Kan Tønder Kommune få mere ud af luften?

​​​​​​​Flere tusinde danskere kan få mere luft i hverdagen, hvis de får hjælpen til det. Alt for mange danskere går rundt og mister pusten, og slår det måske hen med dårlig form eller alder. Men åndenød, hoste, pibende vejrtrækning i mere end 2 måneder kan være tegn på en kronisk lungesygdom. Jo hurtigere man opdager en lungesygdom, jo mere kan man få ud af den luft, man har.

På Lungedagen onsdag 21. november 2018 kan borgere i Tønder Kommune få et lungetjek, når Lungeforeningen holder International Lungedag i samarbejde med apotekerne, praktiserende læger og kommunen.

I Tønder Kommune kan du gratis få tjekket dine lunger på følgende steder og tidspunkter:

  • Lægerne Bredebro, klokken 14-16, lungefunktionsmåling og repræsentanter fra Lungeforeningen er til stede.
  • Lægerne i Løgumkloster, klokken 13-15, lungefunktionsmåling.
  • Praktiserende læge i Højer, klokken 13.30-15.30, lungefunktionsmåling.
  • Skærbæk Apotek, hele dagen, kuliltemåling.
  • Toftlund Apotek, hele dagen tirsdag den 20. november
  • Tønder Marsk Apotek, hele dagen, kuliltemåling og mød en sundhedskonsulent fra kommunen

I Danmark har op mod 600.000 danskere en kronisk lungesygdom, men alt for mange ved ikke, at de er syge. Udfordringen ved alle kroniske lungesygdomme, også de mere sjældne typer, er, at symptomerne kan virke harmløse, og man kan vænne sig til dem eller bortforklare dem med for eksempel dårlig form eller alder.

- Det starter måske med, at man føler sig lidt forpustet, og med tiden mangler man luft til mere og mere. Eller hosten bliver skudt hen med ”det går nok snart over”. Men symptomer som fx åndenød og hoste i mere end 2 måneder kan være tegn på en kronisk lungesygdom. Jo hurtigere man opdager en lungesygdom, jo hurtigere kan man bremse sygdommens udvikling med rygestop, medicin og træning. Det handler om at få mest muligt ud af den luft, man har, siger direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt. 

Sundhedsudvalgsformand i Tønder Kommune, Irene Holk Lund, håber, at mange vil tage imod tilbuddet om at få tjekket lungerne.

- I Tønder Kommune har vi jo netop indgået et partnerskab om "Røgfri Fremtid" med Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden. Vi vil gerne, at så mange som muligt bliver røgfri, da vi ved, at rygning skader lungerne, siger Irene Holk Lund og peger på, at kommunen tilbyder gratis rygestopkurser til de borgere, der ønsker at kvitte tobakken.