Indhold

Vedtægter for Tønder Kommunes Ældreråd

§ 1: Formål

Stk. 1. I henhold til ”Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område” §§30-33,
nedsætter Kommunalbestyrelsen i Tønder Kommune et ældreråd.

Stk. 2. Ældrerådet rådgiver Kommunalbestyrelsen i ældrepolitiske spørgsmål og formidler synspunkter mellem borgerne og Kommunalbestyrelsen om alle emner, der vedrører de ældre.

Formålet med Ældrerådets arbejde er:

  • At medvirke til at øge borgernes medindflydelse på kommunens ældrepolitik.
  • At medvirke til at sikre, at de ældres problemer bliver fremlagt for Kommunalbestyrelsen.
  • At være med til at skabe sammenhæng mellem tilbuddene til de ældre i Tønder Kommune.
  • At virke uafhængigt af partipolitiske, organisatoriske og religiøse interesser.

§ 2: Virksomhed

Stk. 1. Kommunalbestyrelsen skal, ifølge loven, høre Ældrerådet om alle ældrepolitiske tiltag, der vedrører ældre, inden der træffes beslutning, jfr. § 7.

Stk. 2. Ældrerådet er beslutningsdygtigt, når mindst halvdelen er mødt op. Ved alle afgørelser
gælder almindeligt stemmeflertal.

Stk. 3. Ældrerådet kan af egen drift udtale sig og stille forslag om ethvert emne, der har betydning for de ældre i kommunen.

Stk. 4. Ældrerådet forudsætter, at Kommunen løbende orienterer borgerne om tiltag, der har
betydning for de ældre i kommunen.

Stk. 5. Ældrerådet orienterer borgerne om sit arbejde.

Stk. 6. Ældrerådet er en selvstændig forvaltningsmyndighed, der bl.a. er omfattet af ”Forvaltningsloven” og ”Lov om offentlighed i forvaltningen”. Ældrerådets medlemmer har tavshedspligt i det omfang det følger af lovgivningen eller af særlige bestemmelser i de enkelte sager.

Stk. 7. Uanset, at Ældrerådet kan behandle alle ældrepolitiske spørgsmål, kan Ældrerådet dog ikke behandle sager, der kun vedrører enkeltpersoner blandt de ældre borgere eller blandt kommunens ansatte, medmindre sagerne er af generel eller principiel karakter.

Stk. 8. Ældrerådets møder er ikke åbne for offentligheden, men dagsordener og referater er tilgængelige i henhold til ”Lov om offentlighed i forvaltningen”.

§ 3: Ældrerådet

Stk. 1. Tønder Kommunes ældreråd består af indtil 13 medlemmer valgt i de 6 tidligere kommuner. Ældrerådets medlemmer vælges områdevis således, jf. beslutning truffet på Kommunalbestyrelsens møde d. 27. juni 2013:

  • 3 i Tønder
  • 2 i Højer
  • 2 i Bredebro
  • 2 i Skærbæk
  • 2 i Løgumkloster
  • 2 i Nørre Rangstrup

Stk. 2. I hver af de 6 tidligere kommuner opstilles der kandidater, når der er valg til Ældrerådet. De 2, der opnår flest stemmer i hver af de tidligere kommuner er valgt til Ældrerådet, bortset fra Tønder, hvor der opstilles 3. I Højer, Skærbæk, Bredebro, Løgumkloster og Nørre Rangstrup er nummer 3 og 4 hhv. 1. og 2. suppleant, mens nummer 4, 5 og 6 i Tønder, er hhv. 1., 2. og 3. suppleant.

Stk. 3. Når et medlem udtræder eller er forhindret i at varetage sit hverv fx på grund af sygdom eller orlov i mindst 3 måneder, så træder den valgte suppleant fra det pågældende lokalområde ind i Ældrerådet. Suppleanterne deltager i øvrigt ikke i Ældrerådets møder.

Stk. 4. I tilfælde af, at der ikke kan opstilles et tilstrækkeligt antal kandidater i et eller flere af lokalområderne til at udfylde områdets medlemsrepræsentation, samt i tilfælde af, at der ikke er suppleanter fra et eller flere af lokalområderne til at indtræde for et valgt medlem fra området, nedsættes antallet af medlemmer i Ældrerådet tilsvarende for resten af valgperioden.

Stk. 5. Medlemskab af Ældrerådet er frivilligt, men medlemmerne har ret og pligt til at modtage eventuel tabt arbejdsfortjeneste samt befordringsgodtgørelse i henhold til reglerne i retssikkerhedsloven. Der er ret, men ikke pligt til at modtage mødediæter.

§ 4: Valg

Stk. 1. Kommunalbestyrelsen sørger for, at der afholdes valg til ældrerådet hvert fjerde år og
afholder udgifterne ved valget.

Stk. 2. Ifølge loven har personer, der har fast bopæl i Tønder Kommune, og som er fyldt 60 år, valgret og er valgbare til ældrerådet.

