Indhold

Indledning

De fleste borgere i Tønder Kommune er sunde og raske, og det vil vi værne om også i fremtiden. Vi vil med Tønder Kommunes Sundhedspolitik have særlig fokus på forebyggelse, og at skabe større lighed i sundhed.

Sundhed er højt prioriteret i Tønder Kommune. Vi har med Visions- og Strategiplanen for 2018-2022 en målsætning om, at vi vil forbedre borgernes sundhedsprofil i 2021.
Sundhedspolitikken sætter rammen for kommunens indsats med at fremme borgernes sundhed.

Visionen med Tønder Kommunes sundhedspolitik er klar:

Rig på sundhed, trivsel og livsglæde – rig på det gode liv.

I vores arbejde med at fremme sundheden lægger vi vægt på både fysisk, psykisk
og socialt velbefindende. Det skal forstås på den måde, at sundhed handler om mere end kun fravær af sygdom og svækkelse. God sundhed og trivsel har stor betydning for det gode og meningsfulde liv. Samtidig er det lettere at tage de sunde valg, når man er glad og tilfreds i livet.

Citat fra Unge fra Campus Tønder: Det er vigtigt at være glad for at være sund – det er nemmere når man er glad, at tage de sunde valg og komme ned at træne.

Sundhed handler også om, at vi kan mestre vores egen hverdag og arbejdsliv. Det uanset om vi er raske, lever med kroniske eller længevarende sygdom.

Sundhedspolitikken er blevet til med inspiration fra borgere og samarbejdspartnere. Helt konkret har vi spurgt en række borgere om, hvad der har betydning for dem i relation til sundhed. Vi har desuden spurgt en række samarbejdspartnere om, hvordan vi sammen kan løfte sundheden for alle i Tønder Kommune.

Idéerne bringes videre ind i arbejdet med at omsætte politik til konkrete handlinger.
Sundheden skal løftes i fællesskab:

Vi arbejder på tværs af fagområder i kommunen. Sundhedsindsatsen tænkes ind i eksempelvis skolerne, botilbud, jobcenteret, pleje og omsorg, byudvikling og på idrætsområdet. En kreativ og aktiv sundhedsindsats skal være med til at sætte rammerne, hvor vi alle i fællesskab samarbejder om at løfte sundheden.

Arbejdet med at fremme sundheden skal løftes i et fællesskab med borgere, virksomheder, frivillige foreninger og sundhedsaktører. Tønder Kommune opfordrer alle til at deltage i Sundhedsarbejdet. En sund befolkning er en forudsætning for en sund kommune.

Formål

Vi kærer os om borgernes sundhed, trivsel og livsglæde. Ikke blot fordi sunde og aktive borgere er et vigtigt fundament for en virksom, sund og veldreven kommune. Vi kærer os også fordi vi ikke kan lade være. Vi ønsker at give borgerne i Tønder Kommune de bedste forudsætninger for et meningsfyldt liv. Derfor vil vi også lægge os i selen for at understøtte sundhed, trivsel og livsglæde.

Formålet med sundhedspolitikken er at sætte rammerne for:

  • At holde raske borgere sunde, og forebygge udvikling af sygdom.
  • At fremme tidlig opsporing af sygdomme, så tidlig indsats kan iværksættes.
  • At hjælpe borgerne med at håndtere deres hverdag med eller uden sygdom.

Vi vil bidrage til at skabe de optimale rammer og muligheder, for at vi kan understøtte borgernes sundhed, trivsel og livsglæde. Sundhed skal være en naturlig del af borgernes hverdag barn som voksen, ung som ældre.

Værdier

I Tønder Kommune tror vi på, at borgerne ønsker at leve og mestre eget liv i videst mulig udstrækning. Tønder Kommune støtter op om de borgere, der har særlig brug for hjælp til at tage vare på deres egen sundhed og trivsel.

Sundhedspolitikken bygger på en række kerneværdier, som har stor betydning for vores tilgang i sundhedsindsatsen:

Ansvar

– den enkeltes ansvar og det fælles ansvar

Sundhed er et fælles ansvar og vi skal alle bidrage til at løfte sundheden. Vi har en forventning om, at borgerne tager aktiv del i egen og omgivelsernes sundhed og trivsel. Vi skal som kommune være med til at skabe rammerne og bidrage med viden og konkrete sundhedsindsatser. Vi skal understøtte sundhed sammen med borgerne, frivillige foreninger, arbejdspladser og private sundhedsaktører.

Respekt

– for den enkelte og dennes ret til medbestemmelse.

Respekt er et nøgleord i dialogen med den enkelte borger. Vi har en positiv og anerkendende tilgang, og inddrager borgeren i forhold, der har betydning for egen sundhed. Respekt viser sig også i borgerens ret til selv at definere, hvad der har betydning for egen sundhed, trivsel og livsglæde.

Tillid

- til at den enkelte vil skabe et sundt og godt liv.

Tillid er også et vigtigt fundament i dialogen og samarbejdet med borgerne. Tilliden skal gerne være gensidig.

Lighed

– sundheden er skævt fordelt – statistisk set lever borgere med kortere uddannelser og psykiske lidelser flere år med sygdom og dør tidligere.

