Kæmpebjørneklo med sine store, hvide blomsterskærme.

De grønne spirer pibler frem, og naturen står snart i fuldt flor. Men det gælder desværre også kæmpebjørnekloen – en invasiv plante, som ikke bare skader vores natur, men også kan være direkte farlig for mennesker.
– Kæmpebjørneklo hører ikke hjemme i den danske natur. Den vokser voldsomt, spreder sig hurtigt og skubber andre planter væk. Samtidig er den kendt for sin farlige plantesaft, som i sollys kan give alvorlige forbrændinger på huden, fortæller Michael Schillig, miljømedarbejder i Tønder Kommune.

Fælles ansvar – privat og offentligt

Siden 2008 har Tønder Kommune haft en indsatsplan for bekæmpelse af kæmpebjørneklo. Planen gælder både kommunale og private arealer og har til formål at forhindre, at planten breder sig yderligere – og gerne helt fjernes på sigt.
Som grundejer har man pligt til at bekæmpe planten på egen jord. Kommunen står for indsatsen på de offentlige arealer – og det er netop nu i foråret, at arbejdet skal gøres.
– Mange glemmer desværre, at planten skal bekæmpes hvert eneste år. Man skal være vedholdende – i op til 10 år – og når man det ikke inden frøsætning, så starter tiden forfra, forklarer Michael Schillig.

Brug for råd?

Hvis du har problemer med kæmpebjørnekloen, kan du finde vejledning og gode råd til bekæmpelsen på Miljøstyrelsens hjemmeside.
Og skulle du opdage planten på kommunale arealer, så hører vi meget gerne fra dig. Du kan ringe til Michael Schillig fra Tønder Kommune på mobil: 29 70 54 43.  

Fakta om kæmpebjørneklo:

Kæmpebjørneklo er den eneste invasive planteart, som er omfattet af lovgivning om bekæmpelse.

Kommuner kan udarbejde indsatsplaner og pålægge grundejere at bekæmpe planten i henhold til planen.

I Tønder Kommune går den første bekæmpelsesrunde i gang omkring den 10. maj, og anden runde følger omkring 1. juli.