Nationalpark Vadehavet

Nationalpark Vadehavet (indviet 2010) er et af verdens mest værdifulde tidevandsområder. Området strækker sig over tre lande (fra Den Holder i Holland, over Tyskland til Skallingen ved Ho Bugt). I 2014 blev den danske del af Vadehavet optaget på UNESCOs liste over verdensnaturarv.
Parken i Danmark omfatter et samlet areal på 1.466 km2 i kommunerne Varde, Esbjerg, Fanø og Tønder. Med vores centrale placering midt i det hele, har vi en unik mulighed for at samarbejde – både på tværs af landegrænser og kommunale grænser. I Tønder Kommune har parken adresse på Tønnisgaard, Rømø.

Se et kort over Nationalpar Vadehavet

Nationalparkens egen hjemmeside

Vadehavet - enestående natur i verdensklasse

Mange (også sjældne) vandfuglearter på træk fra hele verden holder rast og finder føde i Vadehavet. Området er ligeledes opvækstområde for mange fisk og havpattedyr, og det er blandt andet her, den spættede sæl yngler. Det er blot én af grundene til, at vadehavet optræder på UNESCOs liste over unikke naturområder i verden.
Hele Vadehavet har status som natur- og vildtreservat (på tværs af landegrænser) med forskellige bestemmelser for færdsel, jagt og andre aktiviteter. Og området rummer mere end 30 øer, heraf tre beboede danske øer: Fanø, Mandø og Rømø. Den sidste ø er et stort aktiv i Tønder Kommune.
Men hvad gør ellers Vadehavet specielt?

Tidevand

Hele vadehavsområdet er påvirket af tidevandet. Tidevandets rytme mellem højvande og lavvande to gange i døgnet skaber gode forudsætninger for Vadehavets righoldige dyre- og planteliv.
Under lavvande, når vaderne tørlægges, tanker fuglene op inden rejsen til yngleområderne i Nordskandinavien, Sibirien og Grønland - eller undervejs til overvintringslokaliteterne længere mod syd.

Vejr og dyreliv

Vejret indvirker også på tidevandet. Vind fra vest presser vand ind mod Vadehavskysten og forstærker højvandets virkning med op til fire meter ved kraftig storm. Almindeligvis er forskellen på højvande og lavvande ved Ho Bugt cirka halvanden meter. Ved stormflod endnu højere. Stormfloder er også en helt speciel del af egnens historie.
Mange steder i Vadehavet findes flak: sandflader, der oversvømmes ved højvande, hvor blandt andet sæler opholder sig. Den spættede sæl er det eneste havpattedyr, der med sikkerhed yngler i Vadehavet. Sælerne er især i yngletiden og under pelsfældningen afhængige af at kunne ligge uforstyrret på tørlagte banker.
På de mere tørre områder, hvor planter har kunnet slå rod, står vandet så stille, at materialer, der bliver ført med vandet, kan synke til bunds.

Frisisk byggestil og marsk

Den særegne natur, der er skabt foran og bag ved digerne, har påvirket både naturen og bygningskulturen - særligt kan fremhæves marskegnen, der ikke findes tilsvarende andre steder i Danmark, samt den frisiske byggestil, som stadig er synlig i store dele af vores kommune. Fx vores kommunale Tønnisgaard på Rømø, der desuden er rammen om det nationale sekretariat i Nationalpark Vadehavet.

En krumtap i Tønders Kommunes oplevelsesøkonomi

Dansk og international økonomi drives i stigende grad af en efterspørgsel på oplevelser. Turismebranchen er således en af verdens hurtigst voksende industrier med vækstrater på op mod 10 pct. årligt. Det ønsker vi at udnytte i Tønder Kommune med nationalparken som omdrejningspunkt i et samarbejde med erhvervsudøvere og private lodsarbejdere.
Nationalpark Vadehavet er vores store mulighed for:

  • at formidle vores særegne natur og kulturarv
  • at styrke handel - ikke mindst af lokale produkter
  • at udvikle oplevelsesøkonomien.

Det er absolut afgørende, at vores og jeres viden om naturen, og bygningskulturen er tilgængelig. Vi må udvikle arrangementer, seværdigheder, informations- og oplevelsesmuligheder af meget høj kvalitet. Fokus på Nationalpark Vadehavet og egnens særlige vadehavsprodukter og dens inspiration for kunstnere kan bane vejen for jer som erhvervsaktører - fødevareproducenter, designere, kunstnere eller andre lokale iværksættere.
Vi skal sørge for at skabe oplevelser, som får dig og vores mange udefrakommende gæster til at ’forstå’ og ’røre’ ved naturen og kulturen. Der er rig mulighed for at markedsføre Vadehavet, og vi kan samarbejde om det:

  • Formidling
  • Markedsføring
  • Turistservice
  • Turismeudvikling

Kulturarrangementer og i samarbejde "på tværs".

Tønder Kommune ligger smukt placeret, centralt i Nationalpark Vadehavet – en optimal position for kulturelt samarbejde på tværs. Vi ønsker at samarbejde med vores naboer både nord og syd for grænsen, samt med jer, - vores lokale erhvervsliv og turistaktører, om at synliggøre nationalparken som vores fælles fyrtårn.

Overordnet mål for Nationalpark Vadehavet i Tønder.

Gennem Nationalpark Vadehavet vil Tønder Kommune sætte fokus på at styrke natur- og kulturværdierne i området.
Vi vil værne om den balance der er i dag, hvor vi både beskytter den unikke kultur og natur, Vadehavet og marskområderne rummer, og samtidig benytter disse områder i kommunens vigtigste erhverv. Balancen skal opretholdes, uanset at de samme kvaliteter skal bruges til at skabe vækst i oplevelsesøkonomien.

Vil du vide mere.

Du kan få meget mere at vide om Vadehavet på vores to naturcentre:
Naturcenter Tønnisgård, Havnebyvej 30, 6792 Rømø
Tøndermarskens Naturcenter, Slusevej 2, 6280 Højer.