Håber på et stort NUL i julestatistikken

De seneste år, er der i julemånederne sket 1 – 2 sprituheld på vejene i Tønder Kommune. Selv om det er lave tal, er hvert sprituheld ét for meget, siger trafiksikkerhedsmedarbejder Sonja Svendsen fra Tønder Kommune. Når julemånederne og dermed julefrokosterne er overstået, håber trafiksikkerhedsmedarbejderen derfor at kunne skrive et stort flot nul i statistikken for sprituheld på vejene.

Det lykkedes tilbage i 2013, hvor der ikke skete sprituheld i juleperioden.

I perioden 2012 – 2016 er der i Tønder Kommune sket syv sprituheld i november og december måned, hvor 3 personer kom til skade. Det typiske sprituheld er et eneuheld, som sker natten mellem lørdag og søndag, og sker på en strækning i åbent land.

- Så selv om der er langt hjem fra julefrokosten, er det gode og sikre råd til borgene også i år: Lad bilen stå og ha´ dine aftaler om hjemtransport på plads, inden du sætter dig til bordet, lyder det fra Sonja Svendsen.

Der bør fortsat sættes ind

- Spritkørsel handler om holdning og adfærd, og den generelle holdning er, at det er helt uacceptabelt at køre i spirituspåvirket tilstand. Men når der fortsat sker sprituheld, så handler det også om, at ikke alle har ændret adfærd på trods af ændret holdning. Så selv om statistikken viser små tal, så bør der fortsat være fokus på spritkørsel i Tønder Kommune, siger Sonja Svendsen.

En undersøgelse, som Epinion sidste år lavede for Rådet for Sikker Trafik blandt 1.554 bilister på landsplan, viser, at alt for mange bilister fortsat sætter sig bag rattet, når de har drukket.

I undersøgelsen siger hele 10 pct. af de adspurgte, at de inden for det seneste år har kørt bil, selv om de var i tvivl om, hvorvidt de havde drukket for meget alkohol til at køre lovligt.

Det samlede billede for Syd- og Sønderjylland viser da også, at antallet af spritulykker i julemånederne siden 2014 er tæt på fordoblet. I 2014 registrerede Syd- og Sønderjyllands Politi således blot 13 sprituheld i julemånederne, mens de i 2015 og 2016 registrerede henholdsvis 19 og 23 uheld.

Også antallet af dræbte og tilskadekomne i spritulykker er siden 2014 steget markant. I 2014 kom kun en enkelt person i Syd- og Sønderjylland således til skade i en spritulykke i julemånederne, mens antallet i 2016 var steget til 5 personer.

- De sidste par års data over sprituheld i november-december viser desværre en stigning i både antal uheld og antal personskader, hvilket kunne tyde på at flere igen slæber en brandert hjem bag rattet. Det kan, som statistikken viser, ende katastrofalt, og vi opfordrer derfor folk til fortsat at passe på hinanden. Det handler om at turde sige fra inden man sætter sig ind i en bil med en spirituspåvirket fører, og så handler det om at folk allerede inden den første genstand indtages, har styr på, hvordan de kommer hjem, siger Knud Reinholdt, Syd- og Sønderjyllands Politi.

Knud Reinholdt gør opmærksom på at Syd- og Sønderjyllands Politi igen i år vil være til stede på vejene i Syddanmark, og at de naturligvis også tester for narkotika. Politiet har de sidste år taget langt flere for narkotikakørsel, end man tidligere har været vant til, hvilket sandsynligvis skyldes de nye narkometre. I år har politiet således taget langt flere for narkokørsel end spritkørsel.

Fakta om spritkørsel i julemånederne i Tønder Kommune:

 • Sprituheldene er oftest eneuheld
 • Uheldene sker på en landevejestrækning i åbent land
 • Det er oftest personbiler, der er impliceret i sprituheld
 • Uheldene sker oftest natten mellem lørdag og søndag
 • 6 ud af 7 spirituspåvirkede førere har en promille højere end 1,0 (højeste promille 3,05)

Vidste du, at......

 • Hvis du kører spirituskørsel med promille over 2,0, eller kører spirituskørsel gentagne gange inden for få år, kan din bil blive konfiskeret. Den overgår til statens ejendom, og du får den ikke tilbage igen.
 • Politiet kan inddrage dit kørekort på stedet, hvis de har mistanke om, at du har kørt spiritus- eller narkokørsel, og der samtidig er risiko for, at du vil gøre det igen
 • umiddelbart efter.
 • Du kan ikke få dit kørekort tilbage før frakendelsesfristen udløber, selvom du er startet i alkoholbehandling.
 • Din arbejdsgiver kan underrettes, hvis du kører spritkørsel, mens dit kørekort er frakendt. Det gælder erhverv, hvor bilkørsel er en væsentlig del af arbejdet som f.eks. chauffører og sælgere.
 • Der er ikke faste promillegrænser for cyklister og ryttere. Men du må ikke færdes i trafikken, hvis du kører eller rider uforsvarligt.
 • Der findes ingen særlige regler for fodgængere, der er påvirket af alkohol.
 • Hvert år bliver ca. 8.000 personer dømt for spirituskørsel på de danske veje
 • I perioden 2012-2016 blev 131 personer på landsplan dræbt i ulykker med spritkørsel, heraf 6 personer i Syd- og Sønderjylland.
 • Antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne i ulykker med spritkørsel på landsplan er faldet med 37 pct. fra 2012-2016