Klimatilpasning og bedre natur i Tønder Kommune
En ansøgning til EU´s LIFE program bar frugt i oktober 2020. EU gav tilsagn om millionstøtte til udviklingen af Margrethe Kog Nord - i Tøndermarsken - som natur- og reservoirområde. Projektet skal kombinere områdets aktuelle klimaudfordringer med at skabe en endnu bedre natur.
LIFE er EU's tilskudsordning for natur, miljø og klima. Programmet yder støtte til projekter, der bidrager til at gennemføre EU's miljø- og klimapolitik. Klimatilpasning langs Vidå er et af de seks projektspor i Tøndermarsk Initiativet.
Margrethe Kog Nord ligger i den nordlige del af Tøndermarsken. Området er omkranset af diger og er 248 hektar stort. Det er i dag landbrugsjord, der gennem en frivillig jordfordeling kan blive til et stort naturområde. Projektet forudsætter, at der kan indgås aftaler med landmænd og jordejere i området om salg og bytte af jord, og at alle parter kan blive enige om jordpriser og øvrige vilkår.
Opfordring fra EU
Tilsagnet om støtte kom et år efter, at EU meldte positivt tilbage på den indledende ansøgning - en concept note - der havde fokus på at forbedre bevaringsstatus for fuglearter i det udpegede område, samt klimatilpasning og formidling. Det passede godt i forhold til EU LIFE programmet, der yder støtte til projekter, der bidrager til at gennemføre EU´s miljø- og klimapolitik. Tønder Kommune blev derfor opfordret til at indsende en fuld ansøgning med frist i februar 2020. Denne ansøgning fik grønt lys.
Tilsagn fra jordfordelingspulje
En forudsætning for tilsagnet i den endelige ansøgning var, at projektet havde gode forudsætninger for realisering, ikke mindst med hensyn til lodsejernes medvirken. En tidlig ejendomsmæssig forundersøgelse indikerede, at der var gode muligheder. Tønder Kommune fik efterfølgende en positiv tilbagemelding fra statens multifunktionelle jordfordelingspulje, hvor man kan søge om at få dækket jordfordelingsomkostningerne i projekter, der sammentænker landbrugsproduktion - med blandt andet - klimatilpasning, biodiversitet, friluftsliv og formidling.
Et bredt samarbejde
Før den endelige ansøgning blev indsendt til EU, blev flere interessenter kontaktet. Projektforslaget skulle tilstræbe at skabe forhold, der begunstiger en udvikling af Margrethe Kog Nord til et fugleområde af international betydning for eng- og vadefugle. Derfor blev der afholdt flere møder med eksperter på netop det område.
LIFE projektet blev organiseret med Tønder Kommune som projektansvarlig og med samarbejdspartnere fra Den Danske Naturfond, Nationalpark Vadehavet, Stiftung Naturschutz Schleswig Holstein, Naturstyrelsen Vadehavet og 15. Juni Fonden.
De konkrete tiltag
I ansøgningen indgår den nordlige del af Margrethe Kog som et LIFE projekt, der skal sikre bedre natur. Samtidig bliver området indrettet til et reservoirområde, der kan benyttes til at afhjælpe høj vandstand i Vidåen ved ekstrem nedbør. I projektbeskrivelsen er der flere konkrete tiltag. Blandt andet skal en pumpestation nedlægges, der skal etableres såkaldte ”blue-zones” og fugleøer. Desuden etableres enge med varierende fugtighed til kreaturerafgræsning og prædationskontrol og formidling af området indgår også.
Tøndermarsk Initiativets seks projektspor
LIFE projektet er et af Tøndermarsk Initiativets projektspor med navnet: Klimatilpasningen langs Vidå. Initiativet har i alt seks projektspor og er et samarbejde mellem Realdania, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal, Nordea-fonden og Tønder Kommune om at udvikle Tøndermarsken, så området bliver endnu mere attraktivt at besøge, bo og arbejde i. Initiativet er Danmarks største samlede projekt til udvikling af et unikt område og tog sin begyndelse i år 2016.
Ud over klimasikringen langs Vidåen bliver der arbejdet med erhverv og turisme, klimasikring og byudvikling i byerne Højer og Tønder, samt formidling og vandreruter i projektet.
Pres på digerne
Klimatilpasning spiller en væsentlig rolle i projektet. Det er ikke tilfældigt. Klimaforandringer som øget havvandstand og mere nedbør og dermed mere vand i vandløbene betyder, at sikkerheden mod oversvømmelse går i den gale retning i de store inddigede vandløb, der leder baglandets overskudnedbør igennem den lave marsk. Portene ved Vidåslusen lukker, når havet presser på fra vest. Når det sker, kan regnvand ikke ledes ud i Vadehavet, men hober sig op i Vidåen. For at undgå oversvømmelser og fastholde sikkerhedsniveauet for ådigerne er det vigtigt at håndtere de øgede vandmængder. Et af virkemidlerne er at etablere reservoir-kapacitet langs Vidåen, hvor vandet kan ”parkeres” til der igen er afløb til Vadehavet.
I vinteren 2020 gav vedvarende regn områdets beboere en advarsel om fremtidens udfordringer. Digerne blev presset og Marskstien – en 54 kilometer lang vandrerute i Tøndermarsken - stod under vand flere steder. I februar 2020 var landsgennemsnittet på 109,1 millimeter nedbør. I Tønder faldt der 161,7 mm. Det blev den vådeste februar i al den tid, der er målt nedbør i Danmark (siden 1874). Det kunne tydeligt ses i Tøndermarsken.
Et menneskeskabt kulturlandskab
EU-LIFE projektet ligger i et Natura 2000-område i Danmarks største marskområde. Her er landskabet blevet formet af menneskers liv med og mod vandet og det rummer allerede et enestående fugleliv. Marsken er gennem årtusinder blevet skabt af havets aflejringer af finkornet ler oven på istidens smeltevandssand og naturen bærer præg af menneskers tilstedeværelse. Da de første mennesker flyttede til Tøndermarsken i 1100-tallet, tænkte man ikke over vandets vildskab og nødvendigheden i, at kontrollere naturens styrke. Efter flere stormfloder begyndte man derfor at bygge diger. Det første havdige blev opført i 1556 og det seneste, Det fremskudte Dige, som blandt andet inddiger Margrethe Kog Nord, stod færdig i 1982.
I 1930’erne blev et stort afvandings- og bevandingsprojekt sat i værk. Der blev bygget diger for at forhindre oversvømmelser fra åerne, og der blev bygget pumpestationer og kanaler, der kunne holde marsken tør om vinteren og forsyne kreaturer med vand om sommeren. Afvandingen udgør fortsat rygraden i marskens afvanding og drives af Tøndermarskens Digelag. I de vestligste dele af Tøndermarsken er landskab med græsning og bevanding fredet, mens størstedelen af marsken længere mod øst er intensivt landbrugområde.
Bynær natur
EU-LIFE projektet pågår frem til år 2026 og vil bidrage med at afhjælpe risikoen for oversvømmelser af Tøndermarskens byer, landbrugsarealer og ejendomme.
Projektet vil samtidig forbedre mulighederne for friluftsliv, kvælstofreduktion og mulighed for mere natur tæt på Højer. Byen ligger i gåafstand til Margrethe Kog Nord og formidling af området og fuglelivet bliver tænkt ind i projektet.
Fakta om økonomi
- Budgetterede udgifter i alt 69 mio. kr.
- EU medfinansiering op til 41 mio. kr.
- Tøndermarsk Initiativet og øvrige partnere 28 mio. kr.