Indledning

Ungepolitikken handler om, hvordan vi i samarbejde med de unge bedst muligt skaber rammer for det gode ungeliv i Tønder Kommune.

Ungepolitikkens målgruppe er unge op til 30 år. Der er ikke fastsat en nedre aldersgrænse for politikkens målgruppe, da kommunens forskellige indsatser til unge igangsættes på forskellige tidspunkter i de unges liv.

Ungepolitikken skal ses i sammenhæng med den lovpligtige sammenhængende Børne-, Unge- og Familiepolitik, som blev godkendt i Kommunalbestyrelsen i 2019.

Ungepolitikken støtter op om ’Uddannelse og Beskæftigelse’ som strategisk indsats i  Tønder Kommunes Visions- og Strategiplan. Her sættes bl.a. fokus på at forbedre de unges muligheder for uddannelse, og at virksomhedernes efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft kan imødekommes.

Formål

Dannelse gør de unge i stand til at indgå i fællesskaber, som de kan bidrage aktivt til og være både kritiske og konstruktive over for.

Læring er enhver proces, der medfører, at man varigt bliver i stand til at gøre andet og bedre, end man kunne før.

Mestring er når den enkelte selvstændigt og sammen med andre anvender egne kompetencer, viden og færdigheder i både kendte og nye sammenhænge.

Politikkens overordnede formål er at unge opnår det bedst mulige liv, og at de mestrer deres livsvilkår i alle livets faser. Unge støttes derfor i at opnå Dannelse, Læring og Mestring som forudsætninger for et selvstændigt voksenliv med uddannelse og beskæftigelse.

Værdier

Mestring af eget liv er et udtryk for at man er i stand til at håndtere sin livssituation så selvstændigt som muligt. Alle mennesker ønsker en meningsfuld tilværelse, og alle har et potentiale, som de ønsker at udfolde. Samtidig har nogle borgere brug for hjælp til at kunne håndtere deres livssituation og til at skabe sig en meningsfuld tilværelse.

Vi arbejder med en ressourcefokuseret tilgang. Dette vil sige, at vi sammen med den unge sætter den unges styrker og kompetencer i spil i arbejdet med at finde gode løsninger. Med den ressourcefokuserede tilgang søger vi det ligeværdige, og den unge er således selv med til, at udbygge egne ressourcer og sætte retningen fremad.

Samskabelse er udtryk for et menneskesyn, der handler om, at borgere, kommunen og andre samarbejdspartnere skaber fælles løsninger på fællesdefinerede udfordringer. Alle bidrager med ressourcer og viden. I mødet med de unge, deres familier og øvrige netværk tager vi udgangspunkt i de unges muligheder og udfordringer. I fællesskab finder vi de løsninger, der bedst muligt støtter den enkelte i forhold til et godt liv med uddannelse og beskæftigelse.

Vi involverer de unge på alle niveauer, også det politiske. Vi holder ikke møder om de unge uden de unge i udvalget.

Vision

  • Vi fordrer en kultur, hvor der er plads til at begå fejl og vælge om, og hvor den lige vej ikke er den eneste
  • Vi forventer noget af vores unge, og ser deres værdier og kvaliteter
  • Vi vil inspirere de unge til at drømme, og støtter og vejleder dem i deres valg
  • Vi prioriterer et stærkt samarbejde med uddannelser og erhvervsliv.

Mål

Politikken skal bidrage til at

  • flest mulige unge får uddannelse og job, jævnfør Tønder Kommunes Visions- og strategiplan
  • nedbringe antallet af unge på uddannelses-hjælp, jævnfør Beskæftigelsesplanen.
  • flest mulige unge mestrer deres eget liv – også socialt

Endvidere skal politikken bidrage til arbejdet med målsætninger fastsat i aftale om Bedre Veje til Uddannelse og Job

  • I 2030 skal 90 % af unge under 25 år have en ungdomsuddannelse
  • I 2030 skal andelen af unge under 25 år uden job eller uddannelse være halveret
  • Alle unge under 25 år, der hverken er i gang med eller har fuldført mindst en ungdomsuddannelse, skal have en uddannelsesplan 

Målsætninger

Unge gennemfører en uddannelse

Alle unge uanset baggrund og udfordringer støttes i at vælge den ungdomsuddannelse, der passer til deres evner og fremtidsdrømme. Dette sker f.eks. gennem vejledning og brobygning til ungdomsuddannelserne.

Vi gør en særlig indsats for unge i udsatte positioner, som støttes i at finde alternative veje til uddannelse, hvis de har behov for det. Vi udvikler indsatser sammen med den unge, så de er tilpasset den enkeltes situation, behov, kompetencer og ressourcer.

Vi arbejder sammen med de unge i at støtte og fastholde dem i deres uddannelser, når udfordringer gør det svært. Det gør vi ved at holde fokus på mestring og trivsel i skolegangen såvel som i hverdagen. Vi arbejder forebyggende med eksamensangst og forventningspres i uddannelserne.

Vi ved, at forældrene er vigtige medspillere, når de unge skal vælge deres uddannelse. Derfor inddrager vi forældre i vejledningsprocessen, hvilket skal klæde dem på til at hjælpe de unge med valget.

Unge oplever mestring

Vi sætter ind i forhold til at opbygge og opretholde robusthed og livsduelighed allerede fra folkeskolen.

Vi udbreder kendskab til muligheder for hjælp og støtte i kommunen. Unge i Tønder Kommune skal have en bred og dækkende viden om, hvor de kan gå hen, når de har brug for hjælp og støtte.

