Indledning
Denne pjece beskriver frivillige sociale organisationer/foreninger, som er hjemmehørende i Tønder Kommune, som har en lokal afdeling i kommunen, eller som har lokale kontaktpersoner.
Pjecen er udarbejdet i et samarbejde mellem kommunen, Frivilligcenter Tønder, Frivillighedsrådet og de frivillige sociale organisationer/foreninger og bliver ajourført hvert år.
Organisationer/foreninger, der ønsker at blive optaget i folderen, kan kontakte Tønder Kommune, Sundhed, Kultur og Frivillighed, tlf. 74 92 94 27. Optagelse i pjecen er gratis.
Forord
Velkommen til denne nye udgave af pjecen for 2024/2025. Her får du information om de mange frivillige sociale organisationer og foreninger, som har tilbud og aktiviteter til borgere i Tønder Kommune.
Pjecen viser alsidigheden i foreningernes mange aktiviteter og tilbud, der er målrettet forskellige aldersgrupper. Du kan finde en bred vifte af muligheder for deltagelse i frivillige initiativer, såsom klubaftner, samtalegrupper, spis-sammen, brætspil, økonomisk rådgivning, foredrag, udflugter, motionsaktiviteter, bankospil, indkøbsord-ning, vågetjeneste, besøgsordning og meget andet. Nogle foreninger tilbyder også råd og vejledning, når man har brug for det.
Frivillige foreninger kan bidrage til livskvalitet og løsninger for mange borgere og er et værdifuldt supplement til de ydelser, som kommunen leverer.
Det er vigtigt at synliggøre og støtte det frivillige engagement, da frivilligt arbejde gavner og hjælper mennesker - både dem, der nyder godt af den frivillige indsats, og de frivillige selv. Jeg vil gerne sende en kæmpe tak til alle frivillige. Jeres indsats ska-ber glæde og mening i hverdagen for mange mennesker.
Vi håber, at denne pjece vil inspirere dig til at lære mere om de mange muligheder for at engagere dig i frivilligt arbejde og måske endda finde en forening, hvor du kan bidrage med dine evner og tid.
Tak til alle de frivillige, der gør en forskel hver dag. Jeres indsats er uvurderlig og værdsat.
Frivilligcenter Tønder
Kontakt: Frivilligcenter Tønder
Tøndervej 49, 6780 Skærbæk
Tlf. 60 24 73 00
E-mail: info@frivilligcentertoender.com
Hjemmeside: www.frivilligcentertoender.com
Facebook: Frivilligcenter Tønder
Hvem er vi
Frivilligcenter Tønder er en paraplyorganisation for de frivillige sociale foreninger i Tønder Kommune. Vi har over 70 medlemsforeninger. Frivilligcenteret har en frivillig bestyrelse og en ansat daglig leder.
Vores formål er at fremme udviklingen af frivilligt, socialt arbejde i Tønder Kommune samt at formidle og udbrede kendskabet til frivilligt, socialt arbejde og den kæmpe forskel, det gør.
Hvad kan du bruge frivilligcenteret til som medlemsforening?
Hos Frivilligcenter Tønder kan du få hjælp til din forening. Det kan være i form af sparring, rådgivning i forhold til fundraising, print af foreningens program, synlighed, hjælp til rekruttering og meget mere.
Vi har i 2024 to netværk for henholdsvis patientforeninger og foreninger, der arbejder med børn, unge og familier.
Vil du være frivillig?
Du kan altid kontakte os, hvis du har brug for hjælp til at finde en forening at kaste dine kræfter ind i. Vi kan også hjælpe dig, hvis du gerne vil starte en ny social forening, afholde et arrangement eller lave et socialt initiativ.
Søger du et fællesskab?
Hvis du leder efter et socialt fællesskab eller søger støtte og rådgivning, så er der en bred vifte af frivillige, sociale tilbud i vores kommune, som henvender sig til mennesker med forskellige behov og problemstillinger. Kontakt os, så fortæller vi om mulighederne og hjælper dig med at finde det helt rigtige sted for dig.
Frivillighedsrådet
Kontakt: Frivillighedsrådet, Karin Müller
Vidågade 87A, 1.
6270 Tønder
Tlf. 22 76 19 00
E-mail: karinm1710@gE-mail.com
Frivillighedsrådet er opstillet og demokratisk valgt af de frivillige sociale organisationer og foreninger i Tønder Kommune.
Vi skaber og vedligeholder først og fremmest gode rammer for det frivillige arbejde i kommunen. Det sker både gennem møder og dialog med forenin-ger, politikere og andre aktører inden for det frivillige arbejde. Vi skal virke og påvirke både ud af kommunen og ind i de frivillige foreninger og modsat ud af foreningerne og ind i det kommunale.
Vi står altså på dørtærsklen mellem to rum, men er i konstant bevægelse.
Og vi skal udvikle og opdatere både politik og roller
- Vi rådgiver Kommunalbestyrelsen og Socialudvalget
- vi tager initiativ til nye kurser,
- vi foreslår nye retningslinjer og kriterier for tildeling af § 18-midlerne og vi foreslår den konkrete fordeling
- vi informerer om det frivillige sociale arbejde og arrangerer stormøder og andre frivilligevents i hele kommunen,
- vi forsøger at højne vore egne kompetencer via videreuddannelse og deltagelse i regionale og nationale netværksmøder og kursustilbud.
Frivillighedsrådet er foreningernes talerør til kommunen og giver politikerne et forum for dialog og sparring med repræsentanter fra kommunens frivillige foreninger. Frivillighedsrådene er derfor ”brobyggere”, der styrker det lokale samarbejde mellem det kommunale og det frivillige.
Vi er konstant på vej for frivilligheden, og vi bliver bedre til det hele tiden. Vi gør det for vore foreningers skyld. Vi gør det for at bedre jeres - og civilsamfundets vilkår.
Brug os - Hjælp os
Børn og ungeforeninger
Autisme Ungdom Sønderjylland
Et fællesskab for autister i alderen 13-35 år
Kontakt: Lokalbestyrelsen i Autisme Ungdom Sønderjylland
E-mail: sonderjylland@autismeungdom.dk
Find os her: Facebook: Autisme Ungdom Sønderjylland
Instagram: AutismeUngdomSonderjylland
Hjemmeside (under fanen lokalafdelinger)
Hvem er vi:
En ungdomsforening af autister for autister. Vores målgruppe er autister i alderen 13-35 år og personer med relationer på spektret. Vi er en lokalafdeling under hovedforeningen Autisme Ungdom.
Vores mål er, at
- skabe autismevenlige fællesskaber
- udbrede opdateret og relevant viden om autisme
- være en ung autistisk stemme i den offentlige debat
Vores forening er primært drevet af unge autister, derfor er det peer-to-peer aktiviteter. Dette giver os et unikt perspektiv og mulighed for at skabe aktiviteter, som tager højde for målgruppens behov.
Vi forsøger at række ud til unge, der mangler eller ønsker et fællesskab de kan spejle sig i, og vi er motiverede for at danne trygge rammer for de unge, så de har mod på at deltage.
Aktiviteter
Vi afholder autismeklub i Tønder ca. én gang om måneden. Herudover arrangerer vi løbende arrangementer rundt omkring i Sønderjylland. Find kommende aktiviteter på vores hjemmeside og på vores sociale medier.
Medlemskab
Du kan støtte vores arbejde ved at blive medlem. Jo flere medlemmer vi har, des større forskel kan vi gøre. Medlemskab er fra 75 kr. om året. Du bliver medlem via vores hjemmeside under fanen medlemskab.
BALLAST / KFUM’s SOCIALE ARBEJDE
Gratis, professionel hjælp og behandling til børn og unge fra familier med alkohol- og stofmisbrug
Kontakt: Børne- og ungebehandler Annette Fugleberg Wind
Tlf. 40 12 86 27, E-mail: afw@kfumsoc.dk
Eller: Frivilligkoordinator Mette Nissen
Tlf. 64 40 18 88, E-mail: meni@kfumsoc.dk
Formål:
At hjælpe og støtte 5-25 årige børn og unge som vokser op i familier med alkohol- og stofmisbrug.
Mange børn fra familier med misbrug har det svært og trives ikke. Det kan komme til udtryk på mange måder. Børn og unge kan f.eks. blive indadvendte og ensomme. Eller de kan reagere voldsomt, følelsesladet og have svært ved at styre temperamentet.
I gennemsnit sidder der to elever i hver skoleklasse fra familier med et al-kohol- eller stofmisbrug. På landsplan er det 122.000 børn.
Aktiviteter:
Gennem samtaler og praktiske øvelser – både individuelt og i grupper – får børn og unge redskaber til at mærke og sætte ord på svære følelser.
Alle deltagere begynder i et individuelt forløb. Derefter er det muligt at fortsætte i en gruppe, som typisk mødes 1-2 timer hver eller hver anden uge.
Man skal være tilmeldt for at kunne deltage.
Hvem er Ballast:
Behandlerne i Ballast er professionelle fagpersoner med bred erfaring i at støtte og vejlede børn og unge i at mestre hverdagen og livet.
Frivillige hjælper med bl.a. at transportere børn og unge til behandling mv. Ballast drives af KFUM’s Sociale Arbejde, som er en af Danmarks største sociale, diakonale organisationer med over 173 sociale institutioner og projekter.
Ballast har eksisteret siden 2016 og findes i syv jyske kommuner. Projektet er finansieret af Socialstyrelsen.
Læs mere på vores hjemmeside
BROEN TØNDER
- En støtteforening der hjælper udsatte børn til en aktiv fritid
Kontakt: Forperson Hanne Aalling Risager
Leosalle 63, 6270 Tønder
Tlf. 30 52 93 33
Eller: Birgitte Buch, tlf. 28 23 77 36
E-mail: info@broen-tonder.dk
Hvem er vi:
En lokalafdeling af det landsdækkende projekt Broen Danmark, der hjælper børn og unge i Tønder Kommune i alderen 6-18 år til en aktiv tilværelse inden for idræt og andre foreningsaktiviteter. Broen kan støtte i form af tilskud til kontingent og/eller eventuelt udstyr.
Målgruppen:
Er overordnet socialt udsatte børn og unge herunder:
- børn og unge, hvor forældrenes situation er en hindring for deltagelse i fritidsaktiviteter
- børn og unge med behov for socialt samvær i form af fritidsaktiviteter
- børn og unge, som er i fare for at havne i kriminalitet eller misbrug og som vil have gavn af fritidsaktiviteter.
Mål:
At skabe lighed og trivsel så alle børn og unge, uanset social status og baggrund, får chancen for at være aktive, skabe sociale relationer og opleve positive voksne i klub– og foreningsregi.
BØRNS VOKSENVENNER
- Lokalforeningen Børns Voksenvenner Tønder
Kontaktperson: Kent Schneefeldt, tlf. 60 92 57 23
Preben Kjærgaard, tlf. 21 75 80 07
E-mail: toender@voksenven.dk
Formål:
Børns Voksenvenner Tønder skaber livgivende netværk for børn. Det er et glad og sundt budskab, som med få virkemidler skaber en meget stor og positiv forskel for børn. Ideen er, at frivillige ressourcestærke voksne giver tid til almindelige velfungerende børn, der har et spinkelt voksennetværk, og som har brug for mere voksenkontakt, end den de oplever i dagligdagen.
Hvor familienetværket er spinkelt, kan børn have glæde af at få en voksenven. Et supplement til deres hverdag. En voksenven er barnets helt egen ven; en person med TID, LYST og VILJE. Et overskudsmenneske.
Målgruppe: Børn i alderen 6-12 år. Venner behøver ikke være lige gam-le.
Hvem er voksenven:
Det er frivillige mænd og kvinder i alle aldre med vidt forskellig baggrund. Det er åbne og engagerede mennesker med tid og overskud. Voksenvennen er sammen med barnet 2-4 gange om måneden. En voksenven har en ren straffeattest og børneattest, har tavshedspligt og underretningspligt. Det er vores overbevisning at et barn, der bliver set, hørt og forstået af flere voksne, som de har en tæt relation til, får styrket selvværdet. Barnets evne til social kontakt forbedres, og dets syn på livet og verden udvider sig.
FAMILIEVÆRKSTEDET TØNDER
Kontakt: Familie Værkstedet Tønder (Frelsens Hær)
Østergade 69, 6270 Tønder
Astrid Christensen (Frelsens Hær), tlf. 21 32 29 14
E-mail: astrid.christensen@den.salvationarmy.org
Eller: Mi Stæhr (Tønder Kommune)
Tlf. 51 19 63 64, E-mail: mist2@toender.dk
Formål:
Familie Værkstedet - et samskabelsesprojekt mellem Frelsens Hær og Tønder Kommune. Familie Værkstedet tager hånd om sårbare børnefamilier, der oplever at stå alene med familiens og hverdagens udfordringer. Med rummelighed, faglighed, engagement og erfaring samt brugbare redskaber hjælper vi familierne - med at hjælpe sig selv og hinanden, samt skabe et bæredygtigt familieliv. Kort sagt – en støttende hånd i ryggen.
Aktiviteter
- Familie Værkstedet: Fokus på netværk, undervisning, familiesammenhold mm.
- Voksen cafe: Fokus på temaer i forhold til livs- og familiemestring.
- Unge cafe: Fokus på temaer iforhold til livs- og familiemestring.
- Læringscafe: Støtte til lektier, læsning og regning, samt struktur. Læring på en sjov måde.
- Jobcafe: Fokus på gevinster ved job, mål og plan for trinvis vej til job.
- Akuthjælp til udfordringer: Fx regninger, læsebreve, MitId, indkøb og praktiske ting.
- Mentorstøtte: Frivillig støtte og rådgivning, voksen til voksen/ung til ung.
- Brobygning fra borger til system: Herunder bisidderrolle.
- Økonomisk rådgivning.
- Hjemmebesøg, samtaler og støtte.
- Kvindegruppe: En samtalegruppe for kvinder hvor vi tager vare på os selv og støtter hinanden.
- Mandegruppe: En gruppe for mænd der mangler socialt samvær med andre mænd. Hvor vi støtter hinanden og hjælper til med praktisk arbejde blandt andet i huset eller ude ved familierne, som kommer i huset. Vi ønsker også at inspirere til læring og udveksling af erfaring og kundskaber.
HELE DANMARKS FAMILIEKLUB
- Familieklubben Toftlund
Kontakt: Frivillig leder Lene Maj Frikke
Tlf. 42 40 28 05
E-mail: lenemaj@frikke.dk
Hvem er vi:
Familieklubben Toftlund er en del af Hele Danmarks Familieklub. I familieklubben mødes familier med forskellige livsomstændigheder i øjenhøjde. Alle familier kan være med, og formålet er at skabe netværk mellem forskellige familier, så de kan spejle sig i hinanden og lære af hinanden. Familieklubben er et frirum og en mulighed for at lave noget værdifuldt sammen som familie.
Hele Danmarks Familieklub er bygget op omkring 4 elementer:
1. Måltidsfællesskabet – vi laver som regel mad over bål
2. Leg og aktivitet
3. Støtte og rådgivningstilbud (varetages ikke konkret på familieklubbens møder, men der henvises til andre tilbud)
4. Brobygning til lokalsamfundet
Familieklubben drives af et frivilligt team, som står for rammerne omkring måltid og aktiviteter. De frivillige tilbydes løbende uddannelse, sparring og inspiration på nationale træningsdage.
Grundlaget for Hele Danmarks Familieklub er, at vi tror på, at vi er bedre sammen, og at alle familier har noget at byde ind med i fællesskabet. Projektet er et partnerskab mellem KFUM's Sociale Arbejde, FDF og KFUM Spejderne. Det er gratis for både familier og frivillige at deltage.
Familieklubben Toftlund mødes hver anden tirsdag på Ejnar Friis Vej 8, 6520 Toftlund, kl. 17-19.
HOME-START Familiekontakt i Tønder
Kontakt: Koordinator Rikke Okkels, tlf. 42 43 79 10
E-mail: toender@home-start.dk
Facebook: Home-start Familiekontakt Tønder
Hvem er vi?
HOME-START Familiekontakt er en del af den internationale NGO HOME-START World Wide og findes i over 22 lande. I Danmark findes HOME-START i 15 kommuner som lokale afdelinger. Vores formål er at støtte småbørnsforældre med at give deres børn den bedste start på livet.
HOME-STARTs aktiviteter
HOME-START tilbyder frivillige familievenner til småbørnsfamilier i Tønder Kommune. Vores frivillige familievenner giver venskabeligt samvær, praktisk hjælp, omsorg, leg og aktivitet i 2 timer, én gang om ugen i et halvt år. Støtten foregår hjemme hos familien og tager udgangspunkt i forældrenes ønsker og behov. Vi er meget omhyggelige med, at familievenner og familier passer rigtig godt sammen.
SYSSELGRYDEN er et fælleskab for småbørnsfamilier i Tønder Kommune. Her kan alle være med, som savner at møde andre småbørnsfamilier. Vi har det hyggeligt sammen med gode snakke, sjov, leg, syslerier, madlavning og fællesspisning. Vi mødes onsdage i ulige uger.
HOME-START drives af en børne- og familiefaglig lønnet koordinator, der blandt andet uddanner frivillige, og er med til at sikre et godt match mellem de frivillige og familierne. Koordinatoren tilbyder supervision og bidrager løbende med sparring og hjælp til både familier og frivillige familievenner. Kontakten til og mellem familie, familieven og HOME-START er fortrolig.
