Masser af musik til Spil Dansk Ugen

Hvert år i uge 44 fejres musiklivet i Danmark i Spil Dansk Ugen.

Tønder Kommune er i år med for fjerde gang. Selve Spil Dansk Ugen er i år fra 28. oktober til 3. november, samt et par enkelte andre datoer der falder udenfor ugen. Nogle af årets arrangementer er et tilbud til borgerne fra Tønder Kommune, andre er Spil Dansk arrangementer, som musikaktører i kommunen byder ind med. I år kan man opleve følgende program:

Torsdag den 24. oktober, Tønder Kulturskole, kl. 15-18:  
”Sangskriver-workshop” fra Koda med Linette Damsted. Linette er artist, sanger, sangskriver og danser under navnet MOZAÍK. Hun laver popmusik med masser af off-beat rytmer og catchy melodilinjer. Linette er legende og eksperimenterende i sin tilgang til musikken. Hun arbejder ofte ud fra en mere intuitiv musikalsk tilgang, hvor det at slå hjernen fra, tænke ud af boksen og komme ud af sin comfortzone, er i centrum for hendes pædagogiske arbejde. Workshoppen er for unge mellem 13 og 25 år.  Man tilmelder sig ved at skrive til Tønder Kulturskole på kulturskolen@toender.dk. Der er deadline for tilmelding d. 22. oktober.

Mandag den 28. oktober, tidspunkt oplyses senere, Tønder Station og nordpå: 
”MusikKanMere” med Line Gade. Et overraskende arrangement på en utraditionel location, nemlig i togafgangen med Arriva mellem Tønder Station og Skærbæk. Line har skrevet sange i mange forskellige sammenhænge, og til denne særlige pop up, vil der være mulighed for at få indblik i en sangskrivers meget alsidige liv. Tidspunktet oplyses senere.

Mandag den 28. oktober, Biblioteket i Tønder, kl. 19.30-20.30:
”Et Musikalsk Foredrag” med Svøbsk. Forførende folkemusik med en klang af tidløshed. Med flair for det nye og kærlighed til det gamle blender de den traditionelle spillemandsmusik, egne kompositioner, salmer og sange i et personligt og levende udtryk. Svøbsk skaber en fortryllende og festlig stemning med sjæl og dyb indlevelse og søger den nære kontakt med publikum. Svøbsk består af de to virtuose og velrenommerede spillemænd Jørgen Dickmeiss (sølvbeslået rigsspillemand) og Maren Hallberg Larsen, der også danner par privat. Bag projektets navn ”Et Musikalsk Foredrag” befinder sig et dybt personligt foredrag, der også byder på live-musik. Der er gratis adgang til koncerten.

Onsdag d. 30. oktober, Tønder Sport- og Fritidscenter foyeren. kl. 16.30-17.15:
Folkgruppen fra Tønder Kulturskole – 19 Tønder Mix - optræder med sammenspil og solospil. Optrædende er musikelever, der spiller tværfløjte og harmonika.

Fredag d. 1. november, Plejecenter Toftegården Toftlund, kl. 10.30-11.30:
”Spil Dansk Solisterier” med Revysangens Genklang.  Kulturhuse, biblioteker, Ældresagens afdelinger, Musikhuset Aarhus og senest Revymuseet på Frederiksberg er blandt de scener, som duoen har besøgt det seneste års tid. Revysangens Genklang har specialiseret sig i revyviser fra de sidste 100 års danske revyer. 

Fredag d. 13. december, Tønder Grundskole, kl. 8-14:
”Lydkunst Skattejagt” workshop med Toke Brorson Odin. Professionelle lydkunstnere/komponister fra Dansk Komponist Forening tager skoleelever med på en legende lydskattejagt i det 20. århundredes lydhistorie. Der vil være masser af øvelser i selv at skabe lyde og opdage og optage lyde omkring skolen samt at høre eksempler fra det det 20. århundredes lydhistorie, der sætter lyden i perspektiv. Der sluttes af med en lydskattejagt, hvor eleverne går på opdagelse i deres egne og kammeraternes optagelser og bagefter reflekterer over hvad de har oplevet. 

Derudover har Skærbæk Koret ”Sing ’n Swing” ledet af Tove Tersbøl fået arrangementet ”Kor Care” gennem Spil Dansk Ugen. Her udsendes en professionel korsanger via Dansk Korforbund, der hjælper med at løfte korets niveau og tilfører inspiration ved at synge sammen med koret og arbejder med opvarmningsøvelser, klangdannelse, intonation, frasering og meget mere. Der er ikke sat dato på arrangementet endnu.

Endelig bliver ”Mallemuk”, som netop har vundet 1. pladsen i ”Peter Scmidts legat”-konkurrencen  – anmeldt i ”Du hørte dem først her” af en professionel musikskribent anmelder – i dette tilfælde Anders Houmøller Thomsen, som siden 90’erne skrevet flere tusinde koncert- og albumanmeldelser for diverse medier. Anmeldelsen af ”Mallemuk” offentliggøres på Spil Dansks hjemmeside.