Tønder
I Tønder har lokalrådet besluttet at kalde sig for Udvikling Tønder. I 2021 blev der sammensat en bestyrelse for kommunens nyeste lokalråd og Udvikling Tønder vil forsøge at koordinere indsatserne og understøtte udviklingstiltag i kommunens største by.
Værd at vide
Tønder er kommunens største by. Tønder er en by i det sydvestlige Sønderjylland, ca. 5 km fra den dansk-tyske grænse og har 7.491 indbyggere. Byen ligger lavt på overgangen mellem hedesletten og marsken og afgrænses af Vidå mod syd. Landevejene rute 8, 11 og 25 mødes i Tønder.
I og omkring Tønder er der masser af skønhed og aktivitet. Her der rig på natur med Nationalpark Vadhavet i ’baghaven’ og I Tønder by er der projekter i gang omkring havn og handel ved Skibroen, en masterplan for Tønder Sport og Fritid og Midtbyplanen, der allerede nu har betydet at områder langs Kongevej og i centrum har gennemgået markante forskønnelser og ombygninger.
I Tønder er handelslivet rigt og håndværkerne arbejdssomme. Det grænsenære liv har betydning for både Tønders handelsliv og for borgerne, der gerne kører en tur over grænsen, både for at handle og for at opleve den tyske kultur.
I byens industriområder er der masser af arbejdspladser og byens mange skoler, skaber liv i byen. Netop ungdomsliv er et fokusområde for Udvikling Tønder.
Fakta om Tønder
Historie og særkende
Tønder Kristkirke er bygget oven på forgængeren, Sct. Nikolais Kirken fra 1300-tallet og som blev nedrevet i 1591. Selvom man byggede en ny kirke, valgte man at bibeholde kirketårnet samt vestgavlen, som blev bygget i 1520. Derfor er tårnet ældre end kirken selv.
Arkitekturen i hele Tønder bærer præg af den grænsenære beliggenhed. Husk at Tønder var tysk indtil genforeningen i 1920.
Tønder er blandt andet kendt for sine unikke ”Tønder Kniplinger”. Drøhses hus er ét af de flottest bevarede gamle huse i Tønder. Huset ligger midt på gågaden og fortæller en historie om Barokken, samt om den tids håndværk af kniplinger, som Tønder er kendt for. Kniplingerne stammer tilbage fra 1500-tallet, og omkring 1700-tallet var det en stor industri i Tønder, hvor man mener, at der har været op mod 1200 kniplings-piger, der boede i området omkring Tønder.
Demografi
Næsten 7.500 indbyggere – en blandet gruppe af børnefamilier, unge og seniorer.
Forenings- og fritidsliv
Foreningsliv i Tønder er en stor blandet buket af kulturelle foreninger, bevægelsesforeninger og øvrige foreninger. En af de foreninger med flest medlemmer er Museets Venner og en af de mest kendte foreningsaktviteter i Tønder er håndbolden, med TMT som fyrtårn.
Mange foreninger er registeret her i kommunens foreningsportal og er du ny i byen og mangler du viden, er du velkommen til at kontakte Udvikling Tønder, der gerne hjælper dig på vej.