Hvem kan blive frivillig familieven?
Alle der selv er forældre eller har gode erfaringer med familielivet, - som har overskud og tid til at støtte en familie 2 timer én gang om ugen i et halvt år. Alle frivillige familievenner deltager i et forberedende kursus.
Hvem kan få en familieven?
Alle familier, der har mindst et barn under skolealderen, kan få en frivillig familieven.
MULTISTEDET 15+
Kontakt: Formand Birgit Backenhaus, Skovroysvej 37,
6270 Tønder, tlf. 61 65 08 65
E-mail: backenhaus123@gmail.com
Eller: Gert Iversen, Strucksallé 62, 6270 Tønder
Tlf. 24 23 00 46
E-mail: gertmurer53@gmail.com
Vi mødes hver tirsdag i SIND-huset, Østergade 40, 6270 Tønder.
Kom herhen eller kontakt os på tlf. 61 65 08 65 eller tlf. 24 23 00 46.
Der kræves et gratis medlemsskab for at være en del af Multistedet 15+, men kom gerne som gæst et par gange først.
Formål:
At tilbyde fællesskab og netværk for unge fra 15+.
Aktiviteter:
Vi tilbyder et fristed, hvor unge kan komme og opbygge deres netværk.
Der tilbydes forskellige muligheder som f.eks. kanosejlads, playstation, bordfodbold, boldspil, brætspil, kreativitet, samt ture ud af huset.
Vi har fællesspisning hver tirsdag, grill, hvis vejret tillader.
Vi tager hensyn til de unges ønsker og behov. Vi tilbyder forskellig slags vejledning om for eksempel økonomi og almindelige hverdagsting.
Vi har altid tid til at lytte, når de unge har behov for en uforpligtende snak.
Følg med på vores Facebookside: Multistedet 15+.
Åbningstider:
Hver tirsdag kl. 14.30 – 19.00 i SIND-huset.
NATTERAVNENE I TOFTLUND
Kontakt: Rikke Weber, Søndergade 6, 6520 Toftlund
Tlf. 31 23 03 83
E-mail: toftlund@natteravnene.dk
Facebook: Natteravnene Toftlund
Aktiviteter:
Natteravnene i Toftlund er en frivillig social forening, hvor medlemmerne er frivillige, og som er med til at passe på de unge til byfester i den gamle Nr. Rangstrup Kommune.
Vi går altid 3 natteravne sammen, vi er nemme at kende, da vi har gule t-shirts og gule jakker på.
Som Natteravn er vores fornemste opgave at være der for børn og unge i nattelivet, når de er til byfester i lokalområdet.
Vi har tid til at lytte og giver os tid til børn og unge. Det er vigtigt, at vi er synlige for de unge, det giver de unge mulighed for at henvende sig til os med deres problemer. Det er med til at give børn og unge tryghed i nattelivet.
Alt efter behov har vi plaster med på vores ture eller et bolche. Det kan også være at en har behov for at komme hjem, så hjælper vi med at ringe efter forældre.
Natteravnene i Toftlund arbejder på at få nye unge ravne på kurser, det er både introkurser til at blive natteravn, førstehjælp og hjertestarterkurser. Vi oplever, når vi har de yngre med ude at gå, at andre unge kommer mere til os, da de kender mange flere af de unge i byen.
Natteravnene i Toftlund er en del af Natteravnenes Landssekretariat, og vi er blevet til på lokalt initiativ.
Man kan altid kontakte os for en prøvetur, vi ser frem til at høre fra dig, der vil være med til at gøre noget for unge i nattelivet.
NATTERAVNENE I TØNDER
Kontakt: Dorthe Brandt, Strucksallé 48, 6270 Tønder
Tlf. 22 33 62 46, E-mail: dorthe-brandt@outlook.dk
Eller: Ella Mølgaard, Brorsonsvej 40, 6270 Tønder
Tlf. 21 35 60 17, E-mail: elm@sdu.dk
Aktiviteter:
Natteravnene i Tønder er en frivillig social forening, der går ture i hold på tre personer efter lokalt behov – aften eller nat – i de karakteristiske gule jakker. Natteravnene færdes kun i det offentlige rum (på gader, i busser og tog) - aldrig inde, hvor de unge fester.
Natteravnene giver sig tid til at lytte og tale med børn og unge. Gennem synlighed og tilbud om ansvarlig voksenkontakt er vi med til at skabe tryghed og støtte børn og unge, der måtte have behov, fx med et plaster eller med opkald til forældre om at de bedes hente en ”forulykket” ung. En af sideeffekterne ved denne indsats er, at hærværk, vold og anden småkriminalitet i de områder, hvor vi færdes, ofte falder drastisk.
Natteravnene i Tønder er blevet til på lokalt initiativ og etableret i samarbejde med Natteravnenes Landssekretariat og tilsluttet samme.
Du er altid velkommen til at få en uforpligtende prøvetur.
RED BARNETS FAMILIEOPLEVELSESKLUB
- under Red Barnets lokalforening i Tønder
Kontakt: Berit Gøranson Johansen, tlf.nr. 50 96 82 98
E-mail: oplevelsesklubtoender@redbarnet.dk
Formål:
Formålet med Red Barnets Familieoplevelsesklub er at give udsatte børn og deres familier nogle gode oplevelser, dejligt samvær og rare minder. Mange forældre har af forskellige årsager ikke mulighed for at give deres børn disse gode oplevelser. Det kan skyldes økonomien, manglende netværk eller manglende ressourcer. Det er vigtigt, at man som familie får mulighed for at gøre noget sammen uden at skulle bekymre sig om dagligdagen. Det er vigtigt, at udsatte børn får de samme muligheder, som dem de går i skole med. Betydningen af at kunne fortælle i klassen, at nu har jeg også været i Legoland, er meget stort for et barn.
Aktiviteter:
Hvert år bliver der planlagt minimum syv arrangementer. I planlægningen tages der udgangspunkt i familiernes ønsker. Der stræbes efter, at der hvert år er 1-2 tilbagevendende arrangementer samt 5-6 nye oplevelsessteder. Omkring august måned sendes nye oplevelsespjecer ud til familiernne.
Red Barnets Genbrugsbutik, Carstensgade 26, 6270 Tønder. Åbningstid: Torsdag og fredag kl. 13-17.
Vi forhandler brugt kvalitetstøj til børn, babyudstyr, barne- og klapvogne, legetøj, puslespil, bøger, cykler m.m.
Brugte effekter kan afleveres i åbningstiden. Alt arbejde udføres af frivillige. Priserne er faste og kun mod kontant betaling eller mobilepay.
Formålet er at hjælpe alverdens børn i nød, de allersvageste, så de får en bedre fremtid. 25% af butikkens fortjeneste gives til oplevelsesklubben.
Kontaktpersoner: Eva Petersen, tlf. 30 25 27 11 eller
Ella Lilleøre, tlf. 61 16 39 35
Øvrige aktiviteter: Tombola ved GAK-GAK og julemarkedet. Den årlige landsindsamling 1. søndag i september.
UNGE FOR LIGEVÆRD, UFL
Kontakt: Formand Randi Petersen
Viddingherredsgade 4J, 6270 Tønder
Tlf. 71 72 98 77
E-mail: randipetersen1991@gmail.com
Eller: Næstformand Maja Mikkelsen,
Ludvig Andresensvej 14b, 6270 Tønder
E-mail: majamikkelsen29@gmail.com
Eller: Koordinator Solvejg Harboe, tlf. 23 84 68 11
E-mail: soh@toender.dk
Formål:
UFL er en selvstændig lokalforening, som hører under landsforeningen Ligeværd. Vi har egen lokal bestyrelse, vedtægter og en årlig generalforsamling.
To gange om året planlægger bestyrelsen et program for klubbens aktiviteter i samarbejde med medlemmerne.
Vi arbejder for ligeværdige vilkår for alle unge med særlige behov begrundet i boglige, indlærings- og funktionsmæssige vanskeligheder.
Vores formål er, i samarbejde med de unge, at arbejde på at få:
- et socialt netværk og et aktivt fritidsliv
- de samme muligheder som andre unge i samfundet
- kurser til oplysning og selvudvikling
- rejser og feriearrangementer sammen med ligestillede.
Hvem er medlem af UFL?
- Unge fra 18 år, som kan bruge vores tilbud.
- Unge, der har det svært med det boglige.
- Unge, der har gået i specialklasser, specialskoler, praktiske efterskoler eller praktiske uddannelsessteder og andet.
Aktiviteter:
Vi har klubaften hver onsdag fra kl. 19.00 - 21.30. Der udgives et halvårsprogram.
Værested: Vestergade 56, 6270 Tønder
EFTERLØNS- OG PENSIONISTFORENINGER
3F EFTERLØN OG PENSIONISTKLUB BREDEBRO, HØJER, SKÆRBÆK
Kontakt: Birthe M. Hansen, Midsommervej 81a,
6261 Bredebro, tlf. 29 61 37 23
E-mail: margrethebhansen@hotmail.dk
Eller: Christa Conrad, Ellum Bygade 14,
6240 Løgumkloster
Tlf.: 74 74 42 59, mobil 22 88 60 23
E-mail: christa.co50@gmail.com
Formål:
Klubbens formål er at samle alle efterlønsmodtagere og pensionister for i fællesskab at afholde arrangementer af såvel social, politisk og kulturel karakter og dermed styrke fællesskabet.
Aktiviteter:
Der holdes Spis & Bowl og banko i foråret og i efteråret. Endvidere arrangeres sommerudflugt, julekomsammen, besøg på virksomheder og museumsbesøg.
Der lægges især vægt på det sociale samvær.
3F VESTSØNDERJYLLAND TØNDER/LØGUMKLOSTER EFTERLØNS- OG PENSIONISTKLUB
Kontakt: Formand Nis Toft Lauridsen, Hjejlen 92,
6270 Tønder, tlf. 23 98 87 34
E-mail: nistoftlauridsen@hotmail.com
Eller: Næstformand Kirsten Hansen
6270 Tønder, tlf. 28 91 31 63
E-mail: kirsten-h@live.dk
Formål:
At samle efterlønnere og pensionister og skabe fællesskab imellem de enkelte medlemmer ved forskellige arrangementer.
Optages, som aktive medlemmer i klubben, kan alle, der er eller har været medlem af 3F eller KAD. Endvidere kan ægtefæller eller samlevere af disse medlemmer optages som passive medlemmer.
Aktiviteter:
En gang om måneden afholdes der bankospil med sang og kaffepause. Endvidere arrangeres der film, foredrag, sangaftener, besøg på virksomhed m.m.
Vi tager på halv- og heldagsture, hvor vi nogle gange slutter af med fællesspisning.
Hvis der er tilslutning til det, tager vi på en 5 - 6 dages ferie til rejsemål efter ønsker fra medlemmer.
ABILD PENSIONISTFORENING
Kontakt: Erling Bjerrum-Petersen, Møllegade 17,
6240 Løgumkloster, tlf. 25 37 49 65
E-mail: bjerrum17@gmail.com
Eller: Inge Marie Rahr, Egevej 12, Abild, 6270 Tønder
Tlf. 21 39 95 47
E-mail: rahr-abild@privat.dk
Formål:
At samle pensionister og efterlønnere til aktive og sociale arrangementer.
Aktiviteter:
I vores forening kan vi tilbyde udflugter, foredrag, virksomhedsbesøg, banko, spisearrangementer, ældregymnastik/stolemotion, vandreture m.m.
AGERSKOV SENIORER
Kontakt: Forperson Allan Christensen,
Åbakken 8, 6534 Agerskov
Tlf. 24 24 67 34
E-mail: allgas1619@gmail.com
Eller: Næstperson Jørgen Justesen,
Engtoften 13, 6534 Agerskov
Tlf. 91 55 72 23
E-mail: kju@godmail.dk
Formål:
At samle alle seniorer i området for at varetage deres særlige interesser over for offentlige og private institutioner. Foreningsarbejdet skal medvirke til at skabe en meningsfyldt hverdag med blandt andet arrangementer og alsidige aktiviteter.
Aktiviteter:
I vores forening kan vi tilbyde ét større månedligt arrangement, udflugter, mandagsklub med kortspil, søndagscafé og meget andet. At være efterlønner eller pensionist behøver ikke at være kedeligt.
ARRILD OG OMEGNS SENIORER
Kontakt: Formand Valborg Wind, Højbjergvej 4, Arrild,
6520 Toftlund, tlf. 51 36 40 37
E-mail: valborgwind@gmail.com
Eller: Kasserer Stig G. Nielsen, Skovvænget 8, Arrild,
6520 Toftlund, tlf. 50 45 10 46
E-mail: stimi@bbsyd.dk
Formål:
Foreningens formål er at samle pensionister og efterlønsmodtagere om ak-tiviteter af oplysende, kulturel og social art.
Foreningen er upartisk i religiøse og partipolitiske spørgsmål.
Bestyrelsen bør, når et medlem føler sig forurettet i forhold til lovgivningen m.v., forsøge at hjælpe medlemmet til sin ret evt. ved hovedorganisatio-nens hjælp og bistand. (Danske Seniorer).
Aktiviteter:
Bowling, udflugter, foredrag, fællesspisning, underholdning, knipling, gymnastik, billard, krolf og petanque. Aktiviteterne forsøges tilpasset medlemmernes ønsker.
BRANDERUP PENSIONISTFORENING OG EFTERLØNSKLUB
Kontakt: Formand Gunhild Thøisen, Kastanievej 1D,
6520 Toftlund, tlf. 20 92 53 84
E-mail: brava@mail.tele.dk
Eller: Kasserer Ingelise Thuesen, Branderup bygade 40,
6535 Branderup, tlf. 61 36 61 37
E-mail: ingelise1000@live.dk
Formål:
At samle alle pensionister i indholdsrigt og meningsfuldt socialt samvær ved afholdelse af alsidige møder og ture, oplysende såvel som underholdende.
Aktiviteter:
Møder eller ture 1-2 gange månedligt i sæsonen. Der er kortspil 1 gang om ugen og en læsekreds med et månedligt møde. I vinterhalvåret desuden et månedligt arrangement i form af motion og samvær.
BREDEBRO OG OMEGNS PENSIONISTFORENING
Kontakt: Lorenz Peter Frisk, Højervej 15, Ballum, 6261 Bredebro, tlf. 40 18 08 27
E-mail: boglpfrisk@gmail.com
Eller: Birgit Zümbick, Kniplestien 6, 6261 Bredebro
Tlf. 20 52 08 56
Formål:
Foreningens formål er at samle pensionister og efterlønnere til kulturelt og socialt samvær ved foreningens forskellige aktiviteter.
Aktiviteter:
I vinterhalvåret med bankospil og foredrag. I sommerhalvåret med hel- eller halvdagsture og en årlig ferietur af lidt længere varighed.
DANSKE SENIORER LØGUMKLOSTER
Kontakt: Erik Jensen, Ved Møllen 1, 6240 Løgumkloster, Tlf. 40 22 27 71
E-mail: erikjensen6240@gmail.com
Eller: Anna Jacobsen, Tønder Landevej, 6240 Løgumkloster, tlf. 27 63 85 64
E-mail: a.m.jacobsen@hotmail.com
Formål:
At samle pensionister og efterlønsmodtagere til fælles aktiviteter, hvor vi får noget til både hoved og krop og som kan styrke samværet og fællesskabet blandt os seniorer i Løgumkloster.
Det kan være alt fra foredrag til fælles cykelture, udflugter og rejser, krolfspil og vinsmagning. Men det kan også være meget andet?
Foreningen er upartisk i partipolitiske og religiøse spørgsmål.
Foreningen er medlem af Danske Seniorer, hvor foreningen kan få hjælp til foreningsarbejdet og medlemmerne får Seniorbladet seks gange årligt. I bladet får man oplyst alt om de aktiviteter, der sker i foreningen.
Aktiviteter:
Hver tirsdag arrangeres cykelture rundt i den smukke natur omkring
Løgumkloster fra 1. april til midt i oktober. Ellers har vi foredrag, sang og sammenkomster. I januar og fremefter har vi 10 gange madkursus i enkelt madlavning. Det er for enlige mænd og kvinder.
HOSTRUP SENIORER
Kontakt: Ernst Fries, Nørretoften 13, 6270 Tønder
Tlf. 29 85 44 70
E-mail: friesenborg@hotmail.com
Eller: Lis Skriver, Kærvej 25, Jejsing, 6270 Tønder
Tlf. 28 86 59 34, E-mail: lisskriver55@gmail.com
Formål:
At samle alle pensionister for, at varetage deres interesser over for offentlige og private myndigheder og derved skabe en indholdsrig tilværelse for medlemmerne ved afholdelse af alsidige møder af både oplysende og underholdende karakter, samt studieture i sommerhalvåret. Foreningen er upartisk i både religiøse og partipolitiske spørgsmål. Foreningen er medlem af Danske Seniorer.
Aktiviteter:
Fra april til november spilles der krolf om torsdagen fra kl. 14 på banen bag forsamlingshuset. Fra september til maj er der stolegymnastik hver tirsdag kl. 10.30-11.30 på Jejsing Friskole. Derudover tilbydes udflugter, foredrag og ferierejser mv.
