Defekte rådhusvinduer skal skiftes ud

Vinduer med indbyggede persienner på Rådhuset i Tønder har vist sig at være defekte, og derfor skal alle vinduer af denne type skiftes ud.

- Leverandøren er klar over, at der er problemer med de leverede vinduer. Det tager leverandøren medansvar for og er indstillet på at medvirke til en løsning, hvor vi ikke bare får nye vinduer, der fungerer, men også meget bedre vinduer med en højere kvalitet, oplyser borgmester Henrik Frandsen.

Problemet med vinduerne er, at de indbyggede persienner går i stykker og sætter sig fast ved brug. Desuden er glasset i vinduerne begyndt at misfarves, og meget tyder på, at misfarvningen vil tage til.

De defekte persienner påvirker arbejdsmiljøet og giver gener for medarbejderne bl.a. med varme og generende sollys. Arbejdstilsynet har da også givet kommunen to påbud vedrørende vinduesproblemerne.

Med de nye vinduer opnås en væsentlig bedre refleksioneffekt. Lamellerne vil reducere lysindfaldet med 81 pct. mod kun 41 pct. ved de nuværende. Bagsiden af lamellerne er uden refleksion, så de ikke blænder. Desuden vil der være mulighed for at indstille de øverste lameller individuelt for at optimere lysindfaldet.

200 vinduer skiftes ud med nye og bedre

I rådhustilbygningen er der i alt omkring 200 vinduer med indbyggede persienner. De skal alle skiftes ud. Derimod skal de ca. 50 vinduer uden persienner ikke skiftes.

- Det er selvfølgelig en lidt træls situation, som ingen kunne have forudset. Men det vigtigste er, at vi får løst problemerne bedst muligt. Heldigvis har vi en god dialog med leverandøren, så jeg tror, vi finder en fornuftig løsning, siger Henrik Frandsen.

Forligsløsning

Leverandøren af de defekte vinduer har tilbudt en forligsløsning, hvor parterne deles om udgiften til de nye vinduer, mens leverandøren udover sin andel også påtager sig hele udgiften til selve udskiftningen.

Med denne løsning vil kommunen få en udgift på ca. 1,6 mio. kr., mens leverandørens samlede andel kommer til at ligge omkring 600.000 kr. højere.

Kommunens leverandør arbejder samtidig på en voldgiftssag mod sin underleverandør af glas og persienner og er blevet en del af en større sag i Norge. Her er der leveret et stort antal vinduer med samme problemer som i Tønder.

- Rådhuset er arbejdsplads for mange mennesker, og de har krav på et godt arbejdsmiljø for at kunne løse deres opgaver. Den nuværende tilstand kan vi ikke byde personalet i længden. Med den foreslåede løsning vil vi få nye vinduer, som er væsentlig bedre i forhold til at regulere både lys og varme. Det vil sikre et markant løft af arbejdsmiljøet, siger borgmester Henrik Frandsen. 

To løsningsmodeller

Forligsløsningen er den ene af to modeller, som Økonomiudvalget skal forholde sig til på det kommende møde torsdag den 21. februar.

- En anden løsning kunne være at sætte hårdt mod hårdt og kræve, at vores leverandør selv skal dække alle udgifter. Det vil betyde, at vi kommer ud i en voldgiftssag, som kan trække ud i nogle år, og vi har naturligvis ingen garanti for, at vi vinder en voldgiftssag. Og selv hvis vi vinder, vil der under alle omstændigheder være betydelige omkostninger til selve sagen, siger borgmesteren.

I sin indstilling til politikerne anbefaler administrationen forligsløsningen, som indebærer, at de defekte vinduer skiftes inden sommer.

- Men nu må vi se, hvad Økonomiudvalget siger, og derefter skal sagen til endelig beslutning i Kommunalbestyrelsen, oplyser Henrik Frandsen.