Symbolet er en håndsrækning, der skal gøre det tryggere for mennesker med demens at færdes i det offentlige rum.

Demenssymbolet er udviklet af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, og er en håndsrækning, der viser, man har demens.

Tanken er, at det skal være en hjælp til mennesker med demens, men også en håndsrækning til den brede befolkning, der får lettere ved at afkode situationer. Symbolet er udviklet i tæt samarbejde med mennesker med demens, og er et frivilligt hjælpemiddel. Symbolet kommer i et kit, hvor der er flere elementer, der kan bruges efter behov – synligt eller mere diskret.
79-årige Aase Marie Kristine Petersen , bor i Tønder og har Alzheimers. I 2020 blev hun opmærksom på, at hun nogle gange mistede ord - især navneord. Efter et halvt år med undersøgelser og tests fik Aase diagnosen: Alzheimer sygdom på begyndende stadie.

”Jeg har været udsat for mange forskellige reaktioner når jeg fortæller at jeg har Alzheimer. Mange ser på mig, som om jeg pludselig er blevet en anden. Jeg går gerne med symbolet, hvis det kan være med til at skabe mere viden, tolerance og tålmodighed omkring mennesker der bliver ramt af en demens sygdom. Demenssygdomme rammer tilfældigt og uretfærdigt. Måske er det dig eller en af dine nærmeste der får brug for forståelse og hjælp i fremtiden”, fortæller Aase Marie Kristine Petersen!

Hvis symbolet skal have den ønskede effekt, så bliver kendskab til symbolet og til demens generelt afgørende, mener Lone Harlev, der er sekretariatsleder i Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark.

”Tanken med symbolet er, at når man ser symbolet, så er man lidt ekstra opmærksom og tilbyder eventuelt sin hjælp. Det er ikke altid, der er brug for konkret hjælp, nogle gange blot lidt mere tålmodighed. Derfor er det alfa og omega, at mange kender symbolet,” siger Lone Harlev.
Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark har tre råd, du kan følge, hvis du oplever, der er behov for konkret hjælp.

  • Tag kontakt – smil og vær imødekommende
  • Tal tydeligt – stil ét spørgsmål ad gangen
  • Vær tålmodig – sæt tempoet lidt ned, og hjælp gerne på vej

90.000 danskere lever med demens, og ca. to millioner danskere over 18 er i berøring med demens som pårørende, bekendt eller via arbejde. Selvom mange danskere har demens inde på livet, er det dog langt fra alle, der kender til de tidlige stadier af demens, eller som ved, at man godt kan have demens og på mange måder have et liv som alle andre, hvor fritidsaktiviteter, kulturelle oplevelser og en almindelig indkøbstur stadig er en del af hverdagen.

Du kan kontakte demenskoordinatorerne i din kommune eller dit lokale rådgivnings- og aktivitetscenter. Eller bestil kittet på demensvenligtdanmark.dk - det er gratis at få et demenskit.
Symbolet er til mennesker med demens. Det er ikke et støttesymbol. Hvis man gerne vil vise, at man bakker op om mennesker med demens kan man blive Demensven og få Demensven-hjertet på demensven.dk

Symbolet er udviklet af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, der har eksisteret siden 2017, og består af 12 landsdækkende organisationer: Alzheimerforeningen, BL – Almene Boliger, Dansk Sygeplejeråd, Danske Fysioterapeuter, Danske Professionshøjskoler, Demenskoordinatorer i Danmark, Ergoterapeutforeningen, FOA, Faglige Seniorer, Pårørende i Danmark, Socialpædagogerne og Ældre Sagen.

Læs mere på demensvenligtdanmark.dk.