HØJER LOKALE ÆLDREGRUPPE
Kontakt: Formand Karen Beatrice Thomsen
Chr. Ohlsenvænget 10, 6280 Højer
Tlf. 30 31 79 56
E-mail: karenbeatricethomsen@outlook.dk
Eller: Kasserer Winnie Scheelke, Nørremarken 25,
6280 Højer, tlf. 61 13 51 11
E-mail: ws@privat.tele.dk
Formål:
Vores formål er at ældre borgere i Højer og omegn, der ikke har nære på-rørende i nærheden, kan føle sig trygge i hverdagen.
Aktiviteter:
Vi har en telefontjeneste med fire opkaldere, der hver dag mellem kl. 8.00-8.30 ringer til de ældre, der er tilmeldt.
I maj måned afholdes ”spissammen” for alle på 60+ i Gamle Højer Kommune. Vi hygger os med lækker mad og dejlig underholdning.
I oktober holder vi foredrag med et af kommunens udsendte emner. Det foregår på Det gamle Rådhus i Højer og er for alle på 60+.
MØGELTØNDER SENIORER
Kontakt: Poul Erik Henriksen, Tved 232, 6270 Tønder
Tlf. 23 30 16 84
E-mail: pehenriksen@youmail.dk
Eller: Hanne H. Frandsen, Møllevej 11, Møgeltønder,
6270 Tønder, tlf. 40 19 07 98
E-mail: hannehfrandsen@gmail.com
Formål:
At samle alle seniorer til afholdelse af udflugter, alsidige møder af både oplysende og underholdende karakter samt at skabe en meningsfyldt og indholdsrig tilværelse for medlemmerne. Foreningen er upartisk i både religiøse og partipolitiske spørgsmål.
Som medlem kan alle optages fra det år, hvor man er fyldt 60 år.
Som passivt medlem kan enhver person eller virksomhed optages, som ønsker at støtte foreningen. Disse betaler et fast årligt kontingent. Passive medlemmer har ikke tale- eller stemmeret ved generalforsamlingen.
Aktiviteter:
Aktiviteter fra september til juni: Alle ulige uger. I sommerhalvåret har vi udflugter og grillaften. Vi har undervisning i EDB, endvidere har vi oprettet en bogcafé.
NR. LØGUM SENIORER
Kontakt: Kirsten Damm, Enghavevej 55,
6240 Løgumkloster, tlf. 20 40 95 32
E-mail: kissdamm.kd@gmail.com
Eller: Laila Holdt, Enghavevej 49, Løgumgårde,
6240 Løgumkloster
Tlf. 74 74 47 67 / mobil 61 74 04 52
E-mail: los@nypost.dk
Formål:
At samle pensionister og efterlønsmodtagere, således at de kan bevare kontakten til det øvrige samfund. Foreningen tilbyder aktiviteter af oplysende, kulturel og social art, fx udflugter, foredrag og virksomhedsbesøg.
Foreningen er upartisk i partipolitiske og religiøse spørgsmål.
Foreningen er medlem af Danske Seniorer, hvor foreningen kan få hjælp til foreningsarbejdet og medlemmerne får seks gange om året et blad med orientering til ældre, og der er mulighed for at deltage i forskellige aktiviteter.
Aktiviteter:
Aktiviteter en gang om måneden undtagen i juli og august og to gange fællesspisning for alle i Nr. Løgum Sogn. Der tilbydes stolemotion en gang ugentligt om fredagen fra kl. 10-11 i oktober, november, januar, februar og marts.
PENSIONIST OG EFTERLØNSKLUBBEN ”SYDVEST” HØJER
Kontakt: Inge Jessen Toft, Søndervej 10, Emmerlev, 6280 Højer
Tlf. 74 78 26 87
E-mail: emiltoft428@gmail.com
Eller: Harry Nielsen, Strandvej 20A, 6280 Højer
Tlf. 21 29 31 40
E-mail: dirty-harry@mail.dk
Formål:
- At være et fristed for pensionister af alle kategorier. Man kan optages som medlem ved betaling af et fastsat kontingent. Klubben skal være absolut upolitisk.
- At udøve klubvirksomhed ved at samle medlemmerne til møder, besøg, fester, udflugter, rejser og andet. Aktivitet på en alsidig og indholdsrig måde.
- At stimulere de ældres livslyst.
Aktiviteter:
Foredrag ved forskellige oplægsholdere, sang, musik, bankospil og julefro-kost. To gange årligt arrangeres tøjfremvisning. Arrangementerne foregår på Højer Hus, Ballumvej 10, 6280 Højer i ulige uger fra september og frem til juni.
RØMØ HUSHOLDNINGSFORENING, RHF
Kontakt: Formand Sonja Hansen, Stormstræde 32,
6792 Rømø, tlf. 41 40 55 84
E-mail: bentsonja.hansen@gmail.com
Eller: Næstformand Marina Krog, Håndværkervej 26,
6792 Rømø, tlf. 24 64 01 49
E-mail: marina.krog@yahoo.dk
Formål:
Foreningen støtter så vidt muligt øens positive udvikling, som vil være til gavn for både medlemmer og øens øvrige beboere.
Foreningen vægter det sociale samvær og netværk mellem medlemmerne på øen højt.
Foreningens arrangementer indeholder og dækker medlemmernes interesse for både kultur, traditioner, sundhed, økologi, natur og miljø m.m.
Som medlem kan optages enhver, der kan tilslutte sig foreningens formål.
Aktiviteter:
Vi har oprettet en Torsdagsklub, hvor der i vinterhalvåret er mulighed for at lave håndarbejde og få hjælp til at kniple, strikke og hækle. Der spilles kort, billard og bordtennis. Der tilbydes også PC hjælp efter aftale. Som noget nyt i Torsdagsklubben har vi startet en Sprogcafé for ikke-danske bosiddende på Rømø, hvor vi øver dansk samtale. Det foregår torsdage kl. 18.00-19.30 i Medborgerhuset.
Endvidere er der stolemotion for alle. Ældre deltagere, der ikke er mobile, tilbydes en kørselsordning.
Vi arrangerer også pakkebanko, sangaften, madaften, brødbagning, ølsmagning m.m.
Der er Torsdagsklub kl. 14-17 og kl. 19-22 i ”Æ Fristej” i Medborgerhuset, Engvej 5, 6792 Rømø.
En gang om ugen kan man deltage i gangmotion. Turen varer ca. 1 time.
I sommerhalvåret mødes vi torsdag aften og cykler ud i naturen et par timer. Af andre arrangementer kan nævnes banko, bowl og spis, modeopvisning m.m. samt forskellige udflugter.
Der informeres yderligere om arrangementer og aktiviteter på foreningens hjemmeside.
SENIOR METAL
Kontakt: Formand for seniorklubberne i Metal Sønderjylland
Ove Jensen, Rugkobbel 250, 6200 Aabenraa
Tlf. 74 62 65 77
E-mail til: Kurt Carstensen
Tlf. 21 44 55 34
E-mail: kurt-carstensen@hotmail.com
Formål:
Klubbens formål er at samle efterlønnere og pensionister og skabe fællesskab imellem de enkelte medlemmer ved forskellige arrangementer.
Alle, der er, eller har været medlem af Metal kan optages i klubben. Endvidere kan ægtefæller eller samlevere af disse medlemmer optages som passive medlemmer.
Aktiviteter:
Der planlægges med fire arrangementer årligt. Klubeftermiddagene byder på udflugter, virksomhedsbesøg og foredrag m.m. - ofte afsluttes med fællesspisning på Grønnevej 4 i Tønder.
SKÆRBÆK SENIORER**
Kontakt: Arne Lønborg, Kagebøl 39, 6780 Skærbæk
Tlf. 74 75 43 43 / 21 74 43 00
E-mail: arneloenborg@dukamail.dk
Eller: Peter Keller, Jægertoften 36, 6780 Skærbæk
Tlf: 22 40 50 79
E-mail: peter.hansen.keller@gmail.com
Formål:
Foreningens formål er at samle pensionister og efterlønsmodtagere om aktiviteter af oplysende, kulturel og social art.
Som medlemmer kan optages alle, der er på efterløn eller modtager stats- eller socialpension samt øvrige, der støtter foreningens formål. Foreningen er medlem af pensionistorganisationen Danske Seniorer.
Aktiviteter:
Telefontjeneste, udflugter og rejser er en væsentlig del af foreningens pro-gram, ligesom møder og foredragstilbud. Foreningen samarbejder med an-dre foreninger vedrørende kursusvirksomhed samt afvikling af større ar-rangementer.
TOFTLUND OG OMEGNS EFTERLØN OG PENSIONISTKLUB
Kontakt: Formand Inger Riis, Bøgevej 7, 6520 Toftlund
Tlf. 51 90 74 83
E-mail: frumadsen3@gE-mail.com
Eller: Conny Carstensen, Skarkær 126, Skarrev,
6200 Aabenraa
E-mail: connyholm31@gE-mail.com
Formål:
Klubben er tværfaglig og upartisk. Formålet er at samle efterlønsmodtage-re og pensionister i Toftlund området til forskellige arrangementer og kammeratligt samvær.
Nye medlemmer kan optages, såfremt de har været medlem af et LO for-bund inden for de sidste 10 år og er gået på efterløn eller pension.
Aktiviteter:
Klubben mødes i Æ Træfpunkt og afholder i løbet af året mange forskellige aktiviteter. Klubbens medlemmer får tiden til at gå med f.eks. foredrag, bowling, gymnastik, krolf, kegling, spis-sammen aftener, dans, udflugter og ferieture.
TOFTLUND SENIORER
Kontakt: Andreas Jensen, Ryttervænget 8, 6520 Toftlund
Tlf. 21 76 24 55
E-mail: zopeoga@hotE-mail.com
Eller: Verner M. Backmann, Jægerskoven 73,
6520 Toftlund, tlf. 21 46 47 04
E-mail: verner@toftlund.net
Formål:
At samle sognets pensionister i indholdsrigt og meningsfyldt socialt sam-vær og derudover støtte medlemmerne over for myndighederne.
Som aktivt medlem kan optages enhver, der oppebærer pension, efterløn eller er fyldt 60 år.
Aktiviteter:
Vi holder normalt 1 mdl. møde i en ulige uge i vinterhalvåret med foredrag, underholdning, musik, sang og meget mere. De fleste arrangementer af-holdes i ”Æ Træfpunkt”.
Og hvis du har lyst, kan du derudover deltage i svømning, gymnastik, kortspil, kegling og folkedans.
TØNDER PENSIONISTFORENING
Kontakt: Alma Pedersen, Blegen 3 st. th., 6270 Tønder
Tlf. 27 58 55 08
E-mail: alma@siweb.dk
Formål:
At samle alle pensionister for at varetage deres interesser over for offentli-ge og private myndigheder. Foreningen er upartisk i både religiøse og par-tipolitiske spørgsmål. Som medlem kan optages alle, der oppebærer en so-cial eller statspension samt personer eller virksomheder, der ønsker at støtte foreningens arbejde.
Aktiviteter:
Vi har to årlige udflugter og en julefrokost.
Der afholdes banko på SeniorCenter Tønder i ulige uger om mandagen fra kl. 19.00.
VODDER AKTIVITETSKLUB FOR SENIORER (VAKS)
Kontakt: Rita Ebbesen, Algade 32 B, Frifelt,
6780 Skærbæk, tlf. 20 48 35 92
E-mail: ebbesen.2018@gE-mail.com
Eller: Benny Maeda, Algade 64, Frifelt,
6780 Skærbæk, tlf. 25 34 87 93
E-mail: bennymaeda@hotE-mail.com
Formål:
Foreningens formål er at samle pensionister og efterlønsmodtagere om ak-tiviteter af oplysende, kulturel og social art.
Som medlemmer kan optages alle, der er på efterløn eller modtager stats- eller socialpension samt øvrige, der støtter foreningens arbejde.
Aktiviteter:
Der er eftermiddage med foredrag eller underholdning, udflugter m.m. Ar-rangementerne foregår i Vodder Idrætscenter, Sportsvej 3, 6780 Skær-bæk.
ÆLDREKLUBBEN FOR HØJER OG OMEGN
Kontakt: Grethe Grønfeldt, Kærgårdvej 7, 6280 Højer
Tlf. 30 24 05 36
E-mail: gretheg45@gE-mail.com
Eller: Inger Schou, Peter Jessensvej 3, Daler,
6280 Højer, tlf. 51 30 92 18
Formål:
Socialt samvær og underholdning for alle over 60 år - ”helt upolitisk”. Vi er lydhøre overfor både store og små problemer, som de ældre har ”offentligt og privat” samt sorger og glæder.
Aktiviteter:
Der er foredrag med lysbilleder, bankospil, udflugter og hyggeeftermiddage og spis-sammen, hvor der serveres en sønderjysk egnsret.
Arrangementerne foregår på Højer Hus fra september til juni, på onsdage i lige uger og starter kl. 14.00.
ÆLDRE SAGEN TOFTLUND-AGERSKOV
Kontakt: Karsten Gam, tlf. 20 49 02 62
E-mail: fm.toftlund-agerskov.525@aeldresagen.dk
Formål:
• At virke for ældres sag.
• At virke for den ældre generations medindflydelse i samfundet og medbestemmelse over egne vilkår.
• At opnå størst mulig tilslutning hertil i befolkningen.
• At tale ældres sag overfor regering, Folketinget, regioner, kommuner og andre, der træffer beslutninger med indvirkning på ældrebefolk-ningens forhold.
• At bidrage til at opfylde ældres ønsker og forventninger til tilværelsen, såsom ved samvær indbyrdes og med yngre generationer. For herved og på andre måder at medvirke til at sikre ældre friheden til og forud-sætningerne for at klare sig selv bedst og længst muligt på egne be-tingelser, som livsglade aktive og ligeværdige medlemmer af samfun-det.
Aktiviteter:
Der arrangeres: Udflugter, bridge, yoga, bowling, kegling, petanque, seni-ordans, virksomhedsbesøg, IT- undervisning, IT- Café, kurser af forskellig art, motions- gåture i naturen.
DEMENS - Er det en besøgsven, du har brug for?
Vi har uddannet besøgsvenner, der vil forsøge at gøre en forskel ved at af-laste nogle timer i hjemmet.
Det kan være én at tale med, læse en bog eller avisen, se på billeder eller gå en tur.
Det kan være, at ægtefællen til den demente, skal til frisør eller på indkøb. m.m.
Telefonstjernen: Gratis tryghedsopkald.
Indkøbsordning: Har du problemer med indkøb, hjælper vi.
ÆLDRE SAGEN LØGUMKLOSTER, BREDEBRO, SKÆRBÆK
Kontakt: Peter Iversen Hansen, 6240 Løgumkloster
Tlf. 42 43 85 70
E-mail: pogahansen@live.dk
Eller Ingelise Nissen, 6780 Skærbæk
Tlf. 21 64 11 89
E-mail: ingelise6780@outlook.dk
Formål:
Ældre Sagen er en almennyttig forening hvis formål bl.a. er:
• At virke for ældres sag.
• At virke for den ældre generations medindflydelse i samfundet og medbestemmelse over egne vilkår.
• At opnå størst mulig tilslutning hertil i befolkningen.
• At tale de ældres sag over for regeringen, Folketinget, regioner, kommuner og andre, der træffer beslutninger med indvirkning på æl-drebefolkningens forhold.
• At bidrage til at opfylde ældres ønsker og forventninger til tilværelsen, såsom ved samvær indbyrdes og med de yngre generationer, for her-ved og på andre måder at medvirke til, at sikre ældre friheden til og forudsætningerne for at klare sig selv bedst og længst muligt på deres egne betingelser, som livsglade, aktive og ligeværdige medlemmer af samfundet.
Tryghedsopkald i Skærbæk i samarbejde Skærbæk Seniorer
Kontakt: Ingelise Nissen, Fuglevænget 36, 6780 Skærbæk,
tlf. 21 64 11 89, E-mail: ingelise6780@outlook.dk
Tryghedsopkald i Løgumkloster v. Ældre Sagen
Kontakt: Bente B. Iversen, tlf. 60 19 40 45.
Vort formål er, at give de ældre og deres familie tryghed i hverdagen ved hver morgen, at blive kontaktet af en opringer, der spørger til dagens og nattens forløb. Hvis der ikke opnås kontakt, rettes der henvendelse til hjemmeplejen, der tager sig af sagen.
ÆLDRE SAGEN TØNDER-HØJER LOKALAFDELING
Kontakt: Formand Børge Rossen, Frilandsvej 21, 6270 Tønder
Tlf. 31 59 09 20
E-mail: fm.toender-hoejer.541@aeldresagen.dk
Eller: Verner Nissen Hye, Prilen 7, 6280 Højer
Tlf. 40 41 46 74
E-mail: vernernissen47@gE-mail.com
Hjemmeside: www.aktiviteter.aeldresagen.dk/Lokal-Afdelinger/Toender-Hoejer
Formålsparagraf og mål:
Ældre Sagens hovedformål er at kæmpe for et samfund, hvor alle kan leve et godt og langt liv:
• Hvor personen er vigtigere end alderen,
• hvor alle har mulighed for at udfolde sig på egne betingelser,
• hvor der er støtte og omsorg til dem, der har behov for det.
Ældre Sagen for Tønder-Højer har derfor som mål, at leve op til formålspa-ragraffen ved, at virke for den aldrende generations medindflydelse i sam-fundet og medbestemmelse over egne livsvilkår:
• Gennem socialt-humanitært arbejde at give hjælp, omsorg, støtte og nærvær til mennesker, der har behov for dette.
