Mennesker med demens og deres pårørende får nu åben rådgivning

Et nyt rådgivningstilbud til mennesker med demens og deres pårørende skal hjælpe til at komme sikkert videre​​​​​​​

Kan jeg få hjælp? Og i så fald hvor og hvordan? De og mange andre spørgsmål står demensramte og deres pårørende ofte med.

De mange spørgsmål gør, at mange kommer på usikker grund, når hverdagens pludselig vendes på hovedet ovenpå en demens-diagnose.

Sådan skal det ikke være, hvis det står til Tønder Kommunes demensteam: 

- Demens kan ramme alle. Når den gør det, har man brug for klar besked og kvalificeret rådgivning. Netop derfor opretter vi nu et nyt tilbud om åben rådgivning, hvor de demensramte og deres pårørende kan komme direkte ind fra gaden og få råd og vejledning til at komme videre og få skabt sig en ny hverdag.

Erfaringen viser at, det er vigtigt, at demens opdages så tidligt som muligt i forløbet. Dermed er det muligt i mange tilfælde at sinke sygdommens udvikling og konsekvenser. Det kan enten være med medicinsk behandling eller med støtte til at indrette hverdagen, så man længst muligt kan gøre de ting, man plejer med mulighed for et værdigt liv for den enkelte.

- I den åbne rådgivning fokuserer vi på at guide dig til at klare de udfordringer, som demens giver. Nogle gange kan en god snak være rigeligt, mens vi andre gange vil hjælpe med læsematerialer, henvise videre i systemet og hjælpe med lægekontakt eller få etableret en kontakt til hjemmet.

I rådgivningen kan man endvidere få vejledning i forskellige velfærdteknologiske løsninger og hjælpemidler, som kan hjælpe med nedsat hukommelse i hverdagen, såsom et talende ur, kugledyne og GPS.

Åben rådgivning i Tønder og Toftlund

Der vil være åben rådgivning den første torsdag i måneden i Tønder og den anden torsdag i måneden i Toftlund. I Tønder foregår den åbne rådgivning i Borgerservice på Rådhuset, mens man i Toftlund skal henvende sig i Sundhedshuset. Begge steder er den åbne rådgivning åben fra 14-16. Rådgivningen kan være anonym og alle spørgsmål er velkomne.

Følgende datoer er der indtil videre planlagt åben rådgivning:

Tønder (Borgerservice) den 5. oktober, den 2. november og den 7. december.

Toftlund (Sundhedshuset) den 14. september, den 12. oktober, den 9. november og den 14. december

Demenspolitik

Baggrunden for det nye tilbud er den demenspolitik, som Kommunalbestyrelsen godkendte i efteråret 2015.

Demenspolitikkens formål er at sætte fokus på demens og skabe et demensvenligt samfund, hvor der er forståelse for demens og hjælp til de, der direkte eller indirekte bliver ramt af sygdommen.

Derfor indeholder demenspolitikken en handlingsplan, hvor det nye tilbud om åben rådgivning spiller en central rolle.

I første omgang er tilbuddet være på prøve i seks måneder, hvorefter en evaluering skal vise, om det skal fortsætte.