Værd at vide
I Danmarks sydvestligste hjørne ligger byen Højer. Det er fortællingen om en by i et helt særligt landskab, der igennem tiden har udviklet sig og genfundet sit ståsted på kanten af Vadehavet og Tøndermarsken. Byen har mange bevaringsværdige huse, der tilsammen afspejler byens historie og gør Højer til en kulturhistorisk ene- stående by.
En af Højers styrke er byens rige foreningsliv og de mange børn og unge, som enten bor i eller gæster byen som elever på byens folkeskole og to efterskoler. Derudover har byen også en stærk kreativ profil, som blandt andet kommer til udtryk hos de mange kunstnere, designere og kunsthåndværkere, der findes i Højer, byens gallerier og de arrangementer, der afholdes i byen. Der afholdes blandt andet fåremarked, Smag på Marsken, Højer Håndværksfestival, kunstnerdage, bazar, Sankt Hans og to gange årligt bliver der afholdt Digeløb.
I 2016 blev Tøndermarsk Initiativet igangsat, som er et projekt, der skal styrke byens infrastruktur, bygninger og byrum. Samtidig skal investeringerne gøre Højer mere attraktiv for tilflyttere, fastholde dem, der allerede bor der, og styrke grundlaget for at opretholde byens institutioner, udvikle byens erhverv og nære byens rige kultur- og foreningsliv.
Fakta om Højer
Historie og særkende
Højer er ‘byen bag diget‘. Byen har en velbevaret bydel med smalle gader og flere fredede bygninger. Højers beliggenhed i grænselandet har gennem tiden haft stor betydning for ikke alene bygningsarven, men også byens historiske dobbelte identitet, hvor tilknytningen til det danske eller det tyske mindretal har været af stor betydning.
Demografi
Der bor omkring 1300 indbyggere i lokalområdet.
Geografi
Højer ligger ved Danmarks største nationalpark, Nationalpark Vadehavet. Tøndermarsken er en del af Nationalpark Vadehavet, der er udpeget til UNESCO Verdensarv. Vadehavet, vandløb og søer kombineret med store græsarealer, holdt nede af græssende kvæg, giver ideelle livsvilkår for talrige ynglefugle og trækfugle, og man har i dag nogle af Danmarks bedste fugleområder.
Forenings- og fritidsliv
Vi mødes på torvet, ved Højer Mølle eller ved Højer Sluse. Fællesaktiviteter afholder vi i hallen, forsamlingshuset, det gamle borgmesterkontor eller på Kulturcenter Kiers Gaard. Der findes 38 forskellige foreninger i Højer, der rummer aktiviteter for både børn, unge og ældre.