Tønder Kommune har som den første kommune vest for Storebælt fået certificeret sin centrale rengøringsafdeling med det anerkendte miljømærke, Svanemærket.
Central Rengøring står for rengøringen af kommunale bygninger, som administrationsbygninger, biblioteker, skoler, daginstitutioner og tandplejen. Det svarer til rengøring af over 30 millioner kvadratmeter om året.
Den nye certificering er et vigtigt skridt i kommunens arbejde for en mere bæredygtig og miljøvenlig drift.
Borgmester Jørgen Popp Petersen er glad for den grønne anerkendelse:
"Vi er stolte over at opnå denne certificering. Det viser, at vi som kommune tager ansvar for miljøet og arbejder målrettet for en mere bæredygtig fremtid – også når det kommer til noget så vigtigt som rengøringen af vores bygninger."
Certificeringsprocessen har været en længere rejse, hvor Tønder Kommunes centrale rengøringsafdeling har arbejdet intensivt for at leve op til de strenge miljøkrav, som Svanemærket stiller.
Rengøringsleder Hans Christian Kjeldsen forklarer om forløbet:
"At få Svanemærket har krævet en stor indsats fra alle i rengøringsafdelingen. Processen har næsten varet et år, og vi har skullet ændre flere arbejdsgange. Fra valg af mere miljøvenlige produkter, til de helt rette doseringer. Det er alt sammen investeringer i et sundere arbejdsmiljø og en renere fremtid, så det er hele processen værd”.
Svanemærket stiller høje krav til både produkter og arbejdsmetoder, hvilket betyder, at rengøringen i Tønder Kommune nu foregår med omtanke for både miljø og sundhed. Certificeringen er et bevis på, at kommunens rengøringsafdeling nu lever op til nogle af de strengeste miljøstandarder i Danmark.
Om Tønder Kommunes grønne indsats
Tønder Kommune har de seneste år sat fokus på mere bæredygtige løsninger på tværs af alle forvaltningsområder. Certificeringen af den centrale rengøringsafdeling er et vigtigt led i kommunens strategi for at blive en grønnere kommune.
Om Svanemærket
Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke, som gør det enkelt for forbrugere, virksomheder og det offentlige at bidrage til den grønne omstilling. Svanemærket er holistisk og ser på alle relevante miljøparametre i hele produktets livscyklus. På den måde fremmer Svanemærket cirkulær økonomi, effektiv brug af ressourcer og biodiversitet – og reducerer klimabelastningen og brugen af skadelige kemikalier. Svanemærket er en af verdens skrappeste miljøcertificeringer – og det mest kendte miljømærke i Norden.
Svanemærket bidrager aktivt til flere af FN’s 17 verdensmål. Især til mål 12 om at sikre mere ansvarligt forbrug og produktion. Samlet set bidrager Svanemærket til 11 ud af 17 verdensmål. Hvilke mål, der er tale om, afhænger af produktgruppen. Svanemærket fokuserer først og fremmest på miljø, men lægger også vægt på sundhed og sociale aspekter, hvor det er relevant.