Vi vil yde en målrettet og tværfaglig indsats for at mindske uligheden i sundhed. På
tværs af fagudvalg vil vi have fokus på, at sundhed skal være for alle. Vi har eksempelvis igangsat projekt ”Sundhed på hjul”, hvor der er særligt fokus på at hjælpe ældre medicinske patienter og udsatte grupper.

Nærhed og fællesskab

– vi skal være sammen om sundhed. Sundhed skal være tæt på borgerne. Det skal være muligt at benytte sundhedstilbud rundt om i kommunen.

Der kan være sundhedstilbud, der ikke bliver tilbudt i alle byer. Samtidig skal vi sikre gode overgange fra den regionale til den kommunale sundhedsindsats. Vi skal endvidere styrke fællesskaber, og skabe grobund for sundhed og trivsel i borgernes nærmiljø. 

Citat fra borger i Tønder Kommune: Opbakning fra familie, venner og kollegaer er vigtig og altafgørende, når man skal ændre livsstil og adfærd.

Målsætninger

For at vi kan indfri visionen Rig på sundhed, trivsel og livsglæde – rig på det gode liv, arbejder vi ud fra følgende målsætninger:

  • Tønder Kommunes Sundhedsprofil 2021 er forbedret i forhold til den seneste fra 2017. Der er særligt fokus på fysisk aktivitet, rygning, mental sundhed, sunde kostvaner og
    overvægt.
  • Gennem sundhedstilbud af høj faglig kvalitet, har borgerne redskaber og handlekompetencer til at håndtere eget hverdagsliv.
  • Som visionskommune i Bevæg dig for livet understøttes fysisk aktivitet og fællesskab, således at godt 4.000 flere borgere bliver fysisk aktive fra primo 2019 til 2023.
    - Som partner i Røgfri Fremtid, arbejder vi fokuseret hen imod den første røgfri generation i 2030. Det betyder at ingen børn og unge starter med at ryge, og højest 5 % af den
    voksne befolkning ryger i 2030.
  • Samarbejdet omkring sundhedsindsatser er styrket og omfatter interne såvel som eksterne samarbejdspartnere. Det er lige fra eksempelvis frivillige foreninger, patientorganisationer, virksomheder til private og regionale sundhedsaktører.

Indsatser

Kommunalbestyrelsen har med udgangspunkt i Visions- og Strategiplanen 2018-2022 besluttet fire fokusområder på tværs af alle politiske fagudvalg. Det betyder, at der i de kommende fire år skal være særligt fokus på at forbedre sundheden indenfor følgende områder:

  • Fysisk aktivitet
  • Rygning
  • Mental sundhed
  • Sunde kostvaner og overvægt

Alkohol er også et fokusområde, hvor Tønder Kommunes alkoholpolitik sætter kursen for arbejdet med alkoholforebyggelsen. Der er igangsat en række indsatser på alkoholområdet med udgangspunkt i konkrete handleplaner, der blev godkendt af
fagudvalgene i maj/juni 2018.

Snustobak, e-cigaretter og nikotinprodukter og lignende indgår som en del af indsatsområdet rygning.

Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen er et gennemgående og helt centralt element for sundhedsindsatsen i Tønder Kommune. Vi skal sikre kommunale tilbud af høj faglig kvalitet, der supplerer den regionale sundhedsindsats. Vi ønsker et velkoordineret og sammenhængende sundhedsvæsen.

Det nære sundhedsvæsen er de sundhedstilbud vi møder rundt i kommunen; på Tønder Sygehus, i sundhedshusene, hos den praktiserende læge, hjemmeplejen, sygeplejen, plejecentre, korttidscentre, sundhedsplejen, tandplejen, genoptræningen og i de forebyggende sundhedsindsatser, som eksempelvis rygestopkurser og overvægtstilbud for børn og familier.

Strategien – for sundhedsindsatsen

Tønder Kommunes strategi for sundhedsindsatsen er, at prioritere de områder og risikofaktorer, der kan påvirkes gennem kommunalpolitiske beslutninger.

  1. Vi indfører nye samarbejdsformer om sundhed og styrker
    samarbejdet på tværs af fagafdelinger og med de frivillige organisationer.
  2. Vi fokuserer på ændring af rammevilkårerne for sundhed. Vi har eksempelvis direkte indflydelse på bymiljø, infrastruktur, fritidskultur og sundhedstilbud. Disse områder kan forbedres, på en måde, så sundheden bliver en naturlig del af dagligdagen for den enkelte borger.
  3. Vi vil gennem en målrettet indsats ændre særlige risikogruppers usunde livsstilsvaner, således at ressourcer bliver brugt der, hvor der er et behov.
  4. Vi vil udvikle sundhedsindsatsen ud fra en viden- og databaseret tilgang på de områder, hvor der findes data. Effekten af igangsatte indsatser dokumenteres og evalueres. Der vil være en innovativ og fleksibel tilgang til udviklingen af nye tilbud med involvering af borgere og samarbejdspartnere.

Det videre arbejde

Sundhedspolitikken forankres i Sundhedsudvalget, men trækker tråde ind i de øvrige fagudvalg. Alle fagudvalg har dermed ansvar i implementeringen af sundhedspolitikken.

Sundhedsafdelingen har den tværgående og koordinerende rolle med henblik på at sikre sammenhæng mellem vision, målsætninger og handleplaner for det fokuserede arbejde med indsatsområderne.

Sundhedspolitikken træder i kraft med Kommunalbestyrelsens godkendelse i 2019 og revideres i 2022.