Brug 2 sekunder mere i krydset

Mange trafikanter har sikkert lagt mærke til, at der ved flere vejkryds i Tønder Kommune er malet et budskab på vejen med en klar gul farve. Andre steder er der sat skilte op med budskabet.

Brug to sekunder mere - lyder opfordringen - to sekunder mere til at orientere dig i krydset, inden du krydser. 

Budskabet er rettet mod både bilister og cyklister, fortæller Sonja Svendsen, trafikplanlægger ved Tønder Kommune.

- I den nye kampagne opfordrer vi både cyklister og bilister til at bruge lidt længere tid på at se sig for, inden de kører igennem krydset. For det er især i vejkryds, cyklisterne er udsatte. Det er her, cyklisterne har størst risiko for at komme alvorligt til skade, siger Sonja Svendsen. 

Tallene viser, at 19 cyklister er kommet til skade i trafikken i Tønder Kommune i de seneste fem år. 11 af uheldene skete i vejkryds. Sandsynligvis er tallet dog endnu højere, for ikke alle cyklistuheld bliver anmeldt til politiet.

Kryds-kampagnen er koncentreret om byerne, fordi det er her, de fleste cyklister bevæger sig rundt. Derfor er det også i byerne, der er flest uheld med tilskadekomne cyklister. 11 ud af de 19 kvæstede cyklister de sidste fem år kom til skade i vejkryds i en by.

- Så der er god grund til at opfordre både cyklister og bilister opmærksomme til at bruge to sekunder mere med fuld opmærksomhed, siger Sonja Svendsen. 

Budskabet på vejbaner og skilte markerer ikke specielt farlige kryds.

- Vi har udvalgt kryds, hvor der færdes mange cyklister, så budskabet bliver set af så mange som muligt. De fleste steder har cyklisterne ikke vigepligt. Og det er helt bevidst. Netop når cyklisten ikke har vigepligten, vil vi gerne prikke til opmærksomheden. Det hjælper ikke at have retten på sin side, hvis en bil kommer på tværs. Det vil altid være cyklisten, det gør mest ondt på, siger Sonja Svendsen.

Om kampagnen

Kryds-kampagnen er en ny landsdækkende kampagne. Tønder Kommune deltager ligesom en række andre kommuner i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik.

Gode råd til cyklisterne:

Brug 2 sekunder mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje.
Vær særligt opmærksom på højresvingende biler bagfra og venstresvingende biler forfra.

Gode råd til bilisterne:

Brug 2 sekunder mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje.
Vær særligt opmærksom på cyklister, når du skal svinge til højre eller venstre.
Sænk farten.

De mest almindelige krydsulykker