Sammen med initiativtageren Siegfried Matlok besøgte borgmester Jørgen Popp Petersen og kommunaldirektør Lars Møldrup for nylig Heide, 100 km syd for Tønder. Gennem besøget hos naboen over grænsen blev det tydeligt, hvordan regionen står over for en stor udviklingsmulighed inden for vedvarende energi. Borgmester Oliver Schmidt-Gutzat fortalte, hvordan investeringen fra Northvolt på 4,5 milliarder euro vil skabe 3.000 direkte arbejdspladser i Heide. Med paralleller til Northvolts søsterfabrik i Sverige og Tesla-fabrikken i Berlin forventes det, at investeringerne samlet vil føre til op mod 10.000 nye arbejdspladser og tiltrække omkring 15.500 nye borgere til området.
Katalysator for vækst på tværs af grænsen
Borgmester Jørgen Popp Petersen siger: “Det er inspirerende at se, hvordan vores naboer i Heide formår at tiltrække store investeringer, der skaber tusindvis af arbejdspladser og nye muligheder for befolkningen. For Tønder Kommune er det afgørende at udnytte vores strategiske placering og grænseoverskridende samarbejder til at fremme lignende vækst og udvikling i vores eget område. Vi arbejder aktivt for, at Tønder kan blive et vigtigt knudepunkt og brohoved for den grønne omstilling i regionen.”
Infrastruktur og sammenhæng
For at understøtte den grønne vækst er det nødvendigt at investere i den infrastruktur, der forbinder Tønder og Vestkysten med større energimetropoler som Esbjerg og Nordvesttyskland. Forbindelsen mellem Heide og Esbjerg er essentiel, da den binder produktionsstederne af grøn energi sammen og sikrer, at energien kan distribueres effektivt i hele regionen.
“Vi ser en stor mulighed for at positionere Tønder som et centralt bindeled i denne udvikling. Ved at sikre en stærk infrastruktur kan vi understøtte vækst og mobilitet på tværs af grænsen, og dermed skabe et solidt fundament for fremtidige investeringer og jobskabelse,” siger Jørgen Popp Petersen.
Grøn omstilling med Tønder i front
Med Tønder Kommunes klare vision om at være en aktiv spiller i den grænseoverskridende udvikling, arbejdes der målrettet på at tiltrække investeringer og samarbejdspartnere, der kan bringe konkrete fordele til kommunen og dens borgere. Den grønne omstilling skal ikke kun resultere i bæredygtig energi, men også være en katalysator for vækst, liv og arbejdspladser på tværs af grænsen.