• I samarbejde med Ældrerådet, at fungere som talerør over for politiker-ne, erhvervslivet og samfundet generelt for, at skabe samfundsforbed-ringer.
• Tilbyde oplevelser, aktiviteter og netværk gennem mange medlemsakti-viteter i form af:
1. Aflastning for pårørende til demente.
2. Netværk i forbindelse med socialt-humanitært arbejde.
3. Hjælp i forbindelse med indkøbsordning.
4. Aktiviteter i form af kegling, bowling, motion-fitness, styrketræning med socialt samvær, riffel – og pistolskydning, cykling, svømning, motion i naturen og kortspil.
5. Arrangementer i form af udflugter, rejser, teaterbesøg, møde- og foredragsvirksomhed.
ØSTER HØJST SENIORER
Kontakt: Johan Sørensen, Alexandrinevej 20,
6270 Tønder, tlf. 21 79 17 60
E-mail: bygmester@outlook.dk
Eller: Sonja Jakobsen, Smedegade 22, Øster Højst,
6240 Løgumkloster, tlf. 30 60 52 22
E-mail: armhus22@outlook.dk
Formål:
Foreningens formål er at samle alle efterlønnere og pensionister for at va-retage deres interesser over for offentlige og private myndigheder og ska-be en meningsfyldt og indholdsrig tilværelse for medlemmerne.
Aktiviteter:
Der afholdes alsidige møder af både oplysende og underholdende karakter, samt studieture om sommeren.
Vi har ældregymnastik og stolemotion i vinterhalvåret og om sommeren har vi tre udflugter og spiller krolf en gang ugentligt.
Vi deltager sammen med andre foreninger i byfest, hvor vi laver mad til familiecykeltur. Det gør vi også i uge 36 hvert år, hvor skolerne og børne-haverne har en del arrangementer bl.a. familiecykeltur med spisning. Vi laver maden og der har været fra 110 til 140 deltagere hvert år.
FRIVILLIG AFLASTNING OG VÅGETJENESTE
FRIVILLIG AFLASTNING AF PÅRØRENDE TIL DEMENTE I TØNDER KOMMUNE
Kontakt: Peter I. Hansen, tlf. 42 43 85 70
E-mail: pogahansen@live.dk
Eller: Annegrethe Rasmussen, tlf. 61 70 68 77
E-mail: E-mail@ahrasmussen.dk
Formål:
At aflaste pårørende til demente. Ældresagen, Røde Kors og Alzheimerfor-eningen er i Sønderjylland fælles om et demensprojekt. Det startede i Tønder i 1997, hvor 3 personer var på kursus som frivillig aflaster.
Aktiviteter:
Man tilbyder at komme nogle timer i hjemmet, det aftales i de enkelte til-fælde. Den pårørende kan på den måde bibeholde den sociale kontakt, som er meget vigtig. Aflasterne får ingen løn, og har selvfølgelig tavsheds-pligt. Henvendelse kan ske til de 3 ovennævnte personer. Alle kan hen-vende sig.
LØGUMKLOSTER SOGNS MENIGHEDSPLEJES VÅGETJENESTE, BESØGSTJENESTE OG SORGGRUPPE
Vågetjeneste: Karen Andresen, tlf. 27 19 92 29
E-mail: karenandresen@bbsyd.dk
Eller: Sognepræsten, tlf. 74 74 47 47
Besøgstjeneste: Kirsten Christensen, tlf. 22 34 44 78
Vågetjenesten:
Vågetjenestens formål er at være og yde støtte og hjælp til døende de sid-ste dage.
Vågekonerne tilbyder deres hjælp i dag-, aften- og nattetimer.
Vågekonerne deltager ikke i selve plejen.
Sorggruppe:
Henvendelse vedr. deltagelse i sorggruppen kan ske til:
Reimer Post, tlf. 30 91 45 54 eller E-mail: repo1947@gE-mail.com.
VÅGETJENESTE FOR DØENDE, RØDE KORS, NØRRE-RANGSTRUP AFDELING
Daglig leder af vågetjenesten er:
Anna Ingerslev, tlf. 22 88 43 10
E-mail: annaingerslev@icloud.com
Træffes alle hverdage fra kl. 8.00-17.00
Formål:
Ingen skal dø alene.
Vågetjenesten kan være til stede, hvis der ingen pårørende er. Vågetjene-sten kan være med til at give tryghed og nærvær i de sidste døgn.
Aktiviteter:
Vågere kan være til stede i dag-, aften- og nattetimer.
Vågere deltager ikke i plejemæssige opgaver og erstatter således ikke be-søg af fagpersonalet.
VÅGETJENESTEN I SKÆRBÆK
Ved spørgsmål om vågetjeneste eller behov kontakt:
Aktivitetsleder: Linda Roager, tlf. 24 26 20 18
Træffes mandag til fredag fra kl. 8.00-12.00
E-mail: lkroager@gE-mail.com (ikke til vågetjeneste)
Eller: Maj-Britt Stub, tlf. 28 15 07 64
Træffes i weekenderne fra kl. 8.00-12.00
ved akut behov for hjælp
Vågetjenesten i Skærbæk tilbyder at våge ved døende.
Vågetjenesten i Skærbæk tilbyder at komme ud i hjemmene eller på pleje-centre i Skærbæk og på Rømø (gl. Skærbæk kommune).
Vi er en gruppe frivillige, der kan sidde hos din døende pårørende, hvis du ikke magter det selv, eller gerne vil have et andet menneske hos dig i den sidste svære tid.
VÅGETJENESTEN I TØNDER, HØJER OG BREDEBRO
Ved spørgsmål eller brug for vågetjenesten kontaktes:
Gruppeleder: Lizzy Hansen, tlf. 21 81 37 90
Aktivitetsleder: Marianne Demant, tlf. 61 11 43 93
E-mail: mtrigedemant@gE-mail.com
Vågetjenesten er oprettet i et samarbejde mellem Tønder Kommune og Røde Kors, hvor frivillige tilbyder at være til stede og give omsorg i de sid-ste timer af et døende menneskes liv.
Vågetjenesten tilbyder at komme ud i hjemmene og på plejecentrene i Tønder, Højer og Bredebro.
Ved spørgsmål bedes du kontakte Lizzy Hansen mandag – fredag inden kl. 14.00.
HUMANITÆRE FORENINGER
DEN BLÅ SVALE, TØNDER
Kontakt: Robert Refslund-Nørgaard
Den Blå Svale, Vestergade 56, 6270 Tønder
Tlf. 61 24 14 65
E-mail: svalen@blaakors.dk
Åbningstider: Mandag og onsdag kl. 10.00-14.00
Fredag kl. 10.00-14.00 og kl. 16.00-19.30
Hver 2. og 4. søndag i måneden kl. 13.00-16.00
Hjemmeside: www.blaasvale.dk
Formål:
Vi er et samværstilbud, en ”dagligstue”, for dig der kæmper med misbrugs-relaterede udfordringer, sindslidelser, psykisk sårbarhed og ensomhed.
Den Blå Svale er et rusfrit værested med fokus på at hjælpe og støtte dig i din hverdag og i forhold til at finde og nå dine mål. Vi arbejder ud fra slo-ganet: ”Alle skal have et håb”.
Aktiviteter:
I åbningstiden er der gratis kaffe på kanden. Fredag aften vil der ofte være mulighed for at købe og hjælpe med at lave varm mad, mens der til mid-dag er mulighed for, at vi sammen kan spise brød eller lignende.
Vi lægger stor vægt på fællesskab og åbenhed, og der er god mulighed for at få nye kontakter. Vi hygger os, griner, spiller, spiser og snakker.
Hos os kan du møde ligesindede, du kan komme præcis, som du er – og du kan også komme, når du ikke har det godt.
RØDE KORS, BREDEBRO AFDELING
Kontakt: Formand Lis Andersen
Midsommervej 102, 6261 Bredebro
Tlf. 42 19 94 10
E-mail: lisfinn.andersen@gE-mail.com
Eller: Birte Carstensen,
Søndervang 8, 6261 Bredebro
Tlf. 21 75 91 04
E-mail: carstensen1104@gE-mail.com
Hjemmeside: www.drk.dk
Formål:
At støtte de initiativer, som Røde Kors sætter i værk.
At gøre medmenneskelighed til nøgleord, der betyder handling.
Aktiviteter:
Besøgstjeneste, nørklegruppe, genbrugsbutik med tøj på Brogade 1, våge-tjeneste i samarbejde med Højer og Tønder afd.
Bemærk: Samtlige afdelinger i Tønder Kommune er samlet i en kommu-nekreds, hvor vi har flygtningehjælp, førstehjælp, samaritter, feriebørn og julehjælp. Formand er Thyra Lange Wraa, Skærbæk.
RØDE KORS, HØJER AFDELING
Kontakt: Formand Henning Brogaard
Ulriksalle 100, 6270 Tønder
Tlf. 29 89 62 80
E-mail: henningbrogaard@hotE-mail.com
Eller: Leder af besøgs- og ledsagertjenesten
Marianne Nielsen
Tlf. 74 78 20 71 / 50 44 76 16
E-mail: blocknielsen@gE-mail.com
Formål:
At støtte de initiativer, som Røde Kors sætter i værk for at hjælpe menne-sker i nød – lokalt og internationalt.
At gøre medmenneskelighed til et nøgleord, som betyder, at afdelingen ikke bare snakker, men handler.
Aktiviteter:
• Vi driver en stor moderne genbrugsbutik i byens centrum.
• Nørklerne mødes hver anden mandag og strikker til fordel for mange nødlidende i mindre privilegerede lande.
• Vore besøgs- og ledsagertjeneste har til formål, at ældre har mulig-hed for at modtage besøg af en uddannet frivillig eller få ledsagelse af en Røde Kors medarbejder i forbindelse med besøg hos lægen eller på sygehuset.
• Vi deltager hvert år i landsindsamlingen til fordel for Røde Kors.
• Vi er med, når der er Fåremærken i Højer. Indtægten gør det muligt at sende 4 -5 børn på en uges sommerlejr. Det er børn fra Højer, som ellers ikke ville få så mange positive sommerferieoplevelser som de fleste.
• Sammen med de andre Røde Kors afdelinger i Tønder Kommune tager vi del i flygtningearbejdet og den lokale samaritertjeneste.
• I samarbejde med Tønder afdelingen har vi en vågetjeneste, hvor uddannede lokale Røde Kors frivillige kan sørge for, at ingen i Højer kommer til at ligge alene i den sidste stund.
RØDE KORS, NØRRE-RANGSTRUP AFDELING
Kontakt: Formand Mogens Lorentzen
Markvænget 22, 6520 Toftlund
Tlf. 40 36 49 24, E-mail: moglor@rodekors.dk
Eller: Kasserer Kornelia Laugesen,
Høllevang 27, 6520 Toftlund
Tlf. 29 13 29 95, E-mail: korlau@rodekors.dk
Hjemmeside: www.drk.dk
Formål:
At støtte de initiativer, som Røde Kors sætter i værk for at hjælpe menne-sker i nød.
At gøre MEDMENNESKELIGHED til nøgleord, der betyder handling.
Aktiviteter:
Besøgstjeneste, nørklegruppe, genbrugsbutik med tøj, nips og bøger, vå-getjeneste, indtægtsgivende aktiviteter, f.eks. Landsindsamlingen, interna-tionale støtteprojekter.
Bemærk venligst: Samtlige afdelinger i Tønder Kommune er samlet i en kommunekreds, hvor vi har flygtningehjælp, førstehjælp, feriebørn og ju-lehjælp. Formand for kommunekredsen er Thyra Lange Wraae, Skærbæk.
RØDE KORS, SKÆRBÆK AFDELING
Kontakt: Formand Marianne Vind, Skolegade 49, 6780 Skærbæk
Tlf. 60 70 73 05
E-mail: marvin@rodekors.dk
Eller: Næstformand Helene Ehlers, Åbenråvej 131,
6780 Skærbæk, tlf. 53 28 12 01
E-mail: helhle@rodekors.dk
Formål:
At støtte de initiativer som Røde Kors sætter i værk for at hjælpe menne-sker i nød-, lokalt og internationalt.
Aktiviteter:
• Vågetjeneste
• Besøgsvenner
• Familieven
• Samaritter
• Nørklere
• Genbrugsbutik
• Landsindsamling 1. søndag i oktober
Vi tilbyder Røde Kors uddannede samaritter til vagttjeneste i forbindelse med f. eks. sportsstævner, koncerter, ringridning osv. eller hvor tilstedeværelse af samaritter anses for formålstjenligt.
Kontakt Andreas Munk, tlf. 21 66 61 79, E-mail: andmun@rodekors.dk
Alle Røde Kors afdelinger i Tønder Kommune er også samlet i en fælles gruppe, som sammen varetager følgende aktiviteter:
• Førstehjælp
• Flygtningearbejde
• Sommerferie for børn
• Julehjælp
RØDE KORS, TØNDER OG LØGUMKLOSTER
Kontakt: Formand Oda Løwenstein, Klyden 13,
6270 Tønder, tlf. 74 72 00 90
E-mail: opl@rodekors.dk
Eller: Næstformand Anne Kirstine Thomsen
Ludwig Andresensvej 27, 6270 Tønder
Tlf. 74 72 63 43 / 24 25 39 47
E-mail: anne.kirstine@bbsyd.dk
Formål:
At støtte de initiativer, som Røde Kors sætter i værk for at hjælpe menne-sker i nød.
At gøre MEDMENNESKELIGHED til et nøgleord, der betyder handling.
Aktiviteter:
• Besøgstjeneste for hjemmeboende og for plejehjemsbeboere.
• Vågetjeneste.
• Aflastning af pårørende til demente - i samarbejde med Ældre Sagen.
• Telefonkæde - tryghedsopkald.
• 2 nørklegrupper.
• Internationalt arbejde med venskabsprojekter.
• Røde Kors butik med salg af genbrugstøj og bøger – samt mødelokale.
• Tombola i festivaldagene - giver mulighed for at sponsorere 6 børns ophold i ferielejr og støtte til det lokale Røde Kors arbejde, ligesom Hjælpe- og Katastrofefonden betænkes.
• Den årlige Røde Kors indsamling (første søndag i oktober).
• Fortæl for livet.
Disse tre nedenstående aktiviteter udføres i samarbejde med de øvrige Røde Kors afdelinger i Tønder Kommunekreds:
• Samaritertjeneste
• Det frivillige flygtningearbejde
• Kurser i førstehjælp
RØDE KORS, TØNDER KOMMUNEKREDS
Kontakt: Formand Thyra Lange Wraae
Vestre Alle 12, 6780 Skærbæk, tlf. 21 40 59 55
E-mail: thywra@rodekors.dk
Tønder Kommunekreds varetager på vegne af de 5 Røde Kors afdelinger i Tønder Kommune aktiviteter for flygtninge og kurser i førstehjælp.
Derudover organiserer kommunekredsen julehjælp og ferieophold for børn.
Flygtninge:
Det frivillige flygtningearbejde ser det som sin fornemste opgave, at formidle kontakt for interesserede danske mænd, kvinder og familier til flygtninge, både singler og familier.
Formål:
I forbindelse med fællesarrangementer, gennem samtale og aktiviteter formidle viden om dansk kultur og levevis, og optræne flygtninge i anvendelsen og forståelsen af det danske sprog, gennem leg og spil samt træne flygtningenes børn i dansk sprog og kultur.
Førstehjælp:
Tønder Kommunekreds tilbyder kurser i førstehjælp til erhvervs-virksomheder, institutioner, ungdomsskoler, foreninger m.fl.
Formidler Tage Nissen, tlf. 74 74 34 77, E-mail:tagnis@rodekors.dk
VARMESTUEN, TØNDER
Kontakt: Thomas B. Sørensen
Varmestuen
Østergade 37, 6270 Tønder
Tlf. 31 13 00 30
E-mail: kontakt@varmestuen.nu
Åbningstider: Tirsdag, torsdag og søndag
fra kl. 18.00-21.00 (mad fra 18.30)
Hjemmeside: www.varmestuen.nu
Facebook: https://www.facebook.com/Varmestuen.nu/
Formål:
Varmestuen er stedet, hvor alle kan komme og få en snak og et måltid mad. Man skal ikke tilmelde sig eller ringe besked, men bare møde op fra kl. 18.00 – 21.00 hver tirsdag, torsdag og søndag.
Der er kaffe og te på kanderne, og maden serveres fra kl. 18.30.
Varmestuen er stedet, hvor du kan møde andre mennesker og få en hyg-gelig snak.
Vi er to, der hver aften sørger for det praktiske og sætter rammerne. Vi er frivillige, der kan lytte, men vi er ikke del af noget behandlingstilbud eller en del af noget offentligt system. Alle kommer som almindelige mennesker og mødes. Alt foregår i rolige og afslappede omgivelser, og mange kommer ofte og har fået venner i varmestuen.
Alle er velkomne.
Aktiviteter:
Vi mødes tre gange om ugen til lidt mad og en kop kaffe.
IDRÆT, MOTION OG SAMVÆR
AKTIV FRITID TØNDER
Kontakt: Susanne Schmidt, Østergade 41, 6270 Tønder
Tlf. 26 60 06 65
E-mail: hansenpou@gE-mail.com
Eller: Poul Erik Hansen, Østergade 41, 6270 Tønder
Tlf. 71 48 99 79
E-mail: hansenpou@gE-mail.com
Formål:
Det er Aktiv Fritids formål at være et tilbud til alle borgere i Tønder Kom-mune – unge som ældre - der har tid og lyst til idræt, motion og samvær i dagtimerne. Kontakt en af ovenstående, få mere at vide og få en aftale ..... så er du i gang!
