35.000 kr. til sønderjyske musikprojekter

Tre sønderjyske musikprojekter har tilsammen modtaget 35.000 kr. fra Kong Frederiks Fonden. Pengene går til Det Sønderjyske Sangcenter, en fælles korinspirationsdag og Folkemusikstævnet ROD.

Fonden uddeler hvert år støtte til forskellige formål, som styrker musiklivet i Sønderjylland, og i år var der fokus på musikarrangementer, der samler aktører og samarbejder på tværs. Fondsbestyrelsen modtog ansøgninger fra hele Sønderjylland, og bestyrelsen valgte at støtte tre gode projekter.

20.000 kr. til Det Sønderjyske Sangcenter

Det Sønderjyske Sangcenter modtog 20.000 kr. til et drengesangprojekt i efteråret 2018 blandt drenge på Tønder Kommunes skoler.

Projektet er et samarbejde mellem Det Sønderjyske Sangcenter, Sønderjysk Drengekor og skolerne i Tønder Kommune. Drenge i 2.-5. klasse får tilbud om at deltage, og efter sangaktiviteter på de enkelte skoler samles deltagerne til fælles sangdag, formentlig i Tønder Kristkirke. Efter deltagerne og Sønderjysk Drengekor har afholdt fælles korprøve, afsluttes projektet med en workshop-koncert i Tønder Kristkirke.

Fondsbestyrelsen syntes, at dette projekt er et meget spændende initiativ, som får sat fokus på korsang for drenge i Tønder Kommune, og som både kan sprede sangglæde og skabe en fælles sangoplevelse.

5.000 kr. til korinspirationsdag
 
En fælles kor-inspirationsdag for det rytmiske acapella-kor Acavoca Haderslev og det rytmiske kor Soulmates fra Aarhus fandt stor sympati hos fondsbestyrelsen, og her blev der tildelt en støtte på 5.000 kr.

Acavoca er et af få rytmiske kor i Sønderjylland, og koret har derfor oprettet samarbejde med korledere fra andre rytmiske acapella-kor for at hente inspiration og vil nu udvide med samarbejde med et kor, Soulmates. Kordagen skal indeholde prøver på nye fælles numre og som afslutning koncerter med hvert af korene for et offentligt publikum. Det skal alt sammen foregå enten sidst på foråret i 2018 eller i det tidlige efterår.

10.000 kr. til folkemusikstævne

Bestyrelsen valgte også at tildele 10.000 kr. til Folkemusikstævnet ROD, som holder et folkemusikstævne for unge mellem 15 og 25 år i påsken 2018 på Tønder Gymnasium.

Folkemusikstævnet ROD vil gennem stævnet skabe fællesskab og netværk på tværs. ROD er vækstlag for den unge danske folkemusik, og sikrer gennem bl.a. folkemusikstævnet den fortsatte bevarelse af den danske folkemusiktradition.

Omkring 160 deltagere vil med rod i den danske folkemusiktradition mødes på tværs i en musikalsk udveksling på stævnet for at dyrke folkemusikken i workshops. Stævnet afsluttes med en ROD-koncert på stævnets sidste aften, hvor alle er velkomne, og efter stævnet hyres ROD ofte til at spille musik fra stævnet på festivaler og stævner rundt omkring i Danmark.

Fakta:

Dronning Ingrid skænkede tilbage i 1978 midler til stiftelse af Kong Frederiks Fonden til støtte af musiklivet i Sønderjylland.

Uddelingen af midler fra fonden sker hvert år i forbindelse med Kong Frederiks fødselsdag den 11. marts.

Fondsbestyrelsen består af kulturudvalgsformændene fra de fire sønderjyske kommuner:

  • René Andersen, Tønder
  • Kjeld Thrane, Haderslev
  • Stephan Kleinschmidt, Sønderborg
  • Lars Kristensen, Aabenraa
  • Repræsentant fra musiklivet i Sønderjylland udpeget af de Samvirkende Sønderjyske Musikskoler: Henrik Thaysen Dam
  • Repræsentant for Sønderjyllands Symfoniorkester: Peter Fievé