Oplev vadehav og marsk på Tønder Festival

Tønder Festival blev i fjor udvidet med Vadehavsområdet og et helt særligt Vadehavstelt på festivalpladsen. Nyskabelsen blev et stort hit blandt publikum, og derfor er området og teltet også en del af festivalen i år, hvor det igen kommer til at danne ramme om en række oplevelser og aktiviteter med rod i Vadehavets natur og områdets kultur - ikke mindst madkultur.

I Vadehavsteltet kan gæsterne møde fødevareproducenter og madhåndværkere, som byder på specialiteter og lækkerier fra vadehavsområdet. Maden bliver primært lavet med råvarer fra vadehavsområdet og leveres af 16 forskellige, lokale leverandører.

I den anden ende af teltet vil der hver dag være små events på en interimistisk scene opbygget af Rømø-sand. Her kan man bl.a. høre lokale formidlere fortælle spændende historier om og fra vadehavsområdet og Tøndermarsken, fødevarefolk fortæller om deres produkter, og der bliver en østersskole.

Sidste år var en konkurrence i at åbne østers på tid et stort tilløbsstykke, og i år får man naturligvis mulighed for at slå rekorden - om ikke andet så sin egen personlige - og der er også flotte præmier på spil.

Som i 2016 står Nationalpark Vadehavet og Sydvestjyske Smagsoplevelser sammen med Tønder Festival for rammerne og indholdet i vadehavsområdet, og samarbejdet er i år udvidet med Tøndermarsk Initiativet.

-Tøndermarsk Initiativet er i sig selv et stort initiativ, som rækker ud over lokalområdet, og som vi gerne vil fortælle om og vise frem. Derfor er det oplagt for os at være med i samarbejdet om at udbrede kendskabet til de mange kvaliteter og oplevelser som vadehavsområdet og Tøndermarsken har at byde på, siger Karsten Jensen, projektchef Tøndermarsk Initiativet.

En lokal kunstner fra marsken, Mogens Davidsen, har lavet et kæmpe maleri til udsmykning af Vadehavsteltet, men gæsterne kan opleve meget mere vadehavskunst. Et mindre telt i området kaldet ’Kunst og Bobler’ bliver således indrettet som et åbent atelier, og her skal otte vadehavskunstnere udfolde sig under hele festivalen. De otte kunstnere er alle medlemmer af kunstnernetværket Kunstrunden

Nationalpark Vadehavets mobile udstilling med generel information om nationalparken vil i øvrigt blive stillet op lige ved den indgang til festivalpladsen, som festivalens camperende gæster benytter.

Rigtig mange festivalgæster kastede sig sidste år ud konkurrencen om at åbne to østers på tid. Konkurrencen afvikles også i år, hvor der bl.a. er præmier i form af partoutbillet til Tønder Festival 2018 og en champagne- og østerstur for to personer inkl. gourmetmiddag. (Foto: Jens L. Hansen/Nationalpark Vadehavet)