Flyhangar i Tønder ser ud til at være reddet

Den historiske flyhangar ved Tønder ser ud til at være reddet. I det forslag til finanslov, som regeringen snart fremlægger, vil der nemlig blive afsat penge til sikring af den kulturhistorisk værdifulde, men temmelig forfaldne bygning fra første verdenskrig. Det fremgår af en liste, som TV2 Nyhederne har offentliggjort.

Nyheden glæder borgmester Henrik Frandsen i Tønder Kommune.

- Vi ved endnu ikke, hvor stort beløbet bliver, men vi kan konstatere, at der i regeringen er forståelse for sagen og vilje til at sætte ind. Det er meget positivt, siger borgmesteren.

At det ser ud til at lykkes at få bevarelse af flyhangaren på finansloven, tilskriver borgmesteren et stort arbejde af flyhangarens støtteforening og god kontakt og dialog med folketingsmedlemmerne Eva Kjer Hansen fra Venstre, Susanne Eilersen fra Dansk Folkeparti og Henrik Dahl fra Liberal Alliance.

- Støtteforeningen har lavet et flot stykke arbejde, og de tre folketingsmedlemmer har været på besøg et par gange for at se flyhangaren og høre om fremtidsplanerne. De har alle vist stor interesse for sagen og været meget optaget af ønskerne om at sikre den historiske bygning for at anvende den til museum. De har gjort en stor indsats for at fremme planerne. Det er vi selvfølgelig meget taknemmelige for, siger Henrik Frandsen.

Flyhangaren er en del af en stor Zeppelinbase (luftskibsbase), som tyskerne anlagde i Soldaterskoven ved Tønder under første verdenskrig, da Sønderjylland var under tysk herredømme. Hangaren er intakt, men i så dårlig stand, at der har været overvejelser om at rive den ned.

Udover hangaren findes der i området bevarede fundamenter af tre kæmpe haller fra Zeppelinbasen. Anlægget er unikt, for efter Tysklands nederlag i krigen blev alle militære anlæg fjernet. Som følge af Genforeningen i 1920 undgik basen i Tønder imidlertid denne skæbne.   

- Flyhangaren er et enestående fortidsminde, der repræsenterer både sønderjysk, national og og international historie, siger Henrik Frandsen.

- Samtidig har bygningen potentiale til et spændende formidlingssted, som kan trække mange mennesker til området. Det kan blive et stort aktiv for hele Tønder Kommune. Nu er vi selvfølgelig spændt på at se, hvor meget der afsættes på finansloven. Men vi er under alle omstændigheder godt på vej, og jeg er meget optimistisk, siger borgmesteren.