Aktiviteter:
Foreningen tilbyder badminton, svømning, bordtennis og vinter-krolf i Tønderhallerne, Sønderlandevej 4-6, Tønder. Sommer-krolf ved EUC på plænen overfor OK-tanken på Plantagevej, samt fra ca. 1. maj til 30. sep-tember Padel-tennis på banen i det ny multi-område bag hallerne i Tøn-der.
OBS! Vi underholder os med ”sommerspil” fra første TORSDAG i JUNI til sidste TORSDAG i august. Prøv bordtennis, badminton og pickleball.
AKTIVE TIMER SKÆRBÆK
Kontakt: Formand Bodil Gubi, tlf. 24 60 39 89
E-mail: gubi@E-mail.tele.dk
Eller: Peter Steffensen, tlf. 30 61 69 76
E-mail: bpsteff@bbsyd.dk
Hjemmeside: www.aktivetimer.dk
Formål:
Foreningens formål er at arbejde for medlemmernes sundhed og fælles-skab ved at aktivere seniorer, ledige og andre ved idræt og bevægelse.
Aktiviteter:
El-scooterture, ballroomfitness, bowling, krolf, dart, gåture i skoven, gym-nastik for kvinder, gymnastik for mænd, hensyntagende gymnastik, ban-ko, bordtennis, petanque samt forskellige sociale aktiviteter.
IDRÆT OM DAGEN I BREDEBRO
Kontakt: Peter Knudsen, Søndergade 50, 6261 Bredebro,
Tlf. 22 33 36 83
E-mail: peterknudsen10@gE-mail.com
Eller: Flemming Jordt, tlf. 20 92 44 88
E-mail: bredebrohallen@live.dk
Sted: Bredebro Idrætscenter, Langagervej 64, 6261 Bredebro
Formål:
At give pensionister, førtidspensionister og andre, der har fri om formidda-gen, mulighed for at få sig rørt. Tilbuddet gælder borgere fra hele Tønder Kommune. Idræt om dagen hører ind under BIF.
Aktiviteter:
Der er aktiviteter lige fra kortspil, dart, kegling, badminton, bordtennis og lignende. Derudover er der holdtræning med instruktør i gymnastik om torsdagen kl. 9.30-10.30.
IDRÆTSFORENINGEN REND OG HOP
Kontakt: Formand Kirsten Clausen, Ravsted Storegade 3,
6372 Bylderup Bov
E-mail: rendoghop.toender@gE-mail.com
Hjemmeside: www.rendoghop123.dk
Der er også en verden for dig:
Mennesker med handicap, både børn og voksne, vil også gerne dyrke sport. Sport giver glæde, fordi man har det sjovt. Selvtillid, fordi der er no-get, man mestrer. Spænding, fordi man er sammen med andre.
Idrætsforeningens formål:
Handicap-idrætsforeningen REND og HOP’s formål er at tilbyde idræt og forskellige sociale aktiviteter til fysisk og psykisk udviklingshæmmede unge og voksne.
Hvem er vi?
Handicap-idrætsforeningen REND og HOP har eksisteret siden 1997 for VOKSNE fysisk og psykisk udviklingshæmmede. Idræt for børn blev startet d. 1. september 2011.
Aktiviteter for unge og voksne:
Vinter: Yoga, kegling, svømning, bowling og halhockey.
Sommer: Krolf, gokart, fodbold/håndbold og Aktiv i naturen med gå og lø-beture.
MOTION OG SAMVÆR I HØJER
Kontakt: Jette Jepsen, Prilen 27, 6280 Højer
Tlf. 51 25 49 22, E-mail: frede.jepsen@E-mail.dk
Eller: Olga Simonsen, Nørrevej 45,
6280 Højer, tlf. 74 48 26 39
Formål:
Foreningen tilbyder motions- og fritidsaktiviteter til borgere i Højer. Aktivi-teterne foregår hver tirsdag fra kl. 9.30 til 11.30 i Marskhallen,
Halvej 1, Højer og de, der har lyst og mulighed kan deltage. Foreningen satser på idræt, motion og samvær.
Aktiviteter:
Der udøves gymnastik, kortspil og fælles samvær. Bestyrelsen arrangerer desuden enkelte ture til Skærbæk Fritidscenter, hvor der bowles.
SENIOR DANSERNE I HØJER- Dans dig glad
Kontakt: Marie Holst, Banegårdsgade 32, 6280 Højer
Tlf. 23 35 76 19
E-mail: bedsteisejerslev@bbsyd.dk
Eller: Per Jacobsen, Agertoften 8, 6280 Højer
Tlf. 21 41 09 95
E-mail: cpjacobsen@hotE-mail.com
Eller: Dagny Nissen, tlf. 74 78 21 28
Formål:
Foreningens formål er, at borgere der har lyst til at danse seniordans, kan mødes i Højer. Dansen foregår fra september til april. Vi danser onsdage i ulige uger fra kl. 19.00 til 21.15 under ledelse af Erling Kristensen. Vi dan-ser på Digeskolens Bibliotek, Nørrevej 80, 6280 Højer.
Aktiviteter:
Dans, social hygge og kaffepause og vi synger et par sange.
SENIOR SJOV I BEDSTED
Kontakt: Holger Jacobsen, Lundbyesvej 33, Bedsted,
6240 Løgumkloster, tlf. 40 49 49 77
E-mail: holger.jacobsen@privat.dk
Eller: Kirsten Hansen, Lundbyesvej 28, Bedsted,
6240 Løgumkloster, tlf. 21 30 73 29
E-mail: katelt@E-mail.dk
Formål:
Senior Sjovs formål er at samle efterlønnere og pensionister til forskellige lege og spil 1 gang om ugen. Desuden står vi for krolf i Bedsted.
Aktiviteter:
Om sommeren spilles der hver onsdag aften kl. 18.00. Om vinteren spilles der inde i hallen hver onsdag formiddag kl. 9.30. Kontaktperson er Holger Jacobsen, tlf. 40 49 49 77.
TØNDER SENIOR SVØMMEKLUB
Kontakt: Fmd. Erling Møller Kristensen, Munkeparken 68,
6240 Løgumkloster
Tlf. 74 74 38 12 / 51 22 62 32
E-mail: erlingdans@E-mail.dk
Eller: Svømmeleder Karin Knudsen, Møllevænget 16,
Jejsing, 6270 Tønder, tlf. 29 80 28 55
E-mail: henningk@knudsen.E-mail.dk
Formål:
Svømning for alle handicappede børn og voksne i Tønder Svømmehal.
Aktiviteter:
Hver torsdag fra kl. 9.45-11.00 (Ikke helligdage og skoleferier) er der Handicapsvømning, så er du interesseret, kan du møde op i Tønderhallen kl. 9.30 eller ringe til et af ovenstående telefonnumre.
STØTTEFORENINGER
ANONYME ALKOHOLIKERE, AA
AA vagttelefon: Tlf. 70 10 12 24
Kontaktperson i Tønder: Birgit, tlf. 61 65 08 65
Eller: Gert, tlf. 24 23 00 46
Hjemmeside: www.anonyme-alkoholikere.dk
Formål:
Anonyme Alkoholikere er et fællesskab af mænd og kvinder, der deler er-faring, styrke og håb for at kunne løse deres fælles problem og derigen-nem hjælpe andre til, at genvinde helbredet efter misbrug af alkohol.
Det eneste, der kræves for at blive medlem, er et ønske om at holde op med at drikke. Der betales intet kontingent. AA klarer sig selv økonomisk gennem egne frivillige bidrag.
• AA er ikke tilknyttet nogen sekt, trosretning, politisk sammenslutning eller institution.
• AA tager ikke stilling til stridsspørgsmål og vil hverken støtte eller be-kæmpe nogen uvedkommende sag.
Vort eneste mål er at holde os ædru og hjælpe andre til at opnå ædruelig-hed.
Aktiviteter:
Anonyme Alkoholikere afholder møder: Hver mandag kl. 19.00 – 20.15 på Tønder Medborgerhus, Østergade 63, Tønder.
ARBEJDSSKADEFORENINGEN SØNDERJYLLAND
Kontakt: Bianca Rossen, Tved 120, 6270 Tønder
Tlf. 30 35 72 10
E-mail: bianca.rossen@jubii.dk
Eller: Meta Magnussen, tlf. 26 39 49 03
E-mail: meta@metam.dk
Formål:
Vi er der, når der er nogle, der gerne vil snakke arbejdsskadeproblemer, og henviser gerne videre i systemet, såfremt det er relevant.
Aktiviteter:
Vi holder banko i 3 F’s lokaler, Grønnevej, 6270 Tønder, en gang om må-neden fra efterår til sommerferien begynder.
DANSK FOLKEHJÆLP,
ØKONOMI- OG GÆLDSRÅDGIVNING
Kontakt: E-mail: post@folkehjaelp.dk
Tlf. 70 220 230
Hjemmeside:
www.folkehjaelp.dk/frivilligt-socialt-arbejde/oekonomisk-raadgivning
Økonomi- og gældsrådgivning ved Dansk Folkehjælp tilbyder hjælp og råd….
• til budget og økonomistyring
• til håndtering af gæld og kreditorer
• til breve og henvendelser vedr. økonomi
• til skattemappen og kontakt til det offentlige
• til ansøgning om gældssanering/eftergivelse af offentlig gæld og meget mere…
Rådgivningsforløbet varierer, vi følger gerne dine økonomiske udfordringer til dørs. Forløbet er gratis, fortroligt og uvildigt.
Kvalificerede frivillige økonomiske rådgivere med den nødvendige livs- og
erhvervserfaring, og kendskab til gældende lovgivning, er klar til at hjælpe dig.
Rådgivningen aftales individuelt og forgår i
• Medborgerhuset, Østergade 63, 6270 Tønder
• Selvhjælp Sydvest, Storegade 49, 6780 Skærbæk
• Sundhedshuset Toftlund, Danavej 15, 6520 Toftlund
Du vil blive kontaktet hurtigst muligt af en rådgiver for en indledende sam-tale.
Målgruppe
Alle økonomisk udsatte borgere i Tønder Kommune.
DANSK HANDICAP FORBUND TØNDER AFDELING
Kontakt: Jens L. Petersen, Nørrevej 1A, Abild, 6270 Tønder
Tlf. 74 72 41 44 / 23 34 21 31
E-mail: jens.E-mailboks@gE-mail.com
Eller: Hanne Kokholm, tlf. 40 46 67 75
E-mail: hekw@jubii.dk
Bisidder: Dansk Handicap Forbund har uddannede bisiddere i lokalafdelin-gen. Disse er Hanne Kokholm og Jens Petersen.
Formål:
Lokalforeningen beskæftiger sig bl.a. med tilgængelighed/universel design for personer med funktionsnedsættelser, herunder især nybyggeri, om-bygninger og tilgængelighed for alle i Tønder Kommune til offentlige byg-ninger og samlingssteder, som svømmehaller, medborgerhuse, biblioteker osv.
DHF Tønder Afdelingen beskæftiger sig også med lokal socialpolitik, fore-drag, fundraising, bisiddertjeneste, rådgivning, oplysnings- og informati-onsaftener, underholdning og socialt samvær på lokalt plan.
Lokalafdelingen hører under Region Syddanmark i Dansk Handicap For-bund. Lokalafdelingens område dækker Tønder Kommune.
Lokalafdelingen har til opgave at fremme forbundets formål inden for sit eget område i overensstemmelse med forbundets vedtægter, herunder at følge op på kongres- og hovedbestyrelsesbeslutninger på lokalt plan.
DEN KURDISKE KULTURFORENING I TØNDER
Kontakt: Formand Mohammed Massom Hassan
Tlf. 27 51 19 57
E-mail: massom101@gE-mail.com
FB side: الجمعية الثقافية الكردية في تونا الدنمارك Tønder Kommune.
Alle bekendte/venner kan opnå medlemsskab af vores FB side ved at kon-takte Adam Alhamdou.
Formål:
At styrke og medvirke til:
• Kendskab og sammenhold mellem den kurdiske befolkning og den danske befolkning i Tønder
• Integration og læring af det danske sprog
• Børn og unges integration og respekt for det danske samfunds værdier og love
• Udvikling af børn og unges færdigheder (kunstnerisk, mentalt og fysisk)
• Motivation af medlemmerne til det danske arbejdsmarked
• Ligestilling mellem kønnene
Aktiviteter:
Arrangere og/eller danne:
• møder med forskellige organisationer/grupper
• foredrag om relevante emner
• kulturelle ”Events” fra begge kulturer
• hold: Sport og dans
• ture/udflugter for medlemmerne til forskellige steder i Danmark
• møder med skole og øvrige institutioner med henblik på børn og unges trivsel
Medlemskab og krav:
• Kurdere i Tønder Kommune (over 18 år)
• Ren straffeattest og godt ry
• Acceptere og udvise solidaritet med foreningens formål og vedtæg-ter
SELVHJÆLP SYDVEST
Kontakt: Heidi Borum Ortega
Daglig leder af Selvhjælp Sydvest
Tlf. 22 44 25 00
Eller: Christine Maria Wilhelmsen
Børne- og ungekoordinator
Tlf. 50 13 77 42
Adresse: Storegade 49, 6780 Skærbæk
E-mail: E-mail@selvhjaelpsydvest.dk
Hjemmeside: www.selvhjaelpsydvest.dk
Vi har telefontid mandag-torsdag kl. 10-14.00
Kontoret er åbent efter aftale.
Formål:
I Selvhjælp Sydvest tilbyder vi medmenneskelig støtte for børn, unge og voksne, der står i en svær livssituation. Modgang er et livsvilkår, og vi kan alle få behov for nogen at tale med og nogen at dele vores tanker, erfarin-ger og oplevelser med.
Vi tilbyder et fortroligt frirum gennem:
• Selvhjælpsgrupper – hjælp til selvhjælp.
Om f.eks. sorg, sygdom, ensomhed, skilsmisse, mobning, stress, lavt selvværd, pårørende og selvudvikling.
• Netværksgrupper
F.eks. venskab, nyt netværk, samvær om fælles aktiviteter og inte-resser.
Det er gratis at deltage i et forløb, og alle i foreningen arbejder under tavshedspligt. Der er mulighed for fuld anonymitet.
SOZIALDIENST BEZIRK WESTKÜSTE
(Afdelinger i Højer, Løgumkloster, Tønder)
Kontakt: Formand Georg Thomsen, Hjortholmvej 6, Øster Højst, 6240 Løgumkloster
Tlf. 51 21 41 13
E-mail: hjortholmvej6@jubii.dk
Eller: Irene Feddersen, Hjejlen 65, 6270 Tønder
Tlf. 21 80 43 12
E-mail: irene-feddersen@hotE-mail.com
Kontaktpersoner i de forskellige afdelinger:
Højer: Marlis Zimmer, Ballumvej 41, 6280 Højer
Tlf. 61 73 27 96
E-mail: marlis.zimmer@outlook.de
Løgumkloster: Christa Lorenzen, Slotsgade 1b, 6240 Løgumkloster Tlf. 21 80 16 88
E-mail: christalorenzen55@gE-mail.com
Tønder: Irene Feddersen – se oplysninger ovenfor
Hjemmeside: www.sozialdienst.dk
Formål:
Sozialdienst Bezirk Westküste er en forening, som påtager sig sociale opgaver indenfor det tyske mindretal i kommunen, men alle er velkomne også nye tilflyttere, som har lyst til at lære os at kende.
Aktiviteter:
I det kulturelle område tilbyder vi ”Åbent Hus” eftermiddage, som finder sted på den tyske skole i Løgumkloster og i Tønder i Brorson Hus, når ikke andet er angivet. I Højer i Det Gamle Borgmesterkontor.
Programmet er varierende med sang, film, foredrag, skovture med natur-vejleder, lottospil, kortspil, udflugter, påskefrokost med børnehavebørn – forældre - bedsteforældre, håndarbejde, stolegymnastik, bordtennis, slægtsforskning, cykelture - for alle også pensionister osv. Foreningen ba-seres på frivilligt socialt omsorgsarbejde. Alle er velkomne!
Foreningen har 2 familievejledere. De står til rådighed alle ugens hverda-ge. Telefontid er fra kl. 8-9.
Ilka Jankiewicz, tlf. 22 24 88 09 har område Højer, Løgumkloster, Skær-bæk og Bredebro. Linda. S Knudsen, tlf. 22 24 88 03 har område Tønder og omegn.
Familievejlederne udfører rådgivning ved: Tilflytning fra udlandet, dødsfald, skilsmisseproblemer, kommunale anliggender (bisidder), misbrug, f.eks. seksuelle overgreb, hjælp til selvhjælp, kommunikationsproblemer mellem børn/forældre/skole, laver forældreskole ang. mobning osv. Familievejle-derne har tavshedspligt.
PATIENTFORENINGER
A93 – SOCIAL FORENING FOR APOPLEKSIRAMTE (SENHJERNESKADEDE) OG PÅRØRENDE
Kontakt: Laust Mensel, Hjejlen 71, 6270 Tønder
Tlf. 30 55 43 42
E-mail: lakimensel@webspeed.dk
Hjemmeside: www.A93-Toender.dk
Formål:
At skabe et trygt fællesskab for målgruppen (senhjerneskadede) i form af at udsende medlemsblade og afholde sociale arrangementer.