Stk. 3. Medlemmerne vælges ifølge loven ved direkte valg.

Stk. 4. Valgperioden er 4 år og sammenfaldende med valgperioden for Tønder Kommunes Kommunalbestyrelse. Valget afholdes samme dag som valget til Kommunalbestyrelsen i Tønder Kommune i november måned i de år, hvor der er kommunalvalg. Valget sker ved personligt fremmøde på de valgsteder, der benyttes til kommunalvalget.

Stk. 5. Opstilling af kandidater sker, efter at Ældrerådet har afholdt borgermøder, hvor der orienteres om Ældrerådets arbejde og opgaver samt om valgreglerne.

Stk. 6. Til valget kan der kun foretages personlig opstilling, ikke listeopstilling. Kandidater skal have mindst 5 stemmeberettigede stillere og have bekræftet deres opstilling ved en underskrift.

Stk. 7. Kommunalbestyrelsen fastlægger i samråd med Ældrerådet de nærmere bestemmelser for valget.

§ 5: Konstituering

Stk. 1. Ældrerådet konstituerer sig senest 15 dage efter valget med formand, næstformand og forretningsudvalg.

Stk. 2. Det konstituerende møde, der indkaldes af Social, Arbejdsmarked og Sundhedsforvaltningen, ledes, indtil valg af formand har fundet sted, af det medlem, der længst har været medlem af Ældrerådet, eller hvis flere har været medlemmer lige længe, eller alle er nyvalgte, da af den ældste af de valgte.

Stk. 3. Hvis Ældrerådet beslutter, at det vil nedsætte et Forretningsudvalg, fastsættes antallet af medlemmer på det konstituerende møde. Udpegningen af medlemmer og fastsættelse af Forretningsudvalgets opgaver og kompetencer fastsættes på et senere møde.

Stk. 4. I tilfælde af formandens, næstformandens eller et medlem af forretningsudvalgets udtræden af Ældrerådet, konstituerer Ældrerådet sig på førstkommende møde.

Stk. 5. Ældrerådet fastsætter og godkender selv sin forretningsorden, (vedlægges som bilag).

§ 6: Økonomi

Stk. 1. Kommunalbestyrelsen betaler udgifterne ved Ældrerådets virksomhed og stiller sekretariatsbistand samt lokale til rådighed, hvis Ældrerådet ønsker det. Herunder hører mødelokale og tekniske hjælpemidler.

Stk. 2. Ældrerådets regnskab følger kalenderåret.

Stk. 3. Kommunalbestyrelse bevilger årligt et beløb til dækning af Ældrerådets driftsudgifter.


§ 7: Samarbejde

Stk. 1. Tønder Kommune og Ældrerådet lægger vægt på at have et konstruktivt og positivt samarbejde til gavn for de ældre i Tønder Kommune.

Stk. 2. Ældrerådet, Sundhedsudvalget og administrationen mødes efter behov til drøftelse af ældrepolitiske emner, og/ eller samarbejdsaftaler med fagudvalgene.

Stk. 3. Ældrerådet og Sundhedsudvalget har 2 årlige dialogmøder, hvor der drøftes relevante emner af ældrepolitisk karakter og udveksles ideer og forslag.

Stk. 4. Ældrerådet skal høres om alle ældrepolitiske tiltag, der vedrører ældre. Når høring af Ældrerådet skal ske, gælder dette, hvad enten den formelle vedtagelse i en sag træffes af Kommunalbestyrelsen i Tønder Kommune, af et af fagudvalgene eller af kommunens administration.

Stk. 5. Kommunalbestyrelsens, udvalgenes og administrationens høring af Ældrerådet skal ske i god tid, inden der træffes endelig beslutning i sagen.

Stk. 6. Det tilstræbes, at repræsentanter for Ældrerådet i særlige sager involveres i det forberedende sagsarbejde.

Stk. 7. Ved sager der forelægges Kommunalbestyrelsen i Tønder Kommune, skal udtalelser fra Ældrerådet omtales på dagsorden og ledsage sagen som et bilag.

Stk. 8. Hvis Tønder Kommune overlader udførelsen af opgaver, hvor Kommunalbestyrelsen stadig har ansvaret, til andre fx boligorganisationer eller private firmaer/ leverandører, sikrer kommunen, at Ældrerådet bliver hørt vedrørende væsentlige eller principielle spørgsmål der vedrører de ældre.

§ 8: Vedtægten

Stk. 1. Denne vedtægt træder i kraft efter godkendelse af Ældrerådet og Kommunalbestyrelsen i Tønder Kommune.

Stk. 2. Ændringerne af vedtægten fastsættes af Kommunalbestyrelsen i Tønder Kommune i samarbejde med Ældrerådet.

Stk. 3. Ved ikrafttræden af denne vedtægt ophæves samtidig ”Vedtægt for Tønder Kommunes Ældreråd”, der blev godkendt af Kommunalbestyrelsen i Tønder Kommune den 18. december 2014.

Godkendt i Kommunalbestyrelsen den 29. juni 2017.