Nationalpark Vadehavet

Nationalpark Vadehavet til gavn for alle - også for dig…

Nationalpark Vadehavet (Danmarks største nationalpark) som krumtap i Tønders Kommunes oplevelsesøkonomi

Dansk og international økonomi drives i stigende grad af en efterspørgsel på oplevelser. Turismebranchen er således en af verdens hurtigst voksende industrier med vækstrater på op mod 10 pct. årligt. Det ønsker vi at udnytte i Tønder Kommune med nationalparken som omdrejningspunkt i et samarbejde med erhvervsudøvere og private lodsarbejdere.

Nationalpark Vadehavet er vores store mulighed for:

  • at formidle vores særegne natur og kulturarv
  • at styrke handel - ikke mindst af lokale produkter
  • at udvikle oplevelsesøkonomien.

Frisisk byggestil og marsk
Den særegne natur, der er skabt foran og bag ved digerne, har påvirket både naturen og bygningskulturen - særligt kan fremhæves marskegnen, der ikke findes tilsvarende andre steder i Danmark, samt den frisiske byggestil, som stadig er synlig i store dele af vores kommune. Fx vores kommunale Tønnisgaard på Rømø, der desuden er rammen om det nationale sekretariat i Nationalpark Vadehavet.

Det er absolut afgørende, at vores og jeres viden om naturen, og bygningskulturen er tilgængelig. Vi må udvikle arrangementer, seværdigheder, informations- og oplevelsesmuligheder af meget høj kvalitet. Fokus på Nationalpark Vadehavet og egnens særlige vadehavsprodukter og dens inspiration for kunstnere kan bane vejen for jer som erhvervsaktører - fødevareproducenter, designere, kunstnere eller andre lokale iværksættere.

Vi skal sørge for at skabe oplevelser, som får dig og vores mange udefrakommende gæster til at ’forstå’ og ’røre’ ved naturen og kulturen. Der er rig mulighed for at markedsføre Vadehavet, og vi kan samarbejde om det:

  • Formidling
  • Markedsføring
  • Turistservice
  • Turismeudvikling

Se mere om erhvervsmulighederne her.

Kulturarrangementer og i samarbejde "på tværs"
Tønder Kommune ligger smukt placeret, centralt i Nationalpark Vadehavet – en optimal position for kulturelt samarbejde på tværs. Vi ønsker at samarbejde med vores naboer både nord og syd for grænsen, samt med jer, - vores lokale erhvervsliv og turistaktører, om at synliggøre nationalparken som vores fælles fyrtårn.

Du kan læse mere om vores kulturaftaler her.

Overordnet mål for Nationalpark Vadehavet i Tønder
Gennem Nationalpark Vadehavet vil Tønder Kommune sætte fokus på at styrke natur- og kulturværdierne i området.
Vi vil værne om den balance der er i dag, hvor vi både beskytter den unikke kultur og natur, Vadehavet og marskområderne rummer, og samtidig benytter disse områder i kommunens vigtigste erhverv. Balancen skal opretholdes, uanset at de samme kvaliteter skal bruges til at skabe vækst i oplevelsesøkonomien.

Se også TV SYDs artikel om, hvorfor vadehavet er på UNESCOs verdensarvsliste, og hvad man kan opleve i området

Siden er opdateret:
10.07.2019