Nye samarbejder afprøves i Tønder

​​​​​​​Den røde snor blev ikke klippet, men bundet fredag eftermiddag 16. november i skadeklinikken på Sygehus Sønderjylland Tønder. Det gjorde den for at symbolisere, hvordan Region Syddanmark og Tønder Kommune binder nye samarbejder. 

De nye samarbejder igangsættes under initiativet Samdrift Tønder. Samdrift Tønder handler om at udvikle det nære sundhedsvæsen. Derfor er en ny kommunal sygeplejeklinik flyttet ind på sygehusmatriklen på Carstensvej i Tønder. Her indgår både regionale og kommunale sygeplejersker i et fysisk fællesskab, som skal danne grobund for et tættere opgavefællesskab på de områder, hvor det giver mening at arbejde tættere sammen. 

Det betyder også, at de ansatte på de to klinikker får mulighed for at spørge hinanden til råds, hvis man har brug for faglig sparring. Det kan for eksempel være i forbindelse med sårpleje, som er et område, hvor de kommunale sygeplejersker har særlig stor erfaring eller vidensdeling om den medicinske behandling af diabetespatienter, som varetages af regionale sygeplejersker.
Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) glæder sig over de nye samarbejder:

- I dag er en god dag. Vi markerer nemlig ikke bare et samarbejde. Vi indleder også helt ny type samarbejde på tværs af regionen og kommunen. Det er ikke set før på den her måde. Derfor glæder vi os meget til at udvikle samarbejdet og se, hvor det bærer os hen. 

Markeringen blev skudt i gang i dag klokken 13. Det skete med taler af både borgmester Henrik Frandsen i Tønder Kommune, Henrik Frandsen og regionsrådsformand Stephanie Lose. 
Henrik Frandsen sagde blandt andet, at Samdrift Tønder er et konkret eksempel på, hvordan vi får bundet det kommunale og regionale ansvar sammen i en ny samarbejdskonstruktion, som kan løfte kvaliteten for borgerne.

- Der er rigtig meget godt at sige om samdrift. Og jeg er sikker på, at vi fremover vil se endnu flere initiativer, hvor sektorer begynder at samarbejde
 

Efter talerne var der let forplejning, og alle besøgende havde mulighed for at se både sygeplejeklinikken og skadeklinikken.

I løbet af første kvartal 2020 vil korttidscenteret i Tønder også flytte ind på sygehuset.

Fakta:
Samdrift Tønder er organiseret ved en politisk styregruppe, en administrativ styregruppe og et lederforum, der på hvert sit niveau skal sikre udvikling i forhold til den udvidede samdrift.  
Samdrift Tønder er et samarbejde mellem Tønder Kommune og Region Syddanmark. Her udvikler vi sammen det nære sundhedsvæsen til gavn for borgere i Tønder Kommune. 
Du kan læse meget mere om Samdrift Tønder på hjemmesiden, der hedder samdrifttoender.dk