang med en uddannelse, siger Allan Skjøth.

Projekt ”Vejledningsindsatsen på tværs” blev godkendt politisk i november sidste år. De involverede har flere gange været samlet for at kigge på, hvordan uddannelsesvejledningen kan gøres bedre, og det har resulteret i knap 20 konkrete ideer.

Både Det Blå Gymnasium, EUC syd i Tønder og Tønder Gymnasium har dog allerede sat de første skibe i søen for at opgradere uddannelsesvejledningen. Det Blå Gymnasium er startet med åben vejledning, og begge gymnasier og EUC syd holder åben vejledning den 27. december fra 10-12, hvor unge og deres forældre kan komme og høre om uddannelserne.

Derudover tager EUC Syd, Tønder Gymnasium og Det Blå Gymnasium rundt på distriktsskolerne i uge 3 og 4, hvor forældre og elever både fra skolerne og privatskolerne i nærheden er inviteret, i tidsrummet 15-17:

  • Tirsdag d. 15. januar besøges Tønder Distriktsskole. Elever og forældre fra Tønder Distriktsskole, Tønder10, Marieskolen & Ludwig-Andresen Schule er inviteret.
  • Onsdag d. 16. januar besøges Toftlund Distriktsskole. Elever og forældre fra Toftlund Distriktsskole, STUK og Agerskov Kristne Friskole er inviteret.
  • Torsdag d. 17. januar besøges Løgumkloster Distriktsskole hvor elever og forældre er inviteret.
  • Onsdag d. 23. januar besøges Skærbæk Distriktsskole. Elever og forældre fra Skærbæk Distriktsskole og Skærbæk Realskole er inviteret. 

Allan Skjøth siger, at han er rigtig glad for, at der er så stort engagement omkring projektet.

- De involverede fortjener et stort skulderklap, siger han.