Unge kommer i job

Vi ønsker at styrke de unges overgang fra uddannelse til job, så det bliver nemmere at få øje på jobmulighederne. Fritidsjob, praktik og besøg i virksomheder kan bidrage til dette.

I samarbejde med erhvervslivet tager vi hensyn til de særlige behov, som nogle unge har. Det gælder både i forhold til mental sundhed og i forhold til fysisk handicap. Vi samarbejder om hjælpemidler og støttepersoner i det omfang, det er nødvendigt.

Vi samarbejder med virksomhederne om at have adgang til kvalificeret arbejdskraft. Det gør vi blandt andet ved at bidrage til synliggørelse af virksomhedernes jobmuligheder samt praktik- og elevpladser.

Vi bruger virksomhedspraktik aktivt til at støtte ledige unge i at få fodfæste på arbejdsmarkedet. For unge, der stadig går i skole eller på ungdomsuddannelse, kan vejen til et senere job også gå gennem et fritidsjob i en virksomhed.

Vi understøtter, at der skabes rammer for kreative læringsmiljøer.

Unge deltager aktivt i fællesskaber

I Tønder Kommune fremmer vi retten til forskellighed. Alle unge skal opleve muligheder for at indgå aktivt i meningsfyldte fællesskaber.

Sociale fællesskaber har betydning for den enkeltes trivsel. Det gælder både i skoledagen og i fritidslivet. Vi samarbejder med foreningslivet om at skabe gode rammer for fællesskaber i fritiden.

Vi understøtter at de unge bliver introduceret til foreningslivet, sport og fysisk aktivitet

Det er attraktivt for unge at bo og leve i Tønder Kommune

Vi udbreder kendskab til de muligheder der er for arbejde og uddannelse i kommunen. Det gør vi gennem samarbejde med erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner.

I det omfang den unges uddannelsesønske udbydes i kommunen, vil vi arbejde for, at den unge vælger det lokale uddannelsessted. Dette vil bidrage til, at den unge også som færdiguddannet bliver boende i Tønder Kommune. Ligeledes understøtter vi unge, som er bosat i Tønder Kommune, i at tage uddannelse udenfor kommunen, samt i at finde læreplads i kommunen. Dette for eksempel i relation til pendler muligheder og offentlig transport.

I samarbejde med uddannelsesinstitutionerne arbejdes for, at flest mulige uddannelser kan tages i kommunen, således at det samlede uddannelsesudbud i kommunen øges. Som supplement til dette arbejdes der for yderligere mulighed for netbaseret uddannelse. Dette kan især være relevant for unge, der af familiemæssige årsager gerne vil uddanne sig lokalt. Ligeledes kan unge med handicap have gavn af digitalisering af undervisningen.

Vi ønsker, at de unge, der fraflytter kommunen for at uddanne sig, efterfølgende kommer tilbage og bosætter sig. Dette stiller krav om, at der er attraktive arbejdspladser, at kultur- og fritidsaktiviteter appellerer til de unge, at de unge har mulighed for at skabe netværk og indgå i relevante fællesskaber, samt at der er god adgang til offentlig transport for alle borgere.

Unge opnår en højere grad af sundhed

Sundhed er en væsentlig faktor for trivsel og udvikling. Vi sætter særligt fokus på kost, bevægelse, rygning og mental sundhed.

Unge opnår modstandskraft i forhold til euforiserende stoffer og anden kriminalitet

Udviklingen af mental sundhed og robusthed hos den enkelte er væsentligt i den præventive, opbyggende og forebyggende indsats.

Unge og deres netværk oplever en koordineret og helhedsorienteret indsats

Vi har altid den unge i centrum for samarbejdet med den unge, den unges netværk og fagpersoner. Vi samarbejder på tværs af organisationen og tager ansvar for koordinering af arbejdet. Som fagpersoner bruger vi hinandens viden og kompetencer. Vi indhenter samtykke, så vi kan tale sammen på tværs af afdelinger med henblik på den bedste løsning for den unge. Vi tilrettelægger arbejdet, så vi kan handle hurtigt og kompetent.

Indsatser

  • Tønder Kommune er udpeget som Visionskommune for Bevæg dig for livet. Vi indgår aktivt i projektet med det formål at fremme sundheden blandt unge.
  • Vi fordrer et tæt samarbejde med ungdomsuddannelserne i kommunen
  • Vi iværksætter indsatser for sundhedsfremme, der handler om kost, bevægelse, rygning og mental sundhed.
  • Vi følger den kriminalitetsforebyggende handleplan.
  • Vi tilbyder støtte til de unge, der har brug for dette i forhold til uddannelse eller job.
  • Vi synliggør praktik- og elevpladser samt fritidsjob på en IT-platform.
  • Vi indgår i et partnerskab med erhvervslivet og uddannelsesinstitutionerne om at styrke gennemførelsen af erhvervsuddannelser.

Det videre arbejde

  • Mål, succeskriterier og indsatser omsættes til konkrete handleplaner.
  • Ungepolitikken forankres hos ungeudvalget. Politikken er udarbejdet i samarbejde med udvalg, skoler, ungdomsuddannelser, erhvervsliv og ikke mindst de unge selv, og dermed er der et fælles ansvar for, at politikken også kommer ud at leve i konkrete indsatser og handleplaner.
  • Ungeudvalget følger op på implementeringen af politikken på et møde én gang årligt.
  • Unge i Uddannelse har den tværgående og koordinerende rolle med henblik på at sikre sammenhæng mellem vision, målsætninger og handleplaner for det fokuserede arbejde med indsatsområderne.
  • Politikken revideres efter fire år.
  • Ungepolitikken træder i kraft med Kommunalbestyrelsens godkendelse den 29. oktober 2020.