Foreningen henvender sig til alle med interesse for senhjerneskade-området. Det vil sige personer, der efter en blodprop i hjernen eller en hjerneblødning, har fået nogle følgevirkninger. Det kan også være efter en trafikulykke eller en hjerneoperation. Følgerne kan være tab af sprog, halvsidige lammelser, koordinationsbesvær m.m.
Alle med interesse kan optages som medlem.
Kontingentet udgør 100 kr. pr. person pr. år.
Aktiviteter:
Arrangementerne bekendtgøres i de medlemsblade, der udsendes til for-eningens medlemmer mindst fire gange om året.
BEDRE PSYKIATRI Aabenraa/Tønder
Kontakt: Formand Helle Hansen
Tovholder pårørendecafé Tønder: Torben Poczkaj
E-mail: aabenraa-toender@bedrepsykiatri.dk
Hjemmeside: www.bedrepsykiatri.dk/lokalafdeling/aabenraa
Facebook: Bedre Psykiatri Aabenraa og Tønder
Formål:
Bedre Psykiatri er en forening for pårørende til mennesker med psykisk sygdom eller alle andre, der vil støtte arbejdet for en bedre psykiatri. Vi til-byder bl.a. foredrag, arrangementer og fællesskaber. Følg med på vores facebookside for at få indblik i vores arrangementer. Bliv medlem og få glæde af alle vores mange tilbud for kun 250 kr. om året.
Aktiviteter:
NYT - opstart af pårørendecafé i Tønder. Den første torsdag i hver måned kl. 18.30 - 20.30 i Tønder Medborgerhus, Østergade 63, 6270 Tønder.
I pårørendecaféen kan du møde op helt uforpligtende til en fortrolig snak, hvor vi deler små og store sorger, hjælper og støtter hinanden, finder håb og muligheder. Det er lettere at få sat ord på og at blive mødt og forstået af andre pårørende til en psykisk syg/sårbar. Der er naturligvis tavsheds-pligt. Du behøver ikke være medlem af foreningen - alle er velkomne.
COLITIS-CROHN FORENINGEN
Lokalafdeling Sønderjylland ______________________________________________________________________________________________________
Kontakt: Lena Kjærgaard
Tlf. 28 93 31 84
E-mail: lenapccf@gE-mail.com
Hjemmeside: www.ccf.dk/lokalafdelinger/soenderjylland
Colitis-Crohn foreningen er en landsdækkende organisation for folk med Colitis Ulcerosa, Crohns sygdom samt andre relaterede tarmsygdomme, herunder irritabel tyktarm.
Der er omkring 65.000 danskere, der lider af inflammatoriske tarmsyg-domme, og dette tal er desværre stigende. Sammen med irritabel tyktarm har op mod 1 million danskere ondt i tarmene.
Colitis-Crohn foreningen Sønderjylland dækker de 4 kommuner i Sønder-jylland: Tønder, Åbenrå, Haderslev og Sønderborg.
Formål:
Hovedformålet er at synliggøre Colitis-Crohn foreningen i lokalområdet, for herigennem at oplyse om foreningens arbejde, samt være med til at give vores medlemmer mulighed for socialt samvær for den ramte og pårøren-de.
Aktiviteter:
Vi afholder i løbet af året flere forskellige arrangementer for vores med-lemmer. Hvert år laver vi minimum 2 informative foredrag, f.eks. om vores sygdomme, følgesygdomme eller kost m.m. Dertil afholder vi hvert år også arrangementer, hvor der er fokus på det sociale og muligheden for erfa-ringsudveksling, dette kan være til julebanko, cafemøder, minigolf, eller hvad vi nu finder på at invitere til.
Vi prøver også at lave forskellige arrangementer for børn og unge i Søn-derjylland, der er ramt af tarmsygdomme.
DANSK BLINDESAMFUND I TØNDER
Kontakt: Kredsformand Sønderjylland
Michael Lauritzen
Tlf. 52 66 21 10, E-mail: mjl@blind.dk
Hjemmeside: www.dbs-sonderjylland.dk
Vi er en lokalafdeling, som har specialiseret os i at hjælpe, rådgive og ser-vicere synshandicappede mennesker til at tackle hverdagens praktiske gø-remål samt bidrage til et mere aktivt og indholdsrigt liv med oplevelser. Vi har en kompetent konsulenttjeneste, som yder gratis rådgivning, og her-udover har vi følgende muligheder for tilbud og medlemsskab:
Netværksgruppen
Netværksgruppen mødes den sidste torsdag i måneden på Abild skole, Ri-belandvej 62, 6270 Tønder fra kl. 14.00 til 16.00. Alle med et synstab og pårørende kan deltage. Vi er et rigtig socialnetværk med rigtig mange for-skellige aktiviteter tilpasset blinde- og svagtsynede, hvor alle deltager på lige fod.
Kontaktperson: Jette Moshage på telefon 30 52 93 82 eller E-mail jettemoshage@gE-mail.com.
Kredsens venner
Kredsens venner er en selvstændig interessegruppe for mennesker med begyndende synsproblemer eller et varigt nedsat syn, men også et rigtig godt tilbud for folk, som ønsker at støtte øjenforskningen og lokale initiati-ver for synshandicappede i Sønderjylland. Et medlemskab koster 200 kr. årligt. Du modtager kredsblade, får nem adgang til gratis konsulenttjene-ste og adgang til faglige og sociale aktiviteter.
Aktivitetsmedlemmer
Folk med et nedsat syn fra 30 % eller mindre kan blive aktivitetsmedlem-mer. Kontingentet koster her 250 kr.
Kontakt Michael Lauritzen på tlf. 52 66 21 10 / mjl@blind.dk
eller Susan Jensen på tlf. 70 24 03 14 / shj@blind.dk.
DANSKE HANDICAPORGANISATIONER, TØNDER AFDELING
Kontakt: Formand Kurt Serup Poulsen, tlf. 40 26 35 86
E-mail: kurbod@gE-mail.com
Hjemmeside:
https://handicap.dk/lokalafdelinger/syddanmark/dh-toender
Formål:
At varetage fælles interesser for landsdækkende medlemsorganisationer, der arbejder for at forebygge, eliminere, begrænse eller afhjælpe følgerne ved medfødt eller tilstødt langvarig fysisk, psykisk, intellektuel, kognitiv eller sensorisk funktionsnedsættelse.
DH’s lokalafdelinger blev stiftet i 2005. Afdelingens formål er at være samlingssted for kommunens handicaporganisationer. Afdelingen skal desuden være med til at sikre en konstruktiv dialog med kommunens politikere, embedsmænd og borgere.
Det er den lokale afdeling DH’s opgave at udpege repræsentanter til en række kommunale råd og udvalg - ikke mindst til det kommunale handi-capråd.
DH Lokalafdelingen yder ikke støtte til den enkelte borger – dette gøres af den relevante organisation.
GIGTFORENINGENS SØNDERJYLLANDS KREDS, LOKALGRUPPE I TØNDER
Kontakt: Finn Hedegaard
Frigrunden 25, 6270 Tønder
Tlf. 29 68 19 60
E-mail: fh@toha.dk
Hjemmeside: www.gigtforeningen.dk
Gigt er den mest udbredte kroniske sygdom i Danmark. Over 700.000 mennesker i Danmark er berørt - det svarer til hver 8. af os!
Gigtsygdomme kaldes også sygdomme i bevægeapparatet, muskel- og skeletsygdomme eller reumatiske sygdomme. De mest udbredte er slidgigt, krystalgigt (herunder urinsyregigt), rygsygdomme og leddegigt. Dertil kommer en lang række andre mindre udbredte gigtsygdomme.
Fælles for gigtsygdommene er, at de vedrører knogler, muskler, sener og led. De fleste gigtsygdomme viser sig blandt andet i smerter, træthed, sti-ve led og nedsat funktionsevne. Men sygdommens karakter og forløb vari-erer meget.
Formål:
Hovedformålet er, at synliggøre Gigtforeningen i lokalområdet for herigen-nem, at oplyse om foreningens arbejde såvel indenfor forskning som råd-givning. Vi er også behjælpelige med en generel oplysning inden for gigt-området.
Aktiviteter:
Der vil i årets løb blive afholdt foredrag indenfor smerter og smertelindring inden for området både for medlemmer, men også for ikke medlemmer og vores foredrag/info møder er åbne for alle. Vi deltager også på messer eller går sammen med andre foreninger, hvor vi får lejlighed til at udbrede kendskabet til Gigtforeningen. Arrangementer bliver annonceret i det loka-le ugeblad.
HJERNESKADEFORENINGEN AABENRAA, TØNDER OG SØNDERBORG
Kontakt: Annette Dall, Branderup Bygade 5, 6535 Branderup
Tlf. 28 14 32 73
E-mail: annettedall@hotE-mail.com
Hjemmeside: hjerneskadet.dk/lokalafdelinger/region-syddanmark/aabenraa-toender/
Formål:
Vores hovedformål er at synliggøre Hjerneskadeforeningen i lokalområder-ne og herigennem foreningens arbejde samt at være medvirkende til at understøtte socialt samvær for den ramte og pårørende.
Er der brug for hjælp til forståelse/afgørelse af en sag ved læge, kommune eller bank, har vi en uddannet bisidder.
Aktiviteter:
Der vil være forskellige aktiviteter i løbet af året, såsom foredrag, sang, udflugter, samtalecafé og afholdelse af Hjerneuge i uge 11.
Hver torsdag har vi motion ved Tønderhallerne fra kl. 17-20. Vi starter med motion fra kl. 17-18, derefter er der spil til kl. 18 og kl. 19 er der fæl-lesspisning. Vil man spise med, skal tilmeldingen ske til Annette Dall på sms til tlf. 28 14 32 73 dagen før.
HJERTEFORENINGEN
Kontakt: Formand Vivi-Ann Clausen
Hjejlen 90, 6270 Tønder, tlf. 21 69 53 85
E-mail: toender@hjerteforeningen.dk
Eller: Kasserer/næstformand Nis Peter Jollmann
Viben 42, 6270 Tønder, tlf. 24 49 56 96
E-mail: n5t@live.dk
Eller: Sekretær Hans Bossen, tlf. 91 15 39 31
E-mail: bossenhh@gE-mail.com
Eller: Dorthe Kruhl, tlf. 42 46 83 93
E-mail: stald-bakkegaarden@hotE-mail.com
Hjemmesider: https://lokal.hjerteforeningen.dk/toender
www.hjerteforeningen.dk
Formål:
I Tønder Hjerteforening formidler vi Hjerteforeningens budskaber om fore-byggelse, oplyser om hjertesygdom og støtter patienter og pårørende.
Aktiviteter:
Hjerteforeningen Tønder har flere hold med hjertemotion i gang i Tønder kommune. I Tønder (sygehuset) tirsdage og torsdage, i Løgumkloster, tirs-dage, i Skærbæk onsdage og som noget nyt nu også i Toftlund onsdage.
Hjertemotion giver deltagerne tryghed under træningen, da holdet ledes af erfarne fysioterapeuter, der har blik for den enkeltes formåen. Ved siden af Hjertemotion tilbyder vi forløb med undervisning i MediYoga (medicinsk yoga) i samarbejde med MediYoga-instruktør Henriette Liengård, i hendes klinik i Østergade. Undervisningen foregår mandage.
Endelig tilbyder vi i et samarbejde mellem Tønder Kommunes Sundhedsaf-deling, Tønder Golfklub og øvrige patientforeninger et gratis forløb,hvor man som borger med kroniske lidelse kan lære at spille golf på golfbanen ved Rørkær.
HØREFORENINGEN, LOKALAFDELING
AABENRAA-HADERSLEV-SØNDERBORG-TØNDER
Kontakt: Formand Kirsten Juul Jensen, Gl. Færgevej 71, Alnor, 6300 Gråsten. Tlf. 53 29 45 00
E-mail: kirstenjensen22@gE-mail.com
Hjemmeside: www.hoereforeningen.dk
Formål:
Interessevaretagelse:
• Høreforeningen arbejder for bedre livsvilkår for de mennesker, der er berørt af høreproblemer eller sygdomme i øret. Høreforeningen søger såvel centralt som lokalt indflydelse på, at disse borgere får de sam-me muligheder for at kommunikere og for at deltage i samfundet, som normalthørende medborgere har.
Forebyggelse og støj:
• Høreforeningen arbejder for at nedsætte eller helt forhindre risici for høreskader i forbindelse med støj på uddannelses-institutioner, på ar-bejdspladsen og i fritiden.
Støtte og information:
• Høreforeningen arbejder på at informere om ørets sygdomme, høre-problemer, hjælpemidler m.v. samt på at støtte medlemmerne i at håndtere tilværelsen som høreskadet/hørehandicappet.
• Høreforeningen kan deltage i økonomiske aktiviteter til fremme af formålet og til fordel for medlemmer.
• Høreforeningen udgiver det de af Hovedbestyrelsen fastlagte med-lemsblad(e). Høreforeningen opretter og driver en hjemmeside: www.hoereforeningen.dk.
Aktiviteter:
Yde råd og vejledning og afholde orienterende møder af folkeoplysende ka-rakter og sociale sammenkomster alene eller sammen med andre lo-kalafdelinger eller på tværs af andre geografiske skel og i netværksgrup-peringer.
KRÆFTENS BEKÆMPELSE, LOKALAFDELING TØNDER
Kontakt: Annegrete Henriksen, Tved 232, 6270 Tønder
Tlf. 22 83 84 46
E-mail: krbetoender@gE-mail.com
Eller: Maj-Britt Petersen
Carstensgade 65 6270 Tønder
E-mail: pibel63@yahoo.dk
Se oplysninger på vores facebookside eller hjemmesiden:
www.cancer.dk/om-os/kontakt/lokalforeninger/syddanmark/toender-lokalforening/
Formål:
Foreningen er en støtteforening til Kræftens Bekæmpelse. Vores mål er at varetage medlemmernes interesser i Kræftens Bekæmpelse samt at støtte kræftramte patienter og pårørende i vores lokalområde.
Aktiviteter:
Vi henviser til samtalegrupper i Selvhjælp Sydvest. Vi deltager i Stafet for livet i Skærbæk.
Lyserød lørdag: Som altid afholdes lørdagen i uge 40 i oktober. Lyserød lørdag er en landsdækkende indsamling til kampen mod Brystkræft og har på landsplan foregået i 10 år. Derudover vil der i løbet af året blive plan-lagt forskellige aktiviteter, som kan være foredrag, gåture, naturture og foredrag.
Nuværende aktiviteter: Varmtvandstræning. Holdtræning med fysiotera-peut Lene Krogh i fysiologisk, Vestergade 73, Tønder. Aktiviteterne vil blive annonceret på vores hjemmeside, facebook samt lokalt.
En vigtig opgave for foreningen er også at skaffe økonomiske midler til rå-dighed for kræftens bekæmpelse. Derfor vil vi også støtte op omkring nog-le af de landsdækkende arrangementer.
Overskud fra vore arrangementer vil gå til Kræftens Bekæmpelse, som bruger dem til forskningsarbejde, oplysende arbejde samt direkte patient-støtte.
Det kan oplyses, at alle der er medlem af Kræftens Bekæmpelse, automa-tisk er medlem af lokalforeningen.
Mandeklubben:
En gruppe for mænd, som alle har eller har haft kræft inde på livet.
Ambitionen bag Mandeklubben er, at deltagerkredsen er bredt sammensat fra alle områder i Tønder Kommune. De aktiviteter, som klubben arrange-rer, skal bidrage til at styrke den mentale trivsel og styrke mændenes livs-kvalitet. I Mandeklubben kan du komme, når du har lyst, og du kan altid invitere nye ligestillede med.
Klubben er et frirum til at tale med ligestillede i trygge rammer. Vi mødes ca. 9 gange årligt og har udflugter, fisketur og to gange madlavning, hvor-af den ene gang er med ledsager.
Kontakt mandeklubben hvis du vil høre mere:
E-mail.: mandegruppekb@gE-mail.com
Mobilnr. 6160 9145.
LEV – TØNDER KOMMUNEKREDS
Kontakt: Kirsten Clausen, Ravsted Storegade 3,
6372 Bylderup Bov, tlf. 74 64 70 15
E-mail: k.clausen@clausen.E-mail.dk
Eller: Kurt Serup Poulsen, Markgade 11, 6270 Tønder
E-mail: kurbod@gE-mail.com
Hjemmeside: www.toender.lev.dk
Lev er en landsdækkende organisation for mennesker med udviklingshan-dicap, pårørende og andre interesserede – dannet i 1952.
Formål:
Udviklingshandicappede drømmer om et godt liv så tæt på det normale som muligt. Der skal ydes hjælp for at nå dette mål.
Det arbejder vi for i Lev - Tønder Kommunekreds.
Aktiviteter:
Lev gennemfører blandt andet en lang række af aktiviteter, der er med til at styrke udviklingshandicappedes selvværd, livskvalitet, egen kultur og værdighed. Dette giver større mulighed for at leve et liv på lige fod med andre.
LUNGEFORENINGEN, LOKALFORENINGEN SØNDERJYLLAND
Kontakt: Lungeforeningens lokale kontaktperson:
Ambassadør Svend Lorenzen
Tlf. 21 62 12 24, E-mail: svend6261@gE-mail.com
Hjemmeside: www.lunge.dk – under lokalforeninger.
