10 år som Verdensarv Vadehavet fejres på to hjul

I år er det 10 år siden, at Vadehavet af UNESCO blev udpeget til verdensarv. I første omgang gjaldt udpegningen den tyske og den hollandske del af Vadehavet - den danske kom med i 2014.

10 års jubilæet fejres med en række events i de tre vadehavslande i løbet af 2019, men hovedfejringen kommer til at foregå 30. juni i Wilhelmshaven i Tyskland, hvor de tre landes Fælles Vadehavssekretariat også har til huse.

Som en markant optakt bliver de tre lande bundet sammen via to storstilede cykelture, hvor deltagerne i dagene op til festdagen cykler fra henholdsvis den sydligste del af Vadehavet i Holland og fra den nordligste i Danmark. De to grupper slutter begge deres tur i Wilhelmshaven. Cykelturene gennemføres under mottoet: ’Et Vadehav. To hjul. Tre lande’.

I den danske del af Vadehavet bliver det skoleelever og fodboldspillere, som får fornøjelsen af at cykle fra Ho til Rømø i seks etaper. De fem første etaper cykles tirsdag 18. juni, og den sidste etape til Havneby på Rømø cykles onsdag 19. juni. I Havneby bliver stafetten overdraget til vore tyske kolleger, som tager den med via Sild-færgen til den tyske del af Vadehavet.

Nationalparkskibet 'Vadehavet' kommer til at danne ramme om overdragelsen af stafetten fra Danmark til Tyskland. Borgmester Henrik Frandsen fra Tønder Kommune og formand for Nationalpark Vadehavet Janne Liburd tager imod vores tyske kolleger fra Nationalpark Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer ombord på skibet, og alle er velkomme til at komme og overvære begivenheden.

I forbindelse med starten på hver af de seks etaper vil der også være en markering af 10 års jubilæet med bl.a. taler.

Fakta om de seks etaper

18. juni

Etape 1: Ho – Myrthue.
Start: kl. 8.00. Cyklister: Elever fra Billum Friskole. Taler: Preben Friis-Hauge, næstformand for Nationalpark Vadehavet og formand for Varde Kommunes udvalg for plan og teknik.

Etape 2: Myrthue – Esbjerg (Bomholts Plads).
Start: kl. 10.00. Cyklister: Elever fra Hjerting skole. Taler: May-Britt Andrea Andersen, formand for Esbjerg Kommunes kultur- og fritidsudvalg.

Etape 3: Esbjerg (Bomholts Plads) – Sneum Digesø.
Start: kl. 12.00. Cyklister: Elever fra Fanø Skole. Taler: Jesper Frost Rasmussen, borgmester Esbjerg Kommune.

Etape 4: Sneum Digesø – V. Vedsted (Vadehavscenret).
Start: kl. 14.00. Cyklister: Elever fra Elever fra Vittenbergskolen Vadehav, Ribe. (Ingen tale).

Etape 5: V. Vedsted (Vadehavscenret) – Rømødæmningen
Start: kl. 16.00. Cyklister: Fodboldspillere fra Ribe Boldklubs U13-hold. Taler: Karen Sandrini, medlem af Nationalparkrådet og formand for Esbjerg Kommunes plan- og miljøudvalg.

19. juni

Etape 6: Rømødæmningen - Havneby
Start: kl. 8.00. Cyklister: Elever fra Skærbæk Realskole. Taler: Bo Jessen, medlem af Nationalpark Vadehavets bestyrelse og formand for Tønder Kommunes plan- og miljøudvalg.

Skoleeleverne/fodboldspillerne vil på det meste af ruten gennem den danske del af Vadehavet få følgeskab af repræsentanter for Det Trilaterale Vadehavssamarbejde: Arndt Meyer-Vosgerau (tidligere Nationalparkverwaltung Niedersächsisches Wattenmeer), Annika Bostelmann (Det Fælles Vadehavssekretariat i Wilhelmshaven), og  Cris Toala Olivares (hollandsk-ecuadoriansk fotograf).

Desuden vil der være en følgevogn, som følger cyklisterne på turen.

Man kan se mere om fejringen af Verdensarv Vadehavet på: www.waddensea-worldheritage.org/anniversary

Se kort over de seks cykeletaper i Danmark