Løgumkloster i børnehøjde

Et træ af guld, et skib, et springvand, et stort edderkoppespind, et pandekagehus, et indkøbscenter, et dyreinternat og en rutsjebane. Det er blot nogle af de ting, børnene i Løgumkloster ønsker sig. Og måske bliver et eller flere af ønskerne rent faktisk en realitet, for i Løgumkloster har børnene en helt særlig rolle i byfornyelsesprojektet Liv i Løgumkloster.

Liv i Løgumkloster er på mange måder et anderledes byfornyelsesprojekt. Et af de helt særlige kendetegn er, at projektet også ser byen fra et børneperspektiv. Tønder Kommune inviterede alle byens skoler og institutioner til at være en del af projektet, og alle takkede ja. Byens børn og unge spiller derfor en vigtig rolle, og de har på den måde en stor stemme i et projekt, der typisk hører de voksnes verden til.

Byens børneprojekter

Hos Den Danske Børnehave har de valgt at lave en model af et springvand med tilhørende åkandeblade, blomster og bænk ud af pap, sølvpapir mm. En opgave, som både børn og pædagoger glæder sig meget til.

- Så snart vi hørte om opgaven, tænkte vi straks på vand. Uden vand er der intet liv. Deraf ideen om springvandet. Og da vi går meget op i genbrug, bruger vi pap, toiletruller, sølvpapir og lignende til at bygge med, fortæller pædagogerne Mari-Luise Andersen og Martha Nielsen. 

Hos Markledets Børnehave har Basserne lavet lange ruller med tegninger af, hvad børnene synes, Løgumkloster mangler. Og børnene lod fantasien få frit spil: Papirrullerne viser derfor alt fra et skib til et stort edderkoppespind.

- Vi kom med et par ideer, og så forstod børnene hurtigt opgaven. Det var imponerende, hvor meget de gik op i det, og hvor bevidste de rent faktisk var om opgaven. Og det er jo kun glædeligt - for det er jo dem, der er Løgumklosters fremtid, siger pædagog Heidi Bossen.

Distriktsskolen har 5.A været på inspirationstur gennem byen. Her skulle eleverne tænke over, hvad der mangler i byen. Da de kom tilbage til skolen, skulle de udvælge én idé og så arbejde videre med den i billedkunstlokalet.

- Det var vigtigt for mig, at eleverne gik en tur igennem byen først. At de tænkte grundigt over deres ønsker og snakkede med hinanden om dem. At de lige mærkede efter. For det her er et vigtigt projekt. Og det er jo også deres by, fortæller folkeskolelærer Palwasha Schmidt. 

Åben fernisering, borgermøde og et godt grin

Tirsdag den 29. november holdes der borgermøde i Klosterhallen om byfornyelsesprojektet. Som optakt til mødet har byens skoler og institutioner sagt ja til at deltage i en åben fernisering, hvor alle børnenes projekter vil blive udstillet i Klosterhallen, så deltagere kan se børnenes kreative ideer og forslag. 

Der er givet tilsagn om 7,5 mio. kr. til byfornyelsesprojektet, og på borgermødet får Løgumklosters borgere mulighed for at komme med forslag og ideer til, hvordan pengene skal bruges. Det er selvfølgelig gratis at deltage i både ferniseringen og borgermødet, og der vil være mad og drikke og underholdning for både børn og voksne.