Formål:
Lokalforening Sønderjylland har sammen med Selvhjælp Sydvest, Frivillig-center Tønder og Tønder Kommune været med til at oprette en netværks-gruppe i Tønder for lungesyge og deres pårørende. Vi mødes for at træne sammen og have et socialt samvær med ligesindede.
Aktiviteter:
Vi træner med en fysioterapeut ca. hver 14. dag og ellers med egne in-struktører og DVD på storskærm. Vi har diverse redskaber (ikke maskiner) til træningen. Før træningen og i en evt. pause drikker vi medbragt kaffe, hører lidt nyheder og har socialt samvær. En gang om måneden vil vi for-søge at få forskellige fagpersoner, såsom diætist, fysioterapeut, ergotera-peut, kol-sygeplejerske, læge, iltleverandør, en sjov historiefortæller m.fl. til at komme med oplæg.
Mødesteder:
Tønder Medborgerhus, Østergade 63, 6270 Tønder
Tidspunkt: Mandage kl. 9.30 – 11.30
Tovholdere:
Svend Lorenzen, tlf. 21 62 12 24, E-mail: svend6261@gE-mail.com
Sonja Løbner, tlf. 61 76 38 01, E-mail: sonjabagger@gE-mail.com
Sundhedshuset Toftlund, Danavej 15, 6520 Toftlund
Tidspunkt: Torsdage fra kl. 10.00-11.00 og sidste torsdag i måneden er der kagedag til kl.12.00.
Tovholdere:
Svend Lorenzen, tlf. 21 62 12 24
Lilli Hansen, tlf. 20 12 92 40, E-mail: lilli.hansen@hotE-mail.com
Sundhedshuset Skærbæk, Storegade 51, 6780 Skærbæk
KOL-træning, lungenetværk ved Selvhjælp Sydvest.
Tidspunkt: Onsdage kl. 13.30 – 15.30
Kontakt Heidi Borum Ortega, tlf. 22 44 25 00
NYREFORENINGEN, SØNDERJYLLAND
Kontakt: Formand Else Lorenzen, Enghavevej 69,
6240 Løgumkloster, tlf. 51 95 44 36
E-mail: elselo@bbsyd.dk
Hjemmeside: www.nyre.dk
Hvem er vi: Nyreforeningen er en åben patientforening og interesseorga-nisation, der har til formål at varetage interesserne for nyre- og urinvejs-syge, pårørende og donorer.
Organisationen blev stiftet i 1975, og har i dag ca. 5.500 medlemmer for-delt på 16 kredse, hvoraf Sønderjylland er den ene.
I Kreds Sønderjylland, startet 1988, har vi ca. 260 medlemmer fordelt på patienter, pårørende og støttemedlemmer.
Værdigrundlag:
Livskvalitet. Vi møder livet i alle afskygninger i form af håb, sorg, glæde, frustration, livsmod m.m. Derfor insisterer vi på livskvalitet og livsglæde; men tager også livet alvorligt, når det synes håbløst og meningsløst.
Nærhed. For os er nærhed meget vigtig, derfor har vi et stærkt lokalt en-gagement og tæt personlig kontakt, både til Dialysen (sygehuset) og til pa-tienter og pårørende.
Frivillighed. Alt vi foretager os lokalt sker på frivillig basis. Det er lysten til og glæden ved at gøre noget for andre, der er vores drivkraft. Slår vores faglige kunnen ikke til, henviser vi til Landsforeningen.
Aktiviteter:
I Dialysen på Sønderborg Sygehus arrangerer vi 3–4 gange årligt forskellig underholdning, banko og Luciaoptog. Desuden serverer vi kaffe / rund-stykker, æbleskiver og gløgg eller andet.
For vore medlemmer arrangerer vi hen over året forskellige oplevelser: F.eks. busture, musikalske arrangementer, fester eller oplysende møder.
Desuden kan både medlemmer og andre interesserede møde os på Nyrer-nes dag i maj, Kulturnatten, julemarked eller andre steder, hvor vi er syn-lige.
OSTEOPOROSEFORENINGEN AFDELING SØNDERJYLLAND
Kontakt: Næstformand Jette Hübschmann,
Dravedvej 20, 6240 Løgumkloster
E-mail: jettehubschmann@hotE-mail.com
Tlf. 23 42 42 88 / 74 77 55 69
Hjemmeside: www.osteoporoseforeningen.dk
E-mailadresse til afd. Sønderjylland: sonderjylland@osteoporose-f.dk
Formål:
Afdelingen i Sønderjylland er startet i 1997. Osteoporoseforeningen er en patientforening, der har det formål at udbrede viden om sygdommen og hjælpe osteoporoseramte.
Aktiviteterne er arrangementer med oplysninger om blandt andet kost, motion, forebyggelse og behandling og naturligvis socialt samvær. Yde rådgivning til mennesker med osteoporose samt støtte forskning i knogle-skørhed.
På landsplan er der if. WHO 550.000, der lider af osteoporose (knogleskør-hed). Men kun 130.000 mennesker er i behandling for osteoporose. Det svarer til, at der i Tønder Kommune kan være omkring 300 personer, der har sygdommen.
Hvem skal undersøges for knogleskørhed?
• Arvelig disposition (forældre, søskende eller børn har knogleskørhed)
• Lav kropsvægt
• Brud efter mindre uheld eller spontan opståede
• Overgangsalder før 45 år
• Lav fysisk aktivitet
• Lav indtagelse af kalcium og d-vitamin
• Rygning
• Stort alkoholforbrug
• Andre sygdomme, der øger risikoen for knogleskørhed samt nogle former for medicin.
Aktiviteter:
Der afholdes alsidige arrangementer for medlemmer, pårørende og andre interesserede bl.a. lægeforedrag og gåture.
PARKINSONFORENINGEN
KLUBBEN SOLSIKKEN I LØGUMKLOSTER
Kontakt: Ejner Schmidt, Vestergade 12,
6240 Løgumkloster, tlf. 27 52 36 70
E-mail: eks-eks@webspeed.dk
Eller: Lene Kousgaard, Fennevej 5, 6270 Tønder
Tlf. 28 92 03 49, E-mail: lenekousgaard@yahoo.dk
Hjemmeside: www.parkinson.dk
Formål:
• At være det naturlige samlingspunkt for parkinsonramte og
deres pårørende med hensyn til vidensformidling,
erfaringsudveksling, netværksdannelse og sociale aktiviteter.
• At udbrede kendskabet til og skabe forståelse for parkinson sygdom – herunder atypisk parkinsonisme - og for sygdommens symptomer og konsekvenser.
• At bidrage til at parkinsonramte sikres bedst mulige behandlingsmulig-heder og livsvilkår samt lige muligheder ift. andre medborgere.
• At skabe forståelse for og støtte til pårørendes særlige situation og be-hov.
• At støtte forskning inden for parkinson sygdom.
Aktiviteter:
Klubben arrangerer medlemsmøder m. foredrag, julemøde, dans mv.
Vi afholder 4 medlemsmøder med fagligt indhold, 2 forår og 2 efterår, samt et socialt julearrangement.
Derudover indgår vi i arrangementer i Sønderjyllandskredsen.
SCLEROSEFORENINGENS LOKALAFDELING FOR AABENRAA, HADERSLEV OG TØNDER KOMMUNER
Kontakt: Forperson Jytte Westphal, tlf. 28 18 66 12
E-mail: jyttewestphal6@gE-mail.com
Eller: Helle Nissen, Elmegårdsvej 6, 6792 Rømø
Tlf. 40 98 42 05
Hjemmeside: www.scleroseforeningen.dk
Café:
Hver måned den 1. tirsdag fra kl. 16.00 – 18.00 i SeniorCenter Tønder, Ri-be Landevej 39 i Tønder, er der Sclerose-komsammen-café. Men kontakt inden Helle på tlf. 40 98 42 05 eller Selvhjælp Sydvest i Skærbæk på tlf. 74 75 10 35 / E-mail: E-mail@selvhjaelpsydvest.dk
Formål:
Scleroseforeningens lokalafdeling har til formål at støtte medlemmer med sclerose og deres familier, udbrede kendskabet til sygdommen og forenin-gen, samt at arbejde aktivt med kommunens handicappolitik.
Dette gøres gennem arrangementer, hvor medlemmer og deres pårørende kan mødes til fælles inspiration om kost, motion, nyeste viden om forsk-ning, oplysning om sociallovgivningen og til aftener, hvor man i hinandens selskab kan tale frit om de udfordringer, sclerosen giver.
Scleroseforeningen er en privat sygdomsbekæmpende forening, som driver to hospitaler i Ry og Haslev, hvor medlemmer kan blive indlagt og behand-let af et team af specialister i sclerose.
Desuden tilbyder foreningen ferieophold i Dronningens Ferieby ved Grenå, hvor der er 44 handicapvenlige huse i naturskønne omgivelser.
SIND, TØNDER LOKALFORENING
Kontakt: Formand Anne Hvidberg Jørgensen
Leosalle 70, 6270 Tønder, tlf. 24 61 20 09
E-mail: annehvidberg@E-mail.dk
Hjemmeside: www.sind.dk – Region Syddanmark – Tønder lokalforening.
Facebookgruppe: https://www.facebook.com/groups/2482338198567534/
Formål:
At være med til at skabe større forståelse og tolerance i vort samfund
for sindslidende og deres pårørende.
Tage og støtte initiativer til fordel for sindslidende med henblik på trivsel, forebyggelse og helbredelse.
Pårørende:
Pårørende er velkomne til at henvende sig på alle hverdage mellem kl. 17.00–19.00 til formanden på telefon 24 61 20 09.
SIND HUSET, Østergade 40, 6270 Tønder holder åbent:
Mandag-fredag fra kl. 10.00–13.00, søndag fra kl. 14.00–17.00.
Der henvises til SIND programmet, som kan tilsendes på E-mail eller af-hentes i SIND huset, Østergade 40, Tønder.
Klubben fungerer som samlingssted, hvor det er muligt at deltage i forskel-lige aktiviteter og hyggelige timer med ligesindede.
Der forekommer ofte aktiviteter uden for huset, det er derfor en god idé at rette telefonisk henvendelse for nærmere information.
Hvis det er svært at møde op alene, kan afhentning på bopæl aftales.
VENNEKREDSE
DIGEGÅRDENS VENNER
Kontakt: Kirsten Christensen, Vestertoft 6, 6280 Højer
Tlf. 51 81 39 01
E-mail: kfchristensenhojer@gE-mail.com
Eller: Ellen Johannsen, Prilen 18, 6280 Højer
Tlf. 23 23 10 42
Formål:
Digegårdens Venner er en forening, der blev stiftet 1993.
Foreningen har til formål at styrke sammenholdet og fremme glæden og trivslen for beboerne på Digegården, samt udføre forskellige aktiviteter sammen med beboerne. Det er f.eks. at være deltager og hjælper ved åb-ne arrangementer, komme på besøg, køre eller gå en tur med beboerne, læse avis, spille kort og meget andet. Vores filosofi er ”Livet skal leves - hele livet”.
Alle, der har lyst, kan være medlem af Digegårdens Venner.
Har du overskud og ressourcer til at lave frivilligt arbejde, har vi også brug for dig. Kontakt os gerne på tlf. 74 78 95 10.
HJØRNEGÅRDENS VENNEKREDS, BREDEBRO
Kontakt: Hanne Clausen, Visbyvej 4, 6261 Bredebro
Tlf. 28 72 64 86
E-mail: clausen.brede4@gE-mail.com
Eller: Annelise Petersen, Langager 17, 6261 Bredebro
Tlf. 61 26 81 65
E-mail: anneliseogborge20@gE-mail.com
Formål:
Foreningen blev startet i 1998. Det er foreningens formål at give gode op-levelser, fremme fællesskabet, være med til at skabe liv og trivsel for be-boerne på Hjørnegården samt hjemmeboende pensionister.
Gode oplevelser er med til at give glæde og styrke sammenholdet i hver-dagen.
Aktiviteter:
De aktiviteter vennekredsen udfører, er bankospil, blomsterbinding, pak-keleg, spil, formiddagssang, hvor vi først starter med kaffe og rundstykker, underholdning, udflugter, sommerhusophold, busture ud i det blå m.m.
Vennekredsen deltager også i arrangementer, som plejecentret Hjørnegår-den arrangerer.
Indtægter til dette sker gennem salg af medlemskontingent og salg fra vo-res genbrugsbutik. I butikken sælges alt indenfor genbrug, dog ikke tøj. Dette gør, at vi økonomisk er i stand til at arrangere vores aktiviteter og være med til anskaffelse af ting, som plejecentret måtte have brug for.
Alle kan være medlem af vennekredsen, og med dit medlemskab kan du være med til at gøre en forskel.
Har du lyst til at være frivillig hjælper i vennekredsen eller i genbrugsbu-tikken, kan du uforpligtende tage en snak med os.
KLOSTERPARKENS VENNEKREDS
Kontakt: Inger Møller, Guldagervej 36,
6240 Løgumkloster, tlf. 51 21 39 53
E-mail: inmol@stofanet.dk
Eller: Jytte Gram, E-mail: jyttepgram@live.dk
Formål:
At være medvirkende til at understøtte det sociale samvær.
At være medvirkende til at Klosterparken er et godt sted at være og kom-me.
At være med til at gøre en forskel for vore borgere.
Aktiviteter:
At være med til at skabe liv i huset i form af årstidsbestemte
arrangementer, gåture, udflugter, banko, samvær, computerspil, film, mu-sik, sommerhusophold osv.
LEOS PLEJECENTERS VENNER
Kontakt: Lone Scheibel, Nørremarksvej 76, 6270 Tønder
Tlf. 29 43 42 09, E-mail: lone@lscheibel.dk
Eller: Steinunn Gunnarsdottir, E-mail:steinunnagla@gE-mail.com
Formål:
• At være medvirkende til at Leos Plejecenter er et godt sted at komme og være.
• At give brugerne gode oplevelser, der gør hverdagen mindre ensformig.
• At fremme fællesskabet mellem brugere, familie, venner og personale.
• At være med til at synliggøre plejecentret i lokalsamfundet.
Aktiviteter:
Alle, der har lyst til at støtte og være med i et meningsfyldt arbejde, kan være med i vennekredsen.
Vi har en Vennebus, som bliver brugt flittigt. Noget af vores fritid bruger vi på at glæde vores ældre beboere på plejecentret med flere forskellige ar-rangementer. Aktiviteterne planlægges ud fra årstiderne.
Vi arrangerer hygge-eftermiddage til påske, høst og advent med kaffe, ka-ge, sang og underholdning, bankospil hver måned og mandagsklub 2 gan-ge i måneden.
Ligeledes arrangeres en årlig sommerudflugt for beboerne.
Derudover er vennekredsen behjælpelig med: Ledsager ved ture og andre aktiviteter i hverdagen.
LINDEVANGS VENNER
Kontakt: Jytte Jensen, Ved Møllen 1, 6240 Løgumkloster
Tlf. 29 83 69 56
E-mail: jytte2205@outlook.com
Eller: Sigrid Christiansen, Enghavevej 40,
6240 Løgumkloster, tlf. 20 33 65 46
E-mail: sigrid40@hotE-mail.com
Formål:
• At medvirke til at arrangere aktiviteter på Lindevang for beboere og borgere i lokalområdet.
• At samarbejde med personale og beboere for på denne måde at være med til, at centret fungerer som et hjem med selvstændige menne-sker med egne ønsker, interesser og sociale behov.
• At skabe trivsel for alle parter.
• At være medlem af vennekredsen og på denne måde være med til at støtte de faste aktiviteter.
Aktiviteter:
• BANKO hver anden uge i ulige uger fra kl. 14-16. Vi starter med kaffe og kage.
• Vi har søndagshygge for beboerne første søndag i hver måned.
• En frivillig kommer rundt på afdelingerne en gang om ugen og sælger småting.
• Frivillige ”skubbere” kører med beboerne.
• Frivillige kører tur med bussen hver onsdag (når vejret tillader det).
SANGAFTEN hver anden uge i lige uger fra kl. 19.00-20.30. Til disse sang-aftner spiller et orkester på fem mand. Vi mener, at dette er en meget god aften både for beboerne og pårørende – i pausen får vi kaffe og kage.
Endvidere deltager vennekredsen i fester og arrangementer, som Plejecen-ter Lindevang arrangerer i årets løb.
MOSBØLPARKENS VENNEKREDS, SKÆRBÆK
Kontakt: Birgit Konstmann, Toften 14,
6780 Skærbæk, tlf. 24 40 95 40
E-mail: bm_konstmann@E-mail.dk
Eller: Henrik Ehlers, Aabenraavej 131,
6780 Skærbæk, tlf. 28 77 56 94
Formål:
1. At være medvirkende til at plejecenter ”Mosbølparken” kommer til at fungere som et hjem, hvor man får besøg og opmærksomhed af fami-lie og venner i lighed med, hvad man gjorde før indflytningen på hjemmet, samt at være medvirkende til at gøre hverdagen mindre ensformig for beboerne.
2. At fremme fællesskabet imellem personale/familie/beboere og venner til fælles gavn og glæde for disse.
3. At synliggøre overfor lokalsamfundet, at selv om man bor på et pleje-center, er man fortsat et menneske og derfor også interesseret i de ting, der sker ude omkring.
Aktiviteter:
Vennekredsen arrangerer: Køreture ud i det blå, bankospil, midsommer-fest, adventsfest, grillaftener, sommerhusophold 14 dage, høstfest, grillaf-ten med helstegt pattegris, cykelture med Chat Rickshaws el-cykel,
julehygge, syng sammen, spiller petanque om sommeren, forskellige
underholdnings arrangementer m.m. for beboerne.
Vennekredsen afholder tombola sammen med julehygge, sælger medlems-kontingent, og ejer en genbrugsbutik sammen med Rosenvængets Venner. Genbrugsbutikken skaber det økonomiske grundlag for de forskellige an-skaffelser, som vennekredsen giver til glæde og gavn for hjemmets beboe-re og personale.
Vennekredsen driver en fælles beboerbus sammen med ”Rosenvængets Venner”.
MØLLEVANGENS VENNEKREDS
Kontakt: Conni Nielsen, tlf. 20 29 56 76
E-mail: conni.nielsen@hotE-mail.com
Formål:
En kreds af frivillige, der gennem sit virke i årets løb, afholder forskellige arrangementer og skaffer midler til glæde og gavn for Møllevangen og dens beboere.
Aktiviteter:
Vi arrangerer Sankt Hans fest, banko, julehobbyudstilling, udflugter og sommerhusophold for beboere m.m.
Alle kan tegne medlemskab og derigennem støtte Vennekredsens arbejde.
ROSENVÆNGETS VENNER
Kontakt: Formand Egon Jessen, tlf. 22 44 60 04
E-mail: egongunhild@gE-mail.com
Hjemmeside: www.rosenvaengetsvenner.dk
Formål:
Rosenvængets venner er en forening, der blev stiftet i 1998.
Rosenvænget er indrettet til ca. 25 handicapboliger, hvor vennekredsens formål er:
Søge at fremme fællesskabet i hverdagen ved tvangsfri omgang med hin-anden imellem såvel beboere, personale, venner og pårørende, så man undgår, at hverdagen bliver en trædemølle.
Sørge for at overskuddet fra samtlige aktiviteter i foreningen anvendes ef-ter bestyrelsens afgørelse til gavn og glæde for beboerne på Rosenvænget og arbejdet i de frivillige foreninger i henhold til foreningens formålsbe-stemmelser.
Aktiviteter:
Vennekredsen har en fælles beboerbus med Mosbølparken, som Rosen-vænget må gøre brug af, når de skal til diverse arrangementer eller på ud-flugt.
Alle interesserede kan være medlem af vennekredsen for 50,- kr. pr. år, og dit medlemskab kan være med til at gøre en forskel.
SENIORCENTER TØNDERS VENNER
Kontakt: Annegrete Lynggaard, Strædet 9, Møgeltønder,
6270 Tønder, tlf. 40 89 11 42
E-mail: Straedet9@E-mail.dk
Eller: Formand Iris Mamsen, Vestergade 59 C,
6270 Tønder, tlf. 20 47 45 04
E-mail: irismamsen@hotE-mail.dk
Formål:
I samarbejde med ledelsen af Seniorcenteret:
• at medvirke til at skabe de bedst mulige forhold for brugerne.
• at give brugerne gode oplevelser, der gør hverdagen mindre ensfor-mig.
• at fremme fællesskabet mellem brugere, familie, venner og personale til gensidig gavn og glæde.
• at medvirke til synliggørelse af Seniorcenter Tønder i forhold til lokal-samfundet.
Alle interesserede er velkomne i vennekredsen. Som medlem kan man være aktiv eller passiv.
Aktiviteter:
Vennekredsen støtter centerets aktiviteter og ugentlige arrangementer samt udflugter for brugerne og centerets årstidsfester samt påskemarked, julemarked m.m.
SOLGÅRDENS VENNEKREDS
Kontakt: Jytte Baagø, Svanevej 3,
6240 Løgumkloster, tlf. 22 15 51 30
E-mail: jesogjytte@gE-mail.com
Eller: Mona Suhr, Valmuevej 11, Bedsted,
6240 Løgumkloster, tlf. 21 44 05 44
E-mail.: mona-suhr@bbsyd.dk
Formål:
• At arrangere aktiviteter og socialt samvær til glæde for beboerne og brugerne på Solgården.
• At give beboerne/brugerne oplevelser, der gør hverdagen mindre ensformig.
• I samarbejde med Solgården og beboerne/brugerne medvirker vi til, at alle føler sig som selvstændige mennesker med egne ønsker,
interesser og sociale behov.
• At medvirke til at synliggøre Solgården i forhold til samfundet.
Aktiviteter:
Solgården er en kombination af ældreboliger og et socialt botilbud.
Vennekredsen vil gerne give beboerne/brugerne oplevelser, der gør hver-dagen indholdsrig. Dette gøres i samarbejde, da ønsker og behov er meget varierende og forskellige med:
• Småudflugter i nærområdet.
• Hygge og sang/musik eftermiddage.
• Formiddage med spil af forskellige arter.
• Bankospil i hver måned.
• Gudstjenester 1. torsdag i måneden.
• Stor sommerfest, helst i haven, med kendte solister.
• Hjælper de forskellige teams med økonomiske ønsker og andre
behov og ønsker.
• Indkøber og giver julegaver til alle, efter egne ønsker.
• Markerer beboeren/brugerens fødselsdag med en blomst.
Alle interesserede kan være aktive eller passive medlemmer af vennekred-sen.
VENNEKREDSEN FOR RICHTSENS PLEJECENTER
Kontakt: Niels Jørgen Petersen, Kærvej 36, Jejsing,
6270 Tønder, tlf. 23 80 53 45
E-mail: etrib@bbsyd.dk
Eller: Karin Lauritzen, Ved Dammen 56,
6240 Løgumkloster, tlf. 61 27 43 03
E-mail: karinlauritzen@gE-mail.com
Formål:
• At medvirke til at plejecentret fungerer som et hjem, hvor man tilgode-ser beboernes ønsker og interesser.
• At fremme fællesskabet imellem beboere, pårørende, venner og perso-nalet.
• At give beboerne oplevelser, der gør hverdagen mindre ensformig.
• At medvirke til at synliggøre plejecentret i forhold til samfundet.
Alle, der er interesserede i at støtte et meningsfyldt arbejde til gavn for vo-re ældre medborgere, er velkomne i vennekredsen.
Som medlem kan man være aktiv eller passiv. Ønsker man at yde en aktiv indsats, får man glæden ved et godt socialt fællesskab i tilgift.
Aktiviteter:
For at opnå en god kontakt til beboerne aflægger medlemmer af venne-kredsen regelmæssige besøg på plejecentret. Desuden arrangeres årstids-fester, musikunderholdning, bankospil, besøg hos vore venner ude i lokal-samfundet, udflugter og sommerhusophold.
VENNEKREDSEN TOFTEGÅRDEN
Kontakt: Formand Anneline Nielsen
Jægerskoven 47, 6520 Toftlund
Tlf. 41 58 89 62
E-mail: annelineachner@gE-mail.com
Formål:
Foreningen medvirker til, at ældrecentret fungerer som et hjem, hvor man er et selvstændigt menneske med egne ønsker, interesser og sociale be-hov.
At fremme fællesskabet, personale, familie, beboere og venner imellem.
Aktiviteter:
Vennekredsen arrangerer banko på Toftegården, udflugter og hjælper til på Toftegården ved næsten alle arrangementer.
AKTIVITETSCENTRE
AKTIVITETSHUSET SEA, SKÆRBÆK
Kontakt: Aktivitetshuset SEA, Søndervang 1,
6780 Skærbæk, E-mail: 6780SEA@gE-mail.com
Hjemmeside på internettet: www.sea6780.dk
Eller: Formand Rigmor Goth Olsen,
Solsortevej 6, 6780 Skærbæk
Tlf: 22 57 60 06
E-mail: hjembo@bbsyd.dk
Følg SEA på Facebook: Aktivitetshuset SEA
Formål:
Aktivitetshusets formål er at give alle kommunens seniorer, førtidspensio-nister samt borgere, som står udenfor arbejdsmarkedet et sted, hvori der gennem fælles aktivitet såsom beskæftigelse, underholdning, oplysning m.m. kan skabes en aktiv tilværelse.
Aktiviteter:
Læsekreds, gymnastik, knipling, orkis og andet håndarbejde, kreative mandage, porcelænsmaling, vævning, billard, datastue, bogudlån, mini-banko og hver onsdag eftermiddag foredrag eller underholdning.
BREDEBRO AKTIVCENTER
Kontakt: Bredebro Aktivcenter
Langagervej 64, 6261 Bredebro
Birte Jørgensen
Sct. Hansvej 17
6261 Bredebro
Tlf. 23 43 76 50
E-mail: bj080354@icloud.com
Eller: Herdis Nielsen
Bygfennen 6, Møgeltønder
6270 Tønder
Tlf. 24 40 39 42
E-mail: herdis_bendix@hotE-mail.com
Hjemmeside på internettet: www.bredebro-aktivcenter.dk
Formål:
At give alle borgere over 60 år samt førtidspensionister med pårørende og ledige på arbejdsmarkedet et sted, hvori der gennem fælles aktivitet så-som beskæftigelse, underholdning, oplysning mv. kan skabes en aktiv til-værelse.
Aktiviteter:
Kortspil, fællesspisning, brætspil, foredrag, underholdning, sang, stolegym-nastik, malerhold, kaffe og socialt samvær.
CENTER ROYAL, LØGUMKLOSTER
Kontakt: Center Royal, Markledgade 6,
6240 Løgumkloster
Tlf. 74 74 53 72
E-mail: kontor@centerroyal.dk
Dagligt kl. 9-11.30 og 13.30-17
Eller: Formand Birthe Sørensen
Mølleparken 65, 6240 Løgumkloster
Tlf. 20 29 07 57
E-mail: birthe.kraghs@gE-mail.com
Eller: Næstformand Liljan Knudsen,
Ternevej 6, 6240 Løgumkloster
Tlf. 30 13 46 67
E-mail: liljanknudsen@outlook.dk
Hjemmeside på internettet: www.centerroyal.dk
Formål:
Aktivitetscenter for alle over 60 år og pensionister i Tønder Kommune.
Der er mange aktiviteter på Center Royal. Deltagelse giver samvær og hygge, mulighed for at finde nye venner og genopfriske gamle bekendt-skaber. For alle aktiviteterne gælder det, at vi samles om kaffen i caféen, hvor det sociale samvær er i højsædet.
Aktiviteter:
Der er mulighed for at deltage i billard, edb, foredrag, kortspil og andre spil, knipling, porcelænsmaling, stolegymnastik, motionsgymnastik, musik, bagning, rengøring, skat, stenslibning, dart, bordtennis og banko.
Vi afholder ”spise sammen” fire gange årligt og en julefrokost. I samarbej-de med Ældre Sagen arrangerer vi søndags suppespisning.
Torsdagsaktiviteterne er arrangeret af:
Toastmaster Svend Aage Nielsen; Enggårdsvej 2, 6240 Løgumkloster, tlf. 21 12 16 36.
Toastmaster Bent Mink; Rådhusstræde 46, 6240 Løgumkloster, tlf. 61 11 16 36.
SENIORCENTER TØNDER
Kontakt: SeniorCenter Tønder, Ribe Landevej 39,
6270 Tønder
E-mail: sencentoender@gE-mail.com
Eller: Formand for centerrådet Paul Skøtt
Tlf. 30 54 12 34
E-mail: Paul-skoett@outlook.dk
Eller: Næstformand for centerrådet Inga Petersen
Tlf. 42 19 68 22
E-mail: kaerborg@godE-mail.dk
Hjemmeside på internettet: www.seniorcenter.dk
Formål:
SeniorCenter Tønder er et aktivitetscenter, der tilbyder en lang række ak-tiviteter med forebyggende og sundhedsfremmende sigte. Aktiviteterne bliver skabt og planlagt i tæt dialog mellem brugere, centerråd og fri-villige.
Formålet er, at der gennem aktiviteter skabes socialt fællesskab, og at brugerne oplever glæde og øget livskvalitet.
SeniorCentret har mange frivillige hjælpere, som dels leder de forskellige aktiviteter, og dels hjælper med praktiske opgaver.
Aktiviteter:
SeniorCenter Tønder er åbent for alle pensionister og efterlønsmodtagere. Åbningstiderne kan findes på vor hjemmeside og i vort program, som
også kan ses på hjemmesiden.
Æ TRÆFPUNKT I TOFTLUND
Kontakt: Æ Træfpunkt, Jyllandsgade 14, 6520 Toftlund
Eller: Lilly Riggelsen, Kærvej 3, 6520 Toftlund
Tlf. 61 33 44 29
E-mail: lilly.riggelsen@gE-mail.com
Eller: Lene Larsen, Jægerskoven 91, 6520 Toftlund
Tlf. 51 35 42 68
E-mail: lenelarsen1956@outlook.dk
Hjemmeside på internettet: www.traefpunktet.dk
Formål:
Foreningens formål er at drive ejendommen Jyllandsgade 14, Toftlund, som et samlingssted for kommunens ældre med henblik på, at der skabes en aktiv pensionisttilværelse ved for eksempel oplysning, underholdning, beskæftigelse og lignende.
Ejendommen, som er en selvejende institution drives på et almennyttigt grundlag, ledes af en bestyrelse, der er identisk med foreningens bestyrel-se.
Foreningens medlemmer er Toftlund og omegns efterløn og pensionistklub, Ældresagen i Toftlund - Agerskov og Toftlund Seniorer.
Besøgsordninger, indkøbsordninger og tryghedsopkald
Foreningens navn: Telefon: E-mail:
Menighedsplejen Løgumkloster Kirsten Christensen
22 34 44 78
Jytte Termannsen
61 71 74 89 ckirstenlouise@gE-mail.com
jyttetermannsen@gE-mail.com
Røde Kors
Bredebro Lena Cornelsen
28 58 38 10
Røde Kors
Højer Marianne Nielsen
74 78 20 71/
50 44 76 16 blocknielsen@gE-mail.com
Røde Kors
Skærbæk Tove Tersbøl
20 70 57 28 tovetersboel@gE-mail.com
Røde Kors
Nørre-Rangstrup Inga Clausen
29 12 93 45
Anna Marie Clausen
21 47 17 50 ic@toftlund.net
amclausen@hotE-mail.dk
Røde Kors
Tønder Anne Kirstine Thomsen 24 25 39 47 Anne.kirstine@bbsyd.dk
Sozialdienst Ursula Petersen
74 62 18 59 E-mail@sozialdienst.dk
Ældre Sagen Toft-lund-Agerskov,
demensbesøgsven Annegrethe Rasmussen
6170 68 77 E-mail@ahrasmussen.dk
Besøgsordning:
En besøgsordning giver mennesker, der vanskeligt kan forlade egen bolig, regelmæssig kontakt med omverdenen igennem en besøgsven.
Besøgsvennen kommer som oftest på besøg en gang om ugen. De får en snak over kaffen, læser avisen, spiller kort eller hvad de nu har lyst til.
Hvis man ønsker en besøgsven, kan man henvende sig til den besøgsleder, der findes i det nærmeste lokalområde, se ovennævnte oversigt.
Frivillige, der gerne vil være besøgsven, er også velkomne til at henvende sig til ovennævnte besøgsledere.
Besøgslederen er personen, der matcher besøgsven og besøgsvært.
Besøgsven og besøgsvært får introduktion til ordningen. I nogle tilfælde kan det tage tid at finde en besøgsven, der passer sammen med en besøg-svært eller omvendt.
INDKØBSORDNINGER
Foreningens navn: Telefon: E-mail:
Ældresagen i
Løgumkloster, Bredebro og Skærbæk Bredebro-området
Mona Fabricius
tlf. 23 26 18 63
mfabricius4@gE-mail.com
Løgumkloster-området
Peter I. Hansen
tlf. 42 43 85 70
pogahansen@live.dk
Ældre Sagen
Toftlund-Agerskov Toftlund/Agerskov-området
Ole Jensen
tlf. 21 69 78 19
ole@toftlund.net
Ældre Sagen,
Tønder-Højer Tønder-området
(postnr. 6270)
Annegrethe Fogh Lokvig
tlf. 30 11 51 13
annegrethelokvig@hotE-mail.com
Indkøbsordning:
I oversigten herover ses frivillige indkøbsordninger i kommunen.
Ordningerne er forskellige, men de tilbyder alle hjælp til indkøb for handi-cappede, gangbesværede og svagelige ældre, der ikke selv er i stand til at klare transport og indkøb.
TRYGHEDSOPKALD
Foreningens navn: Telefon: E-mail:
Højer Lokal
Ældregruppe Karen B. Thomsen
30 31 79 56
karenbeatricethom-sen@outlook.dk
Røde Kors,
Tønder afdeling Wiebke Johnsen
21 31 35 64 eller
Annelise Tækker
74 78 28 24
wiebke@Johnsen.biz
Telefontjenesten
v. Ældre Sagen Toftlund-Agerskov Gitte Engsig-Karup
51 33 00 54
gitteengsig-karup5@gE-mail.com
Tryghedsopkald i Skærbæk Ældre Sa-gen/Skærbæk Seni-orer Ingelise Nissen
21 64 11 89
ingeli-se6780@outlook.dk
Tryghedsopkald i Løgumkloster
v. Ældre Sagen Bente B. Iversen
60 19 40 45
benteknud@iversen.E-mail.dk
Tryghedsopkald
De ovennævnte foreninger sørger for daglige tryghedsopkald pr. telefon til pensionister, der har brug for det. Disse opkald kan være med til, at man føler sig mere tryg.