Skimmelsvamp i boligen

Hvad er skimmelsvampe?

Skimmelsvampe er bittesmå svampe, som spreder sig gennem luften ved hjælp af sporer. Sporene kan udvikle sig til skimmelsvampe på fugtige overflader og viser sig som grønne, sorte, brune eller hvide pletter eller skjolder, der ofte har en lodden overflade.

Skimmelsvampe er naturligt til stede i vores omgivelser. Hvis der udvikles fugt i boligen, kan skimmelsvampen udvikle sig og vokse til et omfang, der kan give helbredsmæssige problemer.

Kommunen tager skimmelvækst og fugt i boligen meget alvorligt fordi, det er en trussel mod indeklimaet og kan give ubehag og en række sygdomme.
 

Forebyggende indsats

Du kan oftest undgå skimmelsvamp i din bolig gennem få indsatser i dagligdagen.

Her er seks gode råd til at hindre skimmelvækst:

  • Luft ud med gennemtræk tre gange dagligt i 10 minutter
  • Varm boligen op til 20 grader - i soveværelset ikke under 18 grader
  • Tør ikke tøj inde
  • Gør rent jævnligt
  • Stil ikke møbler direkte op ad ydervægge
  • Brug emhætte, udluftning i badeværelset og øvrig mekanisk udluftning, og rengør og vedligehold dem.
     

Hvis der er skimmelsvamp

Opdager du skimmelsvamp, kan du forsøge at fjerne skimmelvæksten med et svampedræbende middel.

Husk at følge de seks gode råd for at undgå ny skimmelvækst.

Hvis skimmelsvampen ikke forsvinder, eller kommer igen efter behandling med et svampedræbende middel, kan du kontakte kommunen.

Bor du til leje, bør du først kontakte din udlejer. Udlejer har pligt til at afhjælpe problemet, og være interesseret i at fjerne skimmel eller fugtproblemer i lejemålet.

Ved brug for yderligere hjælp, kan du kontakte vore boligsociale medarbejder. Se kontaktinformation i boksen "Kontakt" til højre på denne side.

Bliv klogere på skimmel

Kan du se pletter og skjolder på dine gulve, vægge eller lofter? Og lugter der muggent eller jordslået i boligen? Så kan det tyde på skimmelsvamp, men heldigvis er der viden og hjælp at hente på skimmel.dk.

Skimmel.dk er et website, hvor du får viden og gode råd om skimmelsvamp. Her kan du blandt andet blive klogere på, hvad skimmel er, hvorfor det kommer, og hvordan du får bugt med det igen. Du kan også teste, om der kan gro skimmel hos dig og finde gode råd om, hvordan du undgår og fjerner skimmelsvampevækst fra boligen. Informationsmaterialerne findes på syv forskellige sprog, men hvis du har et spørgsmål eller et konkret problem, står vi også klar til at hjælpe dig over telefonen eller på mail.

Bliv klogere på skimmel, find vores kontaktoplysninger og besøg skimmel.dk her

 

Siden er opdateret